Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Τα Φυτικά Βούτυρα


Τα φυτικά βούτυρα παράγονται από τους καρπούς διαφόρων φυτών, που είναι πλούσιοι σε λιπαρά συστατικά. Σε αντίθεση με τα φυτικά έλαια που είναι ρευστά σε θερμοκρασία δωματίου, τα φυτικά βούτυρα είναι σε στερεή ή ημιστερεή μορφή.
Το βούτυρο Κακάο, το βούτυρο Καριτέ (Shea butter) και το βούτυρο Μάνγκο είναι τα πιο γνωστά φυτικά βούτυρα, όμως υπάρχουν αρκετά ακόμη, περισσότερο εξωτικά ή σπάνια (όπως τα βούτυρα Murumuru, Tucuma, Kokum, Illipe, Avocado, Cupuacu, Dlurpa κ.ά.).

Πώς τα χειριζόμαστε…
Επειδή, όπως αναφέρθηκε, είναι σε στερεή ή ημιστερεή μορφή, συνήθως τα λιώνουμε προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε. Ρευστοποιούνται σε υψηλότερη θερμοκρασία από τη θερμοκρασία δωματίου (δηλ. πάνω από 25ο C).
Η καταλληλότερη μέθοδος ρευστοποίησής τους είναι να τα ζεστάνουμε με τη μέθοδο του μπεν μαρί σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αλλά φροντίζουμε να μην τα βράσουμε, για να μην χαθούν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, που είναι ευαίσθητα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα βούτυρα (όπως το καριτέ) που μπορούμε απλά να τα ζεστάνουμε στις παλάμες μας, καθώς λιώνουν πολύ εύκολα μόλις έρθουν σε επαφή με το δέρμα και τη θερμότητα του σώματός μας.

Πού τα χρησιμοποιούμε…
Όταν είναι σε ρευστή κατάσταση, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως ακριβώς και τα φυτικά έλαια. Συνήθως δεν τα χρησιμοποιούμε μόνα τους, αλλά σε μείγματα με φυτικά έλαια.
Συγκεκριμένα:
  • Σε μείγματα με φυτικά λάδια, με ή χωρίς την προσθήκη αιθέριων ελαίων, για την περιποίηση του σώματος ή για μασάζ.
  • Σε παρασκευές σαπουνιών, αφού εκτός από τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους λόγω των λιπαρών οξέων τους, περιέχουν και πολλά ασαπωνοποίητα συστατικά, που παραμένουν στο σαπούνι και του δίνουν επιπλέον καλλυντικές ιδιότητες.
  • Σε παρασκευές πολλών καλλυντικών προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, γαλακτώματα, lip balm κλπ.), καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που περιποιούνται και φροντίζουν ιδανικά το σώμα, το πρόσωπο ακόμη και τα μαλλιά.
  • Πολλά από τα φυτικά βούτυρα είναι βρώσιμα, και γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική (π.χ. το βούτυρο κακάο που χρησιμοποιείται στις σοκολάτες).
Πώς παράγονται…
Συνήθως παράγονται με ψυχρή συμπίεση των καρπών του φυτού, από όπου εξάγονται τα λιπαρά συστατικά, τα οποία, στη συνέχεια, με όσο το δυνατό ηπιότερη επεξεργασία, μας δίνουν το βούτυρο.
Πολλές φορές, το βούτυρο υφίσταται επιπλέον επεξεργασία, προκειμένου να βελτιωθεί το χρώμα και η υφή του, με αποτέλεσμα, όμως, να χάνει πολλές φορές πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του.
Γι’ αυτό, αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικά βούτυρα, καλό θα ήταν να προτιμούμε τα λιγότερο επεξεργασμένα (ακατέργαστα, μη ραφιναρισμένα) βούτυρα.

Θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες
Τα φυτικά βούτυρα (όπως ακριβώς και τα φυτικά λάδια) είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α, Ε, D, K, C, Β), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, χλώριο, ιώδιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο), και λιπαρά οξέα (λαυρικό, λινολεϊκό, λινολενικό, ολεϊκό, παλμιτικό, ρικινολεϊκό, στεαρικό και μυριστικό οξύ). 
Χάρη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν πολλές καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες (αναπλαστικές, ενυδατικές, μαλακτικές, αντισηπτικές, κλπ.) και γι’ αυτό θεωρούνται πολύτιμα για τη φροντίδα του σώματός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου