Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Πώς ελέγχεται και πιστοποιείται μια cruelty free εταιρία;




Ας μην αφήσουμε 
την ματαιοδοξία μας 
να είναι η αιτία που βασανίζονται άδικα 
αθώα πλάσματα!





ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ, Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

  Μια εταιρία που θέλει να αξιολογηθεί ως cruelty free, απευθύνεται σε έναν φορέα πιστοποίησης κάνοντας μια αίτηση. Στην συνέχεια, ελέγχεται και αξιολογείται ανάλογα με τα κριτήρια του φορέα στον οποίο έχει απευθυνθεί. Αν ανταποκρίνεται σε αυτά κριτήρια παίρνει και την πιστοποίηση cruelty free. 

 

  Οι οργανώσεις που ελέγχουν, αξιολογούν και πιστοποιούν μια εταιρία

  • Τρεις είναι οι επίσημες οργανώσεις που έχουν θέσει ως κύριο στόχο της δράσης τους αποκλειστικά την παύση της χρήσης ζώων ως πειραματόζωα για την παραγωγή προϊόντων.

  • Leaping Bunny [Coalition for Consumer Information on Cosmetics (CCIC)]. Πρόκειται στην ουσία για έναν συνασπισμό οργανώσεων. Είναι ο οργανισμός που με το Leaping Bunny Program (για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση εταιριών που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα) έχει καθιερώσει τα αυστηρά κριτήρια για τον έλεγχο των εταιριών όσον αφορά τα πειράματα στα ζώα, δημιουργώντας τα Διεθνή Πρότυπα αξιολόγησης. 
  •  Cruelty Free International (CFI). Οργανισμός με έδρα την Μεγάλη Βρετανία. Συμμετέχει στον CCIC και συνεργάζεται μαζί του στο Leaping Bunny Program.
Kαι οι δύο οργανώσεις ακολουθούν όλα τα κριτήρια των Διεθνών Προτύπων ελέγχου και αξιολόγησης εταιριών που επιθυμούν να λάβουν την πιστοποίηση cruelty free.
  • Choose Cruelty Free (CCF). Η οργάνωση δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και αφορά εταιρίες καλλυντικών της εκεί αγοράς. Ακολουθεί όλα τα κριτήρια (standards) των Διεθνών Προτύπων.
  • People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Ίσως η πιο γνωστή αλλά και αμφιλεγόμενη οργάνωση, με έδρα τις ΗΠΑ. Αν και η οργάνωση διεξάγει σκληρούς αγώνες υπέρ της προστασίας των ζώων, η εγκυρότητα της cruelty free λίστας της έχει αμφισβητηθεί από τους πιο ενημερωμένους καταναλωτές, γιατί έχει πολλά κενά και «παραθυράκια»!
  •  Υπάρχουν και άλλες οργανώσεις, που ασχολούνται με την προστασία των ζώων, και ισχυρίζονται ότι ασχολούνται και με την αξιολόγηση εταιριών όσον αφορά τις δοκιμές σε ζώα, αλλά αυτό το έργο τους είναι περισσότερο έμμεσο, χωρίς να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, ή χωρίς να βασίζονται σε προσωπικούς ελέγχους. Περισσότερο βασίζονται σε έρευνες τρίτων (ακόμη και απλών vegan beauty bloggers!), όχι πάντα αξιόπιστων!
  •   Υπάρχουν και vegan οργανισμοί που ισχυρίζονται ότι ελέγχουν και πιστοποιούν εταιρίες για την ηθική παραγωγή των προϊόντων τους, χωρίς δηλαδή να κάνουν πειράματα σε ζώα, όπως είναι ο Vegan Society και Vegan Action. Και για αυτές τις οργανώσεις εκφράζονται επιφυλάξεις για την πληρότητα της αξιολόγησής τους, αφού αυτοί οι δύο οργανισμοί είναι κυρίως προσανατολισμένοι σε άλλον τομέα, αυτόν της ύπαρξης ζωικών συστατικών σε μεμονωμένα προϊόντα, και όχι σε ολόκληρες εταιρίες. Αυτό το γεγονός αφήνει "παραθυράκια" σε μία εταιρία να μην είναι εξολοκλήρου cruelty free! Επιπλέον δεν ακολουθούν και όλα τα standards ελέγχου και cruelty free αξιολόγησης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου