Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Πώς φτιάχνω γάλα, λάδι και βούτυρο καρύδας


Η  καρύδα (γνωστή και ως ινδική καρύδα ή ινδοκάρυδο) είναι μια πολύ ευχάριστη και αγαπημένη γεύση και μυρωδιά για πολλούς από μας.
Όλοι μας έχουμε ακούσει, λίγο ή πολύ, για γάλα καρύδας, νερό καρύδας, και κυρίως λάδι καρύδας. Αυτά είναι τα πιο γνωστά προϊόντα καρύδας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μαζί με λιγότερο γνωστά προϊόντα, όπως το βούτυρο ή το αλεύρι καρύδας, αλλά και οι αποξηραμένες νιφάδες καρύδας
Αυτά τα προϊόντα τα χρησιμοποιούμε τόσο στο μαγείρεμα, κυρίως για εξωτικά πιάτα, σε διάφορα γλυκά, ακόμη και ροφήματα, χυμούς και smoothies, όσο και για την περιποίηση και φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών μας.
Τα συσκευασμένα προϊόντα καρύδας είναι φυσικά μια εύκολη λύση αν θέλουμε να έχουμε την καρύδα στη ζωή μας. Πολλά από αυτά, όμως, έχουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό), και όλα τα μειονεκτήματα των συσκευασμένων προϊόντων: συντηρητικά και χημικά συστατικά που ενισχύουν τη γεύση, την υφή, ακόμη και το άρωμα του προϊόντος.

Η εναλλακτική λύση, λοιπόν, είναι να φτιάξουμε με τα χεράκια μας αυτά τα προϊόντα, για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους. Εντάξει, θέλει περισσότερο κόπο, αλλά αξίζει την προσπάθεια και προσωπικά τη βρίσκω και πολύ ευχάριστη απασχόληση.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»: Αγοράζω φρέσκιες καρύδες
(όμως πάντα υπάρχει και εναλλακτική…)
Για να φτιάξουμε, λοιπόν, κάποια σπιτικά προϊόντα καρύδας θα χρειαστούμε φρέσκιες καρύδες, που συνήθως τις βρίσκουμε στην αγορά την άνοιξη σε πολύ χαμηλή τιμή.  Αφού διαλέξουμε μερικές φρέσκιες καρύδες, θα πρέπει να τις ανοίξουμε και να βγάλουμε τη σάρκα τους. Σε αυτό το στάδιο, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα: πώς σπάει αυτό το σκληρό περίβλημά της;
Ορίστε, λοιπόν, ένα βιντεάκι για το πώς να διαλέξουμε μια καλή φρέσκια καρύδα, πώς να την ανοίξουμε (χωρίς να «σπάσουν» τα νεύρα μας), πώς να αφαιρέσουμε τη σάρκα της, πώς να πάρουμε το νερό της και διάφορα tips για τους τρόπους αποθήκευσης και συντήρησής της. 


Η εναλλακτική που λέγαμε…
Αν, παρόλα αυτά, δεν θέλουμε να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία (ή όταν δεν βρίσκουμε καρύδες στην αγορά), η αμέσως εναλλακτικότερη λύση είναι να αγοράσουμε αποξηραμένες νιφάδες καρύδας, επιλέγοντας όμως αυτές που είναι στην πιο φυσική και αγνή μορφή τους, χωρίς πολλά πρόσθετα χημικά συστατικά.

Σπιτικό γάλα καρύδας
Για να φτιάξουμε σπιτικό γάλα καρύδας θα χρειαστούμε την τριμμένη σάρκα της καρύδας (είτε της φρέσκιας καρύδας είτε της αποξηραμένης που αγοράσαμε), λίγο ζεστό νερό, ένα μπλέντερ ή μούλτι και ένα σουρωτήρι.
Ορίστε, λοιπόν, το βιντεάκι με όλη τη διαδικασία αναλυτικά για πλήρες και light γάλα καρύδας, για τον τρόπο συντήρησης και τη διάρκεια ζωής του.



 Σπιτικό λάδι και βούτυρο καρύδας
Για να φτιάξω λάδι και βούτυρο καρύδας προϋπόθεση είναι να έχω γάλα καρύδας (το βούτυρο μπορώ να το φτιάξω και απευθείας από τη σάρκα της καρύδας).
Και επειδή «τα πολλά λόγια είναι φτώχια», ορίστε το βιντεάκι με όλη τη διαδικασία αναλυτικά για λάδι και βούτυρο καρύδας, για τον τρόπο συντήρησης και αποθήκευσης και τη διάρκεια ζωής τους.


6 σχόλια:

  1. Είσαι φοβερή!!!Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου και τον κόπο σου να δείξεις αυτά που γράφεις και στην πράξη!!!Είσαι μοναδική αλήθεια!!!Η καρύδα,κυρίως το γάλα της και το νερό της,επειδή γνωρίζω τις ιδιότητες τους όταν τα παίρνεις φυσικά χωρίς συντηρητικά,είναι κάτι που πολυ καιρό αναζητούσα!!!
    Να σε ρωτήσω και κάτι που έχω απορία και εσύ μάλλον θα ξέρεις?αν σπάσω την καρυδα,όπως δείχνεις και εχω τη σαρκα της σε μεγαλα κομματια,αντι να τα βάλω με νερό στο μπλεντερ μπορώ να τα βάλω στον αποχυμωτή και το γάλα που θα βγάλει να το αραιώσω με νερό??!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :) Χαίρομαι ειλικρινά που βρήκες ενδιαφέροντα όσα αναφέρω...
      Όσο για τον τρόπο που ρωτάς δεν μπορώ να σου απαντήσω... Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό που προτείνεις με τον αποχυμωτή και δεν μπορώ να σου πω για το αποτέλεσμα...
      Αυτό που σκέφτομαι όμως είναι ότι παραδοσιακά χρησιμοποιείται λίγο ζεστό νερό μαζί με τριμμένη καρύδα στο μπλέντερ, προφανώς γιατί το ζεστό νερό βοηθά τη διαδικασία...
      Βάζοντας απλά κομμάτια καρύδας στον αποχυμωτή δεν ξέρω τι ακριβώς θα μπορούσαμε να πάρουμε...
      Από την άλλη όμως η δοκιμή είναι το καλύτερο... (δυστυχώς δεν έχω αποχυμωτή για να το δοκιμάσω και να έχω άποψη)... Δεν έχεις λοιπόν παρά να κάνεις μια δοκιμή και να δεις... Και αν θες δώσε μας και feedback... :)

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύυυυ Green Natural Beauty!!! Έψαχνα καιρό να βρω ένα blog τόσο ενημερωτικό και κατανοητό για την καρύδα! Θα εφαρμόσω σίγουρα τη συνταγή για γάλα και βούτυρο!
    Μία ερώτηση: μπορώ με κάποιον τρόπο να στεγνώσω ή να αποξηράνω την τριμμένη καρύδα (που έμεινε από το στράγγισμα του γάλακτος) για να τη χρησιμοποιήσω μετέπειτα πχ ως βάση γλυκών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω την εχω βρει σαν πολυ καλο φαρμακο κατα της δυσκοιλιοτητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή