Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

DIY: Πώς φτιάχνω λάδι από καφέ


Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι «οι πολλοί καφέδες βλάπτουν» και  ότι «πρέπει να περιορίσουμε τους καφέδες που πίνουμε καθημερινά», ή, ακόμη καλύτερα να τον αντικαταστήσουμε με ένα άλλο τονωτικό ρόφημα.

Και όμως, ο καφές, παρά τα όσα λέγονται κυρίως για την κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία, ως γνωστόν, προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και τη ζημιά που προκαλούν. 

Ειδικότερα για το δέρμα, η καφεΐνη, που είναι το κύριο συστατικό του καφέ, και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, αποτοξινώνουν και βελτιώνουν την υφή του, το συσφίγγουν απαλύνοντας έτσι τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές και αφήνοντάς το  λαμπερό και υγιές. 

Το λάδι από καφέ (coffee oil) είναι από τα υλικά που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το ντουλάπι μου. Δεν ξεμένω ποτέ! Το χρησιμοποιώ παντού: ως ενυδατικό λάδι στο πρόσωπο, το σώμα, τα μάτια και τα μαλλιά, για απολέπιση, ως μάσκα ματιών, προσώπου ή μαλλιών, κατά της κυτταρίτιδας… Σχεδόν παντού! Και πάντα τα αποτελέσματά του είναι πολύ ευχάριστα!

Εδώ σου έχω τη συνταγή για το πώς φτιάχνω αυτό το λάδι:


Υλικά
10 κ.σ. φυτικό λάδι (καρύδας, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο κλπ)
5 κ.σ. ψιλοκομμένος καφές εσπρέσο

Παρασκευή
Βάζω τα υλικά σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και:
  •  είτε τοποθετώ το βάζο σε ένα σκοτεινό και ζεστό μέρος και το αφήνω για 3-4 εβδομάδες.
  • είτε το τοποθετώ σε μπεν μαρί και σε πολύ χαμηλή φωτιά το ζεσταίνω για 1 τουλάχιστον ώρα. Το αφαιρώ από τη φωτιά και το αφήνω σε σκοτεινό και ζεστό μέρος για τουλάχιστον ακόμη 1 μέρα.
Στη συνέχεια, όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσω, σουρώνω καλά το λάδι μου από τον ψιλοκομμένο καφέ και το φυλάω σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
Τα υπολείμματα του καφέ δεν τα πετώ. Τα κρατώ χωριστά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, γιατί μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και αυτά.
(Περισσότερες λεπτομέρειες για την παρασκευή του στο Πώς φτιάχνω βοτανόλαδο.)

Χρήσεις
Σου είπα: Παντού! Και το εννοώ. Αυτούσιο ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά ως λαδάκι για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά, αλλά και ως πρώτη ύλη σε άλλα προϊόντα περιποίησης που φτιάχνω πού και πού. (Πώς φτιάχνω σκραμπ για την κυτταρίτιδα).

Τα υπολείμματα, σε συνδυασμό με άλλα υλικά, γίνονται επίσης θαυμάσιο απολεπιστικό για το πρόσωπο και το σώμα, ή μάσκα ματιών.

Πιο αναλυτικά για τις χρήσεις του, όμως, θα σου μιλήσω άλλη φορά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου