Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Σησαμέλαιο: Το μυστικό ομορφιάς της Αγιουρβέδα


Το σησαμέλαιο (Sesame Oil) είναι ένα από τα πρώτα φυτικά έλαια που παρασκευάστηκαν. Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητές του ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στην Ινδία.
Υπάρχουν αναφορές για την παραγωγή του σε όλη την κοιλάδα του Ινδού ποταμού ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ., όπου το χρησιμοποιούσαν τόσο στη διατροφή τους όσο και για θεραπευτικούς λόγους. Αποτελεί το βασικό λάδι της Αγιουρβέδα (της πανάρχαιης παραδοσιακής ινδικής ιατρικής) και αναφέρεται ακόμη και στις Βέδες (τα ιερά κείμενα του ινδουισμού) τόσο για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας (μολύνσεις, ηπατίτιδα, διαβήτης, ημικρανίες, καρδιακά προβλήματα, καρκίνος κ.ά.) όσο και για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών.
Χάρη στη μεγάλη διατροφική αξία του όσο και στις ευεργετικές ιδιότητές του, γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία, φτάνοντας μέχρι και τη Μεσοποταμία. Σύμφωνα με επιγραφές, οι Ασσύριοι, πριν από το 600 π.Χ., το χρησιμοποιούσαν επίσης στη διατροφή τους και για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.
Από τότε μέχρι και σήμερα, το σησαμέλαιο κατέχει κύρια θέση στην ινδική κουζίνα, ως το βασικό λάδι για το μαγείρεμα, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως και στις κουζίνες όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα κ.ά.), ενώ οι πολύτιμες θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του αναγνωρίζονται πλέον παγκοσμίως.
 Η καλύτερη ποιότητα σησαμέλαιου παράγεται με ψυχρή έκθλιψη των καρπών του φυτού Σήσαμον το ινδικό (Sesamum indicum), το γνωστό σε όλους μας σουσάμι.

Τα χαρακτηριστικά του…
Είναι σχετικά παχύρρευστο έλαιο, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μείγμα με άλλα φυτικά λάδια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του.
Πλούσιο σε βιταμίνες Ε (γ-τοκοφερόλη) και Κ, φυτοστερόλες και λιπαρά οξέα (λινολεϊκό, ολεϊκό, στεαρικό, παλμιτικό), μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι καλλυντικές ιδιότητές του…
Έχει ενυδατικές, μαλακτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Προσφέρει στο δέρμα ήπια αντηλιακή προστασία καθώς έχει φυσικό δείκτη προστασίας (SPF) 3-4.
  • Είναι ιδανικό για τις ώριμες, ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες, ευεργετικό, όμως, και για τις λιπαρές και μικτές.
  • Απαλύνει και ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα, παρέχει ήπια αντιηλιακή προστασία, ρυθμίζει τη λιπαρότητα του δέρματος, προλαμβάνει τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης, βοηθά στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος, συμβάλλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών και ερεθισμών (ακόμη και σοβαρών δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση και το έκζεμα), απαλύνει τα εγκαύματα, εισχωρεί εύκολα στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος αναπλάθοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα και συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και σφριγηλότητά του. Ιδανικό και για το ντεμακιγιάζ.
  • Ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος τα ξηρά, άτονα και αφυδατωμένα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, απαλύνει τους ερεθισμούς, βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και της πιτυρίδας, προστατεύει από την τριχόπτωση, δυναμώνει την τρίχα σε βάθος και συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τριχών, προστατεύει τα μαλλιά από την ηλιακή ακτινοβολία, χαρίζει λάμψη στα άτονα μαλλιά.
  
Πώς το χρησιμοποιούμε…
  • Ρίξτε στο ζεστό νερό της μπανιέρας 2-3 κ.σ. σησαμέλαιο και βυθιστείτε για 10-20 λεπτά. Ή βάλτε 1 κ.σ. στο σφουγγάρι σας και τρίψτε απαλά όλο το σώμα για 5-10 λεπτά πριν το ντους. Όχι μόνο θα καθαρίσει σε βάθος το δέρμα, βοηθώντας το να αποβάλλει τις τοξίνες και προστατεύοντάς το από μολύνσεις, αλλά θα το αφήσει ενυδατωμένο και απαλό.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να το απλώστε, συνήθως σε μείγμα με άλλα λάδια, ως ενυδατική λοσιόν μετά το μπάνιο.
  • Το βράδυ, απλώστε λίγες σταγόνες σε όλο το πρόσωπο και την περιοχή των ματιών και κάνετε ένα απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί. Μετά από λίγες εφαρμογές θα νιώσετε την επιδερμίδα σας αποτοξινωμένη, ενυδατωμένη, λαμπερή και απαλή, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες, ενώ λεπτές γραμμές και σημάδια πρόωρης γήρανσης θα απαλύνουν αισθητά.
  • Λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι βοηθά στο ντεμακιγιάζ του προσώπου αλλά και των ματιών.
  • Ρίξτε λίγες σταγόνες στο νερό του μανικιούρ ή πεντικιούρ. Μαλακώνει τις παρωνυχίδες, θρέφει τα νύχια και την επιδερμίδα των χεριών και των ποδιών, ενώ τα προφυλάσσει από μολύνσεις και μύκητες.
  • Σε περίπτωση που έχετε σκληρύνσεις στα πέλματα, απλώστε λίγο σησαμέλαιο, φορέστε βαμβακερές κάλτσες και αφήστε το για πολλές ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Αν έχετε ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά που φριζάρουν, βάλτε λίγες σταγόνες στις παλάμες των χεριών σας και τρίψτε τες απαλά να το ζεστάνετε. Εφαρμόστε το σε όλο το μήκος των μαλλιών. Θα δείτε και θα νιώσετε τα μαλλιά σας δυνατά, λαμπερά και
    μεταξένια. Επιπλέον, θα τα προστατέψετε από την καταστρεπτική δράση των προϊόντων
    styling, των χημικών της βαφής, της θερμότητας του σεσουάρ, αλλά και της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Σε περίπτωση ξηροδερμίας, πιτυρίδας ή τριχόπτωσης, ζεστάνετε ελαφρά 1-2 κ.σ. σησαμέλαιο, απλώστε το με απαλό μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού αλλά και σε όλο το μήκος των μαλλιών, και τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα. Αφήστε τη μάσκα για 20-30 λεπτά και λουστείτε. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν, ενώ τα μαλλιά σας θα είναι απαλά, λαμπερά και υγιή.
  • Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, αν πλένετε κάθε πρωί το στόμα με 1 κ.σ. σησαμέλαιο για τουλάχιστον 10 λεπτά προφυλάσσει ολόκληρη την στοματική κοιλότητα από μολύνσεις, βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες, ενώ παράλληλα λευκαίνει τα δόντια. Φροντίστε, όμως, να μην το καταπιείτε όση ώρα το έχετε στο στόμα σας. Μετά απλά φτύστε το και ξεπλύνετε καλά το στόμα με νερό πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.
  • Χρησιμοποιήστε το μόνο του ή σε μείγματα φυτικών λαδιών, με ή χωρίς αιθέρια έλαια, για ένα ευεργετικό μασάζ σώματος.
  • Χρησιμοποιείται, επίσης, σε χειροποίητα καλλυντικά ή σαπούνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα για το δέρμα και τα μαλλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου