Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Φτιάχνω σαπούνι: Πώς επιλέγω τα φυτικά έλαια που θα χρησιμοποιήσω

Ένα από τα στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη μας όταν φτιάχνουμε σαπούνι είναι τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει, αν θα είναι, δηλαδή, σκληρή η μπάρα του ή πιο μαλακή, αν θα κάνει λίγο ή πολύ αφρό, με φουσκάλες  ή όχι, ποια θα είναι η καθαριστική δράση του και, φυσικά, ποιες θα είναι οι καλλυντικές ιδιότητές του.

 Ανάλογα, λοιπόν, με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας, επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτικά έλαια ή και βούτυρα που θα χρησιμοποιήσουμε, αφού το καθένα από αυτά έχει διαφορετική σύνθεση και αναλογία λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τα χαρακτηριστικά που θα έχει το σαπούνι μας.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούμε συχνότερα στην παρασκευή σαπουνιών, την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα και τα χαρακτηριστικά που θα δώσει το καθένα στο σαπούνι μας…
 
Έλαιο Αβοκάντο
    Περιέχει 12% λινολεϊκό οξύ, 58% ολεϊκό, 20% παλμιτικό, 2% στεαρικό και είναι πλούσιο σε ιώδιο. Χρησιμοποιείται σε μείγμα λαδιών σε ποσοστό έως 45%, αν και σε πολύ μικρότερες ποσότητες εξακολουθεί να δίνει τις ιδιότητές του στο τελικό προϊόν. Περιέχει μεγάλα ποσοστά ασαπωνοποίητων συστατικών, χάρη στα οποία το σαπούνι έχει ισχυρές ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με λίγες καθαριστικές ιδιότητες, κρεμώδη αφρό χωρίς φουσκάλες, αλλά φροντίζει εξαιρετικά την επιδερμίδα.

Αμυγδαλέλαιο
    Περιέχει 18% λινολεϊκό οξύ, 71% ολεϊκό, 7% παλμιτικό, πολύ πλούσιο σε ιώδιο. Ακόμη και ποσοστό 5-10% σε ένα μείγμα λαδιών προσφέρει στο σαπούνι όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με αρκετή καθαριστική δράση, δεν αφρίζει αλλά έχει κρεμώδη βελούδινο αφρό, και φροντίζει εξαιρετικά την επιδερμίδα.

Έλαιο Αργκάν
    Περιέχει 1% λινολενικό οξύ, 34% λινολεϊκό, 46% ολεϊκό, 14 παλμιτικό, 1% μυριστικό. Ακόμη και ποσοστό 5-10% σε ένα μείγμα λαδιών προσφέρει στο σαπούνι όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με φτωχή καθαριστική δράση, δεν κάνει φουσκάλες αφρισμού αλλά δίνει κρεμώδη αφρό, ενώ  φροντίζει εξαιρετικά την επιδερμίδα.

Βερικοκέλαιο
    Περιέχει 27% λινολεϊκό, 66% ολεϊκό, 6% παλμιτικό οξύ. Ακόμη και ποσοστό 5-10% σε ένα μείγμα λαδιών προσφέρει στο σαπούνι όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με αρκετή καθαριστική δράση, δεν κάνει φουσκάλες αφρισμού αλλά δίνει κρεμώδη αφρό, ενώ  φροντίζει εξαιρετικά την επιδερμίδα.

Ελαιόλαδο
     Περιέχει 10% λινολεϊκό οξύ, 1% λινολενικό, 72% ολεϊκό, 11% παλμιτικό, 4% στεαρικό και είναι πλούσιο σε ιώδιο. Είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λάδι για την παρασκευή σαπουνιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του (100%), όπως στο παραδοσιακό σαπούνι Μασσαλίας ή Καστίλλης, ή σε μείγμα με άλλα λάδια.  
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με μέτριες καθαριστικές ιδιότητες, δεν δίνει πλούσιο αφρισμό με φουσκάλες, αλλά κρεμώδη σταθερό αφρό, ενώ φροντίζει πολύ την επιδερμίδα.
(Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Στη σαπωνοποιία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είτε χαμηλότερης ποιότητας, πυρηνέλαιο, μούργα (το κατακάθι του ελαιόλαδου) ακόμη και τηγανόλαδα (αφού έχουν καθαριστεί από τυχόν υπολείμματα). Το παράδοξο είναι ότι πολλοί σαπωνοποιοί θεωρούν ότι όσο χαμηλότερης ποιότητας είναι το ελαιόλαδο, τόσο καλύτερης ποιότητας σαπούνι δίνει (σε αντίθεση με το μαγείρεμα). Αυτό συμβαίνει γιατί στο κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο ένα μέρος των λιπαρών οξέων μένει ασαπωνοποίητο που σημαίνει περισσότερες καλλυντικές ιδιότητες στο σαπούνι. Επίσης η διαδικασία της σαπωνοποίησης γίνεται γρηγορότερα και κάνει γρηγορότερα trace (ίχνος) που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανακατεύουμε για πολύ.

Ηλιέλαιο
    Περιέχει 3% παλμιτικό οξύ, 4% στεαρικό, 83% ολεϊκό, 4% λινολεϊκό, 1% λινολενικό. Σε μεγάλη αναλογία επιβραδύνει πολύ το trace. Χρησιμοποιείται συνήθως σε αναλογία έως 25%, γιατί σε μεγαλύτερη αναλογία δίνει πάρα πολύ μαλακό σαπούνι. Περιέχει μεγάλα ποσοστό βιταμίνης Ε, γι’ αυτό και δεν ταγγίζει εύκολα.
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, χωρίς καθαριστική δράση, χωρίς φουσκάλες αφρισμού, αλλά ικανοποιητικά κρεμώδη αφρό, με πολλές καλλυντικές ιδιότητες.

Έλαιο Καρύδας
    Περιέχει 48% λαυρικό οξύ, 2% λινολεϊκό, 8% ολεϊκό, 9% παλμιτικό, 3% στεαρικό, 19% μυριστικό, αλλά είναι φτωχό σε ιώδιο. Χρησιμοποιείται σε μείγμα λαδιών σε ποσοστό έως 20%, γιατί σε μεγαλύτερες ποσότητες θα ξηράνει την επιδερμίδα. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει σκληρή μπάρα σαπουνιού, με ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες, πλούσιο αφρό με φουσκάλες, αρκετά κρεμώδη, ενώ προσφέρει αρκετές καλλυντικές ιδιότητες.

Καστορέλαιο
    Περιέχει 4% λινολεϊκό οξύ, 4% ολεϊκό, 90% ρικινολεϊκό, και είναι πλούσιο σε ιώδιο. Ένα ποσοστό 5%-7% σε ένα μείγμα λαδιών είναι αρκετό για να δώσει όλες τις ιδιότητές του στο σαπούνι. Σε μεγαλύτερη αναλογία το σαπούνι γίνεται πολύ μαλακό και κολλάει. Επίσης το καστορέλαιο επιταχύνει το trace. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια για ακνεϊκά δέρματα. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με ήπιες καθαριστικές ιδιότητες, πλούσιο κρεμώδες αφρό με φουσκάλες που διαρκεί, και φροντίζει πολύ την επιδερμίδα.

Έλαιο Jojoba
    Περιέχει 12% ολεϊκό οξύ, και είναι πλούσιο σε ιώδιο. Ένα ποσοστό 10% σε ένα μείγμα λαδιών είναι αρκετό για να προσφέρει όλες τις ιδιότητές τους. Σε μεγάλη αναλογία επιταχύνει το trace. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με μέτρια καθαριστική δράση, χωρίς φουσκάλες αφρισμού αλλά κρεμώδη σταθερό αφρό, και με ισχυρή καλλυντική δράση.

Έλαιο Μακαντάμια
    Περιέχει 2% λινολεϊκό οξύ, 59% ολεϊκό, 5% στεαρικό, 9% παλμιτικό. Κατάλληλο για ώριμες επιδερμίδες. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, χωρίς καθαριστική δράση, χωρίς φουσκάλες αφρισμού αλλά με κρεμώδη αφρό, και με μεγάλη καλλυντική δράση.

Σησαμέλαιο
    Περιέχει 43% λινολεϊκό οξύ, 40% ολεϊκό, 5% στεαρικό, 10% παλμιτικό. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 5-10%. Υπάρχει η πιθανότητα να επιβραδύνει το trace. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, χωρίς καθαριστική δράση, χωρίς φουσκάλες αφρισμού, αλλά κρεμώδη αφρό και ισχυρές καλλυντικές ιδιότητες. 

Σιτέλαιο
    Περιέχει 9% λινολενικό οξύ, 58% λινολεϊκό, 17% παλμιτικό, 12% ολεϊκό. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 5-15%. (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, με λίγο αλλά κρεμώδη αφρό, και πολλές καλλυντικές ιδιότητες. 

Σογιέλαιο
   Περιέχει 8% λινολενικό οξύ, 50% λινολεϊκό, 24% ολεϊκό, 5% στεαρικό, 11% παλμιτικό. Χρησιμοποιείται σε αναλογία έως 30%, ενώ υπάρχει πιθανότητα σε μεγάλη αναλογία να επιβραδύνει το trace.
Δίνει αρκετά σταθερή μπάρα σαπουνιού, με φτωχή καθαριστική δράση, χωρίς φουσκάλες αφρού, αλλά κρεμώδη αφρό και πολλές καλλυντικές ιδιότητες.

Σταφυλοκουκουτσέλαιο
    Περιέχει 68% λινολεϊκό οξύ, 20% ολεϊκό, 4% στεαρικό, 8% παλμιτικό. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 5% , κυρίως σε σαπούνι για ακνεϊκά δέρματα. Είναι όμως εύκολο να ταγγίσει σε μικρό χρονικό διάστημα (6 μήνες). (Περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μαλακή μπάρα σαπουνιού, χωρίς καθαριστική δράση, χωρίς φουσκάλες αφρισμού αλλά κρεμώδη αφρό και πλούσιες καλλυντικές ιδιότητες.

Φοινικέλαιο
    Περιέχει 10% λινολεϊκό οξύ, 39% ολεϊκό, 44% παλμιτικό, 5% στεαρικό, 1% μυριστικό, μέτρια περιεκτικότητα σε ιώδιο. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό έως 30% για το πρόσωπο και έως 50% για τα χέρια.  Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λάδια στη σαπωνοποιία, κυρίως όταν θέλουμε να παράγουμε μεγάλες ποσότητες σαπουνιού με χαμηλό κόστος.  
Δίνει σκληρή μπάρα σαπουνιού, με ικανοποιητική καθαριστική δράση, δεν κάνει φουσκάλες αφρισμού αλλά δίνει κρεμώδη αφρό, ενώ έχει μικρή καλλυντική φροντίδα.

Φοινικοπυρηνέλαιο
    Περιέχει 49% λαυρικό οξύ, 16% μυριστικό, 8% παλμιτικό, 2% στεαρικό, 15% ολεϊκό, 3 % λινολεϊκό. Σε ποσοστό πάνω από 30-35% μπορεί να ξηράνει την επιδερμίδα, χάρη στην ισχυρή καθαριστική δράση του, που απομακρύνει τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας. 
Δίνει σκληρή μπάρα σαπουνιού, με ισχυρή καθαριστική δράση, πλούσιο αφρό με φουσκάλες, αλλά ελάχιστα κρεμώδη, ενώ είναι φτωχό σε καλλυντικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου