Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Πώς φτιάχνω βοτανόλαδο - Μέρος Β'

Μέθοδοι παρασκευής βοτανόλαδου…

Θερμή μέθοδος
  • Με τη βοήθεια του ήλιου
Την προτιμούμε συνήθως το καλοκαίρι όταν υπάρχει αρκετή ζέστη και ηλιοφάνεια, που θα βοηθήσουν στην εκχύλιση των συστατικών του φυτού μας.
Βάζουμε το βότανο (αποξηραμένο ή φρέσκο) σε ένα αποστειρωμένο βάζο και προσθέτουμε το λάδι, προσέχοντας να γεμίσει το βάζο μας έως 2-3 δάχτυλα κάτω από το καπάκι του. Το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε ζεστό μέρος (είτε στο μπαλκόνι είτε κοντά σε ένα παράθυρο) για 2-4 εβδομάδες. Φροντίζουμε όμως να μην είναι εκτεθειμένο απευθείας στο φως. Γι' αυτό καλό θα ήταν να το τυλίξουμε με ένα σκουρόχρωμο κομμάτι ύφασμα. Καθημερινά φροντίζουμε να ανακινούμε ελαφρά το βάζο, προσέχοντας όμως να μην δημιουργήσουμε φυσαλίδες στο περιεχόμενο, γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να χαλάσει το λάδι μας.
Παραλλαγή: Το χειμώνα μπορούμε να αφήσουμε το βάζο μας μέσα στο σπίτι σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο (τυλιγμένο με σκούρο ύφασμα) ή πάνω στο καλοριφέρ, ή ακόμη καλύτερα σε ένα μέρος που να συνδυάζει και τα δύο.
  •  Σε μπεν μαρί
Προτιμούμε αυτή τη μέθοδο συνήθως το χειμώνα ή όταν θέλουμε να φτιάξουμε γρήγορα ένα βοτανόλαδο.
Βάζουμε το βότανο (αποξηραμένο ή φρέσκο) σε ένα αποστειρωμένο βάζο και προσθέτουμε το λάδι, προσέχοντας να γεμίσει το βάζο μας έως 2-3 δάχτυλα κάτω από το καπάκι του. Το κλείνουμε καλά και το βάζουμε σε μπεν μαρί στο μάτι της κουζίνας στο πολύ χαμηλό (1) για 4 περίπου ώρες. Προσέχουμε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του νερού στο μπεν μαρί για να μην βράσει το λάδι μας. Μετά από 4 ώρες κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το λάδι μας εκεί για λίγες ώρες ακόμη.
Παραλλαγή 1: Θερμαίνουμε σε μπεν μαρί το βάζο μας για 1-2 ώρες κάθε μέρα για 3-7 μέρες.
Παραλλαγή 2: Σε φούρνο. Βάζουμε το λάδι και το βότανο σε ένα βαθύ πυρέξ με καπάκι. Το τοποθετούμε στο φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία (γύρω στους 40ο C) και το αφήνουμε για όλη την ημέρα ή τουλάχιστον 4-5 ώρες. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού περάσει η απαιτούμενη ώρα σβήνουμε το φούρνο, αλλά αφήνουμε το πυρέξ μέσα, μέχρι να κρυώσει ο φούρνος.
Παραλλαγή 3: Σε ηλεκτρική γάστρα ή ηλεκτρικό παρασκευαστή γιαουρτιού
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο η εκχύλιση μπορεί να διαρκέσει χωρίς πρόβλημα ακόμη και μέρες.

Ψυχρή μέθοδος
Τη χρησιμοποιούμε όταν φοβόμαστε ότι το λάδι μας θα αλλοιωθεί από τη θερμότητα (λόγω ευαισθησίας του λαδιού-διαλύτη ή του βοτάνου που χρησιμοποιούμε), ώστε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.
  •  Σε σκιερό μέρος
Βάζουμε το βότανο σε ένα αποστειρωμένο βάζο και προσθέτουμε το λάδι, προσέχοντας να γεμίσει το βάζο μας έως 2-3 δάχτυλα κάτω από το καπάκι του. Το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 4-6 εβδομάδες. Καθημερινά το ανακινούμε απαλά, προσέχοντας να μην δημιουργήσουμε φυσαλίδες.
  •  Με τη βοήθεια του γουδιού
Βάζουμε το βότανό μας σε γουδί προσθέτουμε λίγο λάδι και το κοπανάμε για αρκετή ώρα (περίπου 30 λεπτά). Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε το γουδί με μεμβράνη και το αφήνουμε έτσι για 3-4 μέρες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε…
  • Φροντίζουμε όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι αποστειρωμένα.
  • Αποθηκεύουμε τα λάδια μας πάντα σε γυάλινα σκουρόχρωμα μπουκάλια σε σκιερό και δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
  • Καλύτερα να φτιάχνουμε μικρές ποσότητες βοτανόλαδου, γιατί έχουν διάρκεια ζωής (περίπου 6 μήνες). Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε περισσότερο (έως και 1 χρόνο) τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.
  • Καλύτερα να σουρώνουμε το βοτανόλαδό μας 2 ή και περισσότερες φορές για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα παραμείνει μέσα καθόλου μέρος του φυτού, γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χαλάσει το λάδι πιο σύντομα.
  • Αφού σουρώσουμε το τελικό λάδι και το βάλουμε στο μπουκάλι ή βάζο που θα το φυλάξουμε, μπορούμε να προσθέτουμε 4-5 κάψουλες βιταμίνη Ε ή 1 κ.γ. ανά 500 ml βοτανόλαδου.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μέρη ενός φυτού, καλύτερα να μην είναι φρεσκοκομμένα γιατί θα έχουν υγρασία και μπορεί να χαλάσει το λάδι μας. Καλύτερα να τα αφήσουμε 1-2 μέρες να στεγνώσουν ελαφρά στον ήλιο και μετά να φτιάξουμε το λάδι μας.
  • Αν θέλουμε να πάρουμε πιο δυνατό βοτανόλαδο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία εκχύλισης δεύτερη ή και τρίτη φορά, προσθέτοντας κάθε φορά καινούρια ποσότητα βοτάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου