Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Μασάζ Σώματος: Tο ευεργετικό άγγιγμα…
Πόσες φορές, άραγε, σε περιπτώσεις που είμαστε κουρασμένοι ή κακοδιάθετοι, δεν επιθυμήσαμε ένα μασάζ για να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε!
Το μασάζ (ή μάλαξη), αν και παρεξηγημένο στις μέρες μας, είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους θεραπείας και περιποίησης του σώματος. Ήδη από την αρχαιότητα και σε διάφορους λαούς ήταν γνωστά τα ευεργετικά αποτελέσματά του στην υγεία και ευεξία του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, πίστευε πώς μία από τις βασικότερες μεθόδους που πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ένας γιατρός στους ασθενείς του είναι η μάλαξη.Τι είναι το μασάζ σώματος
Το μασάζ (ή μάλαξη) είναι ένα σύνολο κινήσεων και τεχνικών, που γίνονται με τα χέρια ή/και με κατάλληλα «εργαλεία» στο σώμα μας και έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση.

Πόσα είδη μασάζ υπάρχουν
Αρχικά, διακρίνουμε το καθαρά θεραπευτικό και το ηρεμιστικό μασάζ. Το θεραπευτικό μασάζ αποσκοπεί, είτε στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων και εφαρμόζεται από τους φυσικοθεραπευτές, είτε στην αντιμετώπιση κυτταρίτιδας και παχυσαρκίας και εφαρμόζεται από τις αισθητικούς.
Το ηρεμιστικό μασάζ έχει σκοπό να μας ανακουφίσει από τη σωματική και την ψυχοσυναισθηματική ένταση. Παράλληλα, όμως, έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην υγεία και την αναζωογόνησή μας.

Εφαρμόζεται κυρίως από τις αισθητικούς, αν και τελευταία έχουν εμφανιστεί πολλοί θεραπευτές διαφόρων τεχνικών μασάζ, περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστοι ως προς τα αποτελέσματά τους.

Ποια είναι τα οφέλη του ηρεμιστικού μασάζ
Ένα καλό μασάζ δρα είτε τοπικά (στο σημείο εφαρμογής) είτε σε όλο το σώμα μας. Βοηθά στη διαδικασία θρέψης του δέρματος, στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, συντελεί στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και των τοξινών από τον οργανισμό, βελτιώνει την αρτηριακή κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους, βελτιώνει τη διαδικασία διάσπασης των τροφών και την καλή λειτουργία των εντέρων, ρυθμίζει την λειτουργία των πνευμόνων και των αδένων, ενώ συμβάλλει και στην ελαστικότητα και στην ευκινησία των αρθρώσεων και συνδέσμων.
Επιπλέον, πολύ σημαντικά είναι και τα οφέλη του στην ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση. Βοηθά στην εναρμόνιση των συναισθημάτων μας, απαλύνει το άγχος και την συναισθηματική φόρτιση, βελτιώνει τον ύπνο, και εξισορροπεί το νευρικό μας σύστημα.Απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να κάνουμε μασάζ σε κάποιον;
Σίγουρα, όλοι μπορούμε να κάνουμε ένα ολιγόλεπτο και ήπιο μασάζ σε κάποιον δικό μας άνθρωπο, για να τον ανακουφίσουμε ή να τον χαλαρώσουμε.
Γενικά, όμως, για να έχει ευεργετικά αποτελέσματα το μασάζ και να αποφευχθούν τυχόν βλάβες στο σώμα, θα πρέπει να γίνεται από κάποιον που να γνωρίζει καλά, όχι μόνο μια από τις διάφορες τεχνικές μασάζ, αλλά να έχει και γνώσεις φυσιολογίας και ανατομίας του ανθρώπινου σώματος. 

Οι διαφορετικές τεχνικές μασάζ 
Σίγουρα, έχουμε ακούσει για σουηδική μάλαξη, λεμφικό μασάζ, ταϊλανδέζικο, σιάτσου, μασάζ αρωματοθεραπείας, μασάζ με ζεστές ή κρύες πέτρες, με κοχύλια, με μπαμπού, με πουγκιά, μασάζ κυτταρίτιδας κ.ά. Συνεχώς εμφανίζεται και μια καινούρια τεχνική ή αναβιώνουν αρχαίες τεχνικές διαφόρων πολιτισμών.
 Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγουμε μια συγκεκριμένη τεχνική για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα (π.χ. λεμφική παροχέτευση, μασάζ κυτταρίτιδας κλπ.), γενικά, όλες οι τεχνικές μασάζ, λίγο έως πολύ, έχουν τα ίδια αποτελέσματα στο σώμα μας.
 Πώς να επιλέξουμε την κατάλληλη τεχνική μασάζ 
Η τεχνική που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τις ανάγκες του σώματός μας. Αν, π.χ., έχουμε πρόβλημα στάσης λέμφου θα επιλέξουμε ένα λεμφικό μασάζ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει και κάποια άλλη τεχνική μάλαξης.
Κυρίως, όμως η επιλογή μας εξαρτάται από τον χαρακτήρα και τη διάθεσή μας, από το πόσο μας ενδιαφέρει να πειραματιστούμε με διαφορετικές τεχνικές ή να προσφέρουμε στον εαυτό μας διαφορετικές εμπειρίες.
Γιατί, σίγουρα, κάθε τεχνική αποτελεί μια διαφορετική συναρπαστική εμπειρία για το σώμα μας.

Τελικά, το να προσφέρουμε στον εαυτό μας την «πολυτέλεια» ενός μασάζ, δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε: ένα περιττό «έξοδο»
 Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε το μασάζ πολυτέλεια. Είναι από τις πιο ευεργετικές και ευχάριστες εμπειρίες που μπορούμε να έχουμε. Η ηρεμία, η χαλάρωση, η ευεξία και αναζωογόνηση που προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι ανυπολόγιστη. Επιπλέον, τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει σε ολόκληρο το σώμα μας, πρέπει να μας κάνουν να το θεωρούμε έναν πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και της ομορφιάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου