Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Γάλα καρύδας: Ένα ευεργετικό ρόφημα

Tο γάλα της καρύδας (coconut milk) θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος και χρησιμοποιείται κυρίως από όσους ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή (vegan), αλλά και από όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν το κοινό γάλα. Επειδή, όμως, αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό ρόφημα, μπορούμε όλοι μας, άσχετα από τις διατροφικές μας συνήθειες, να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Είναι υγρό που φτιάχνεται με την σάρκα της καρύδας. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το νερό καρύδας. Έχει χρώμα λευκό (όπως το γνωστό ζωικό γάλα) και ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι περισσότερο ή λιγότερο πηκτό. Το πιο παχύρρευστο περιέχει 20-22% λιπαρά, ενώ το πιο λεπτόρρευστο 5-7% λιπαρά.

Τα συστατικά του και οι ιδιότητές του…
Περιέχει νερό, πολλά κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, όπως θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), Β6, φολικό οξύ (Β9), C, χολίνη, Ε και Κ, μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο) και φυτοστερόλες.
Αυτά τα συστατικά δίνουν στο γάλα καρύδας αντιβακτηριακές, αντιικές αντιφλεγμονώδεις, ενυδατικές, αντιγηραντικές, μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Ευεργετικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού…
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το γάλα καρύδας είναι πολύ ευεργετικό για ολόκληρο τον οργανισμό:
  • Βοηθά στο να δομήσουμε γερά οστά και δόντια (χάρη στο ασβέστιο και το φώσφορο που περιέχει),
  • Ανακουφίζει από τα επώδυνα συμπτώματα και τις φλεγμονές της αρθρίτιδας (χάρη στα μεταλλικά στοιχεία και ιδιαίτερα το σελήνιο),
  • Μειώνει τη χοληστερίνη, παρά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχει, [καθώς το λαουρικό οξύ ενεργοποιεί την καλή χοληστερόλη (HDL)],
  • Τονώνει το νευρικό σύστημα (χάρη στο μαγνήσιο),
  • Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της πίεσης του αίματος,
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους (καθώς περιέχει φυτικές ίνες που δημιουργούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού),
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα (χάρη στο λαυρικό οξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε μονολαυρίνη, η οποία δρα ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς, όπως ο ιός του έρπη, της γρίπης και ο HIV).

 Ευεργετικό για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών…
  • Ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος το δέρμα, ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα, μειώνοντας το κοκκίνισμα και αποκαθιστώντας την χαμένη υγρασία, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τον πόνο του καψίματος και προλαμβάνει το ξεφλούδισμα, βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, απαλύνει και προλαμβάνει τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και τις δυσχρωμίες, και ανακουφίζει τα συμπτώματα σοβαρών δερματικών προβλημάτων (ψωρίαση, δερματίτιδα, έκζεμα).
  • Χάρη στα πολύτιμα συστατικά του θρέφει και ενυδατώνει σε βάθος τα μαλλιά, ενισχύει τους θύλακες της τρίχας και βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας την τριχόπτωση, την πιτυρίδα, την ξηροδερμία και τον κνησμό (φαγούρα).

 Πώς το χρησιμοποιούμε…
  • Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται πολύ στις κουζίνες των περιοχών όπου παράγεται, όπως στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική, δίνοντας ευχάριστο και εξωτικό άρωμα και γεύση στο φαγητό. Το badida de coco και η pina colada είναι πολύ γνωστά εξωτικά κοκτέιλ που έχουν ως κύριο συστατικό τους το γάλα καρύδας. Επιπλέον μπορούμε να το προσθέσουμε σε χυμούς, αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε όπως ακριβώς και το κοινό ζωικό γάλα, αντικαθιστώντας όλο ή μέρος του σε γλυκά, μπισκότα, κλπ.
  • Φροντίδα δέρματος και μαλλιών. Θα το βρούμε ως συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης. Αλλά και η απλή εφαρμογή του πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά μας έχει θαυμαστά αποτελέσματα.

 Πού το βρίσκουμε…
Συνήθως το βρίσκουμε συσκευασμένο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και τα μεγάλα σουπερμάρκετ. Καλό θα ήταν να προσέχουμε την ετικέτα με τα συστατικά του, γιατί συχνά περιέχει πολλά συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές (για να εμποδίζουν το διαχωρισμό των λιπαρών του) και πρόσθετους πηκτικούς παράγοντες (για να ρυθμίζουν την πυκνότητά του).
Φυσικά, μπορούμε να φτιάξουμε και δικό μας σπιτικό γάλα καρύδας, ώστε να το έχουμε στην πιο φυσική και αγνή μορφή του.

Δείτε πώς φτιάχνω σπιτικό γάλα καρύδας (πλήρες και light) στο βιντεάκι.

 

4 σχόλια:

  1. σε καταστήματα των Αιγυπτίων και των Ινδών θα βρείτε σχεδόν σε κάθε γειτονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί όμως το ινδοκαρυδο δημιουργεί χοληστερίνη ενώ παράγεται και αυτό από καρύδα? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από αυτά που γνωρίζω, η καρύδα (και το ινδοκάρυδο όταν είναι σε φυσική μορφή και όχι επεξεργασμένο) έχει κορεσμένα λιπαρά που θεωρητικά αυξάνουν την "κακή" χοληστερίνη LDL, αλλά παράλληλα λόγω του λαουρικού οξέος που περιέχει αυξάνει και την "καλή" χοληστερίνη HDL, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της "κακής"... Και με την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση γίνεται με μέτρο (όπως σε όλα)..
      Φυσικά ένας γιατρός θα σας ενημερώσει πιο εμπεριστατωμένα και αναλυτικά...

      Διαγραφή
  3. Γιατί όμως το ινδοκαρυδο δημιουργεί χοληστερίνη ενώ παράγεται και αυτό από καρύδα? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή