Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Πώς φτιάχνω λάδι χαμομηλιού (χαμομηλόλαδο)


Το χαμομηλόλαδο, όπως και το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού αλλά και το αποξηραμένο χαμομήλι, δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι μας. Είναι ένα πολύτιμο βοτανόλαδο (infused herbal oil) που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του χαμομηλιού και του φυτικού ελαίου που χρησιμοποιούμε ως διαλύτη. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές περιπτώσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα:
  Infused herbal oil - βοτανόλαδο - εμποτισμένο φυτικό λάδι
 • για τη φροντίδα και ενυδάτωση του δέρματος σε πρόσωπο και σώμα,
 •  για το ντεμακιγιάζ των ματιών αλλά και όλου του προσώπου,
 • σε περιπτώσεις ερεθισμού ή φλεγμονής του δέρματος (ακόμη και στα μωρά και τα βρέφη),
 • για την περιποίηση των μαλλιών,
 • ως πρώτη ύλη για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών,
 • στα χειροποίητα σαπούνια.

Καθώς το χαμομήλι είναι ένα αρκετά ανθεκτικό βότανο, μπορούμε να φτιάξουμε χαμομηλόλαδο με όλες τις μεθόδους παρασκευής βοτανόλαδου. Προσωπικά προτιμώ τη θερμή μέθοδο σε μπεν μαρί (double boiler), γιατί είναι πολύ γρήγορη και μου δίνει πολύ καλής ποιότητας χαμομηλόλαδο.

Υλικά…
… για μονή εκχύλιση (αναλογία 1:1)
 • 1 μέρος αποξηραμένο και ψιλοκομμένο χαμομήλι (ή 2 μέρη φρέσκο και ψιλοκομμένο).
 • 1 μέρος βιολογικό ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης (προσωπικά, προτιμώ το αμυγδαλέλαιο, γιατί είναι οικονομικό, δεν ταγκίζει εύκολα, είναι πολύ ευεργετικό και δεν αφήνει δυσάρεστη λιπαρότητα στο δέρμα).
 • 1 αποστειρωμένο βάζο (το μέγεθός του είναι ανάλογο με την ποσότητα βοτάνου και λαδιού που θα χρησιμοποιήσω).

Η διαδικασία εκχύλισης…
Infused herbal oil (double boiler method)1. Τοποθετώ το βότανο στο βάζο και το καλύπτω με το λάδι. Φροντίζω το μείγμα να φτάσει 2-3 δάχτυλα κάτω από το στόμιο του βάζου. Το ανακατεύω απαλά με μια ξύλινη κουτάλα (ή γυάλινο αναδευτήρα) για να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες και κενά στο βάζο.
2. Το τοποθετώ σε μπεν μαρί (double boiler) στην ηλεκτρική κουζίνα, ρυθμίζοντας την ένταση της θερμότητας στο πιο χαμηλό (1).
3. Αφήνω το λάδι μου να ζεσταθεί με τους υδρατμούς για 4 περίπου ώρες (ίσως και περισσότερο).
4. Ανά διαστήματα, ανακινώ απαλά το βάζο.
5. Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, κλείνω το μάτι της κουζίνας, αλλά αφήνω πάνω του στο μπεν μαρί το λάδι μου για πολλές ακόμη ώρες (ίσως και 24 ώρες).
6. Όταν το λάδι μου είναι έτοιμο, το σουρώνω 2-3 φορές με ένα κομμάτι καθαρό ύφασμα για να βεβαιωθώ ότι δεν έχουν μείνει στο τελικό λάδι μου καθόλου υπολείμματα από το βότανο.
7. Βάζω το λάδι μου σε ένα αποστειρωμένο σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι. Προσθέτω 4-5 κάψουλες βιταμίνη Ε ή 1 κουταλάκι ανά 500 ml, και το αποθηκεύω είτε στο ψυγείο είτε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος.

Σημειώσεις…
 • Αν θελήσω να χρησιμοποιήσω φρέσκο χαμομήλι, φροντίζω να το έχω αποξηράνει ελαφρά για λίγες μέρες, για να φύγει η πολλή υγρασία του.
 • Αν δεν είμαι σίγουρη ότι το χαμομήλι που χρησιμοποίησα ήταν καλά αποξηραμένο ή ήταν φρέσκο, τις πρώτες ώρες καλύπτω το βάζο μου με μια γάζα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και αφήνω μισάνοιχτο το καπάκι, ώστε να εξατμιστεί με τη θερμότητα η περιττή υγρασία. Στη συνέχεια αφαιρώ το χαρτί και κλείνω κανονικά το βάζο μου με το καπάκι.
 • Διαφορετικά, κλείνω από την αρχή το βάζο με το καπάκι, αλλά ελέγχω αν έχουν συγκεντρωθεί υδρατμοί στο καπάκι. Το σκουπίζω καλά και το ξανακλείνω προσεκτικά. Έτσι αποφεύγω να μείνει υγρασία στο βάζο, γιατί θα χαλάσει το λάδι μου.
 • Αν αποφασίσω να κάνω και δεύτερη ή τρίτη εκχύλιση στο λάδι μου, τότε προτιμώ για αρχική αναλογία βότανου - λαδιού 1:3. Σε αυτή την περίπτωση, σουρώνω το λάδι μου σε νέο καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και επαναλαμβάνω τη διαδικασία προσθέτοντας καινούρια ποσότητα βότανου στο λάδι. Το ίδιο κάνω και όταν θέλω να κάνω τρίτη εκχύλιση.
 • Αν θέλουμε να πάρουμε ένα πολύ απαλό βοτανόλαδο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διαφορετικές αναλογίες βότανου-λαδιού (1:2, 1:3 ή ακόμη και 1:4) με μονή εκχύλιση.
 • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο φυτικό έλαιο ως διαλύτη (σταφυλοκουκουτσέλαιο, jojoba κλπ.) καλύτερα να επιλέξουμε μια άλλη μέθοδο εκχύλισης, γιατί τα λάδια αυτά δεν είναι τόσο ανθεκτικά στη θερμότητα.
 • Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε βοτανόλαδο με τη θερμή μέθοδο σε μπεν μαρί και με άλλα βότανα.
  Homemade (DIY) Chamolile oil - Infused herbal Oil
Σημαντικό…
Όλα τα σκεύη και αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι αποστειρωμένα. Επιπλέον, καλό είναι να φοράμε και γάντια μιας χρήσης.

Επιπλέον…
Το βότανο που απόμεινε μετά το σούρωμα δεν το πετώ. Έχει απορροφήσει μια ποσότητα του φυτικού ελαίου που χρησιμοποίησα ως διαλύτη (π.χ. αμυγδαλέλαιο), και γι’ αυτό μπορώ να το χρησιμοποιήσω και με άλλους τρόπους. Το τοποθετώ, λοιπόν, σε ένα γυάλινο βάζο και το αποθηκεύω στο ψυγείο για λίγο καιρό, για να το χρησιμοποιήσω λίγο αργότερα.. 


 Αναλυτικά η διαδικασία παρασκευής στο βιντεάκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου