Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού για όμορφη και υγιή επιδερμίδα!


Το σταφυλοκουκουτσέλαιο (Grape Seed Oil) είναι από τα πιο δημοφιλή φυτικά έλαια, χάρη στις πολλές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του αλλά και γιατί είναι σχετικά οικονομικό. 

Το βρίσκουμε σε πολλά καλλυντικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα, ενώ ορισμένοι το χρησιμοποιούν και στη μαγειρική, καθώς πιστεύεται ότι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού (βοηθά τον έλεγχο της χοληστερίνης και του διαβήτη, προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου κ.ά.).

 Όπως προδίδει και το όνομά του, παράγεται με ψυχρή έκθλιψη των κουκουτσιών του κόκκινου σταφυλιού (Vitis vinifera).

Τα χαρακτηριστικά του…
Είναι λεπτόρρευστο, με πολύ ελαφριά πρασινοκίτρινη απόχρωση. Απορροφάται εύκολα και γρήγορα από το δέρμα, δίχως να αφήνει έντονα λιπαρό στρώμα στην επιδερμίδα.
Είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά οξέα (λινολεϊκό και γ-λινολεϊκό, ολεϊκό, στεαρικό, παλμιτικό), πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, βιοφλαβονοειδή, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής (6-9 μήνες).

Οι καλλυντικές ιδιότητές του…
 Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, τονωτικές, αναπλαστικές, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. 
  • Γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ιδανικό, όμως, για τις μικτές και λιπαρές επιδερμίδες, καθώς επίσης και για τις ώριμες και ταλαιπωρημένες.
  • Τονώνει και συσφίγγει το δέρμα, θρέφει και αναδομεί τα κύτταρα και τους ιστούς του, το προστατεύει από τη βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών (αιτία της πρόωρης γήρανσης του δέρματος), βοηθά στην παραγωγή φυσικού κολλαγόνου στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, (που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία δερματικών βλαβών κυρίως στα ακνεϊκά δέρματα).
     
Πώς το χρησιμοποιούμε…
  • Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής, κάθε βράδυ κάνετε απαλό μασάζ με λίγες σταγόνες ελαίου σε καθαρό πρόσωπο, και σε λίγο θα δείτε το δέρμα σας να ηρεμεί από τις κοκκινίλες και τα σπυράκια, ενώ θα είναι ενυδατωμένο και απαλό.
  • Αν νιώθετε το δέρμα σας άτονο, χωρίς λάμψη, ξηρό και ταλαιπωρημένο, ενώ ρυτίδες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, λίγες σταγόνες σταφυλοκουκουτσέλαιου κάθε βράδυ μετά τον καθαρισμό του προσώπου θα απαλύνει τις ρυτίδες, αναπλάθοντας σε βάθος την επιδερμίδα, και θα επαναφέρει τη λάμψη και τον φυσικό τόνο του δέρματος. 
  • Μετά το μπάνιο απλώστε το σε όλο το σώμα όπως το συνηθισμένο σας γαλάκτωμα. Απορροφάται γρήγορα, χωρίς να αφήνει έντονη λιπαρότητα στο δέρμα και χωρίς να κολλάει. Αφήνει την επιδερμίδα σας απαλή, ενυδατωμένη και ελαστική, ενώ απαλύνει ερεθισμούς και κοκκινίλες.
  • Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει ραγάδες (λόγω εγκυμοσύνης ή απώλειας βάρους) ή θέλετε να προλάβετε την εμφάνισή τους, κάνετε ελαφρύ μασάζ σε όλο το σώμα ή στις «επικίνδυνες» περιοχές με σταφυλοκουκουτσέλαιο κάθε μέρα. Σε λίγο καιρό θα δείτε τις ραγάδες να απαλύνουν ή να εξαφανίζονται, αφού έχει την ικανότητα να αναπλάθει σε βάθος τα κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα της χαρίζει ελαστικότητα και απαλότητα.
  • Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, καθώς θα ενυδατώσει την επιδερμίδα και θα απαλύνει τις λεπτές γραμμές και τους μαύρους κύκλους.
  • Απλώστε το στο δέρμα σας πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο, για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την έκθεση στην καταστρεπτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Χρησιμοποιήστε το μόνο του ή σε μείγματα φυτικών λαδιών, με ή χωρίς αιθέρια έλαια, για ένα ευεργετικό μασάζ σώματος.
  • Αν σας αρέσει να φτιάχνετε χειροποίητα καλλυντικά ή σαπούνια, το σταφυλοκουκουτσέλαιο είναι από τα πιο συχνά φυτικά έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να φτιάξετε οικονομικά αλλά αποτελεσματικά προϊόντα περιποίησης.
Συμβουλή: 
Επειδή όλα τα φυτικά έλαια δεν είναι της ίδιας ποιότητας, διάλεξε ένα καθαρό πιστοποιημένο βιολογικό σταφυλοκουκουτσέλαιο που να έχει παραχθεί με ψυχρή έκθλιψη (αν είναι και από πιστοποιημένη cruelty free εταιρία ακόμη καλύτερα), ώστε να έχουν μείνει αναλλοίωτα τα συστατικά του και επομένως και οι ευεργετικές καλλυντικές ιδιότητές του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου