Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Cruelty-Free προϊόντα: 4 απλά βήματα για να τα βάλουμε στη ζωή μας

Έχεις ακούσει πολλές φορές πόσο βάναυσα αλλά και αχρείαστα είναι τα πειράματα σε ζώα και αποφάσισες να αλλάξεις συνήθειες, στάση και φιλοσοφία ζωής, υιοθετώντας έναν cruelty-free τρόπο ζωής χωρίς βαναυσότητα, με περισσότερη αγάπη, ενσυναίσθηση και συμπόνια.  
Αν και αυτή η αλλαγή του τρόπου ζωής περιλαμβάνει πολλά πράγματα, εδώ θα επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλα τα συμβατικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε (καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, περιποίησης των κατοικιδίων μας, αλλά και καθαριότητας σπιτιού) με τα αντίστοιχά τους cruelty-free.

Ανακαλύπτοντας έναν νέο κόσμο προϊόντων – Απόλαυσέ το
Σχεδόν ποτέ δεν θα ακούσεις κάποια beauty guru, beauty ifluencer, τηλεπαρουσιάστρια, ηθοποιό ή τραγουδίστρια να σου προτείνει ένα cruelty-free προϊόν. Οι λόγοι είναι ευνόητοι (ξέρεις πώς λειτουργούν αυτά!) Είναι επαγγελματίες και προωθούν προϊόντα για την διαφήμιση των οποίων πληρώνονται πολύ καλά από τις μεγάλες εταιρίες. No offense, girls!
     Χρειάζεται δηλαδή λίγο παραπάνω ψάξιμο για να βρεις τα κατάλληλα για τις ανάγκες σου cruelty -free προϊόντα, επειδή συνήθως παράγονται από μικρές εταιρίες με ελάχιστη διαφήμιση, (όχι τις μεγάλες πολυδιαφημιζόμενες πολυεθνικές εταιρίες). 
     Δεν θα δυσκολευτείς όμως και πολύ στην έρευνά σου, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές cruelty-free εταιρίες που παράγουν αξιόλογα προϊόντα που δεν υστερούν σε τίποτε από τα γνωστά συμβατικά προϊόντα (Γιατί άλλωστε; Το αντίθετο, θα έλεγα!). 
    Και η πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαντάζεσαι. Θα τα βρεις σε πολλά φυσικά καταστήματα, αλλά κυρίως e-shops
    
Πώς όμως να κάνεις την μετάβαση; 
Από πού να ξεκινήσεις;

1. Ενημερώσου
Πρώτα πρώτα, ενημερώσου λεπτομερώς για το θέμα, για να το ξεκαθαρίσεις από πολλές ασάφειες που κυκλοφορούν.    Επίσης, θα συναντήσεις πολλά προϊόντα που, αν και ισχυρίζονται ότι είναι cruelty-free, στην πραγματικότητα δεν είναι. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι είναι τα cruelty-free προϊόντα και να μάθεις πώς να τα αναγνωρίζεις και να τα ξεχωρίζεις. (Περισσότερα για το θέμα μπορείς να διαβάσεις εδώ σε μια σειρά άρθρων που ετοιμάσαμε για το θέμα των
cruelty free εταιριών).
    Ο πιο σίγουρος και εύκολος τρόπος είναι να συμβουλεύεσαι συχνά τις λίστες Leaping Bunny (για εταιρίες από ΗΠΑ και Καναδά) και Cruelty Free International (για εταιρίες από τον υπόλοιπο κόσμο), όπου θα βρεις όλες τις πραγματικά πιστοποιημένες cruelty-free εταιρίες. (Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και άλλες λίστες με cruelty free εταιρίες, αλλά εμείς εμπιστευόμαστε τις παραπάνω).
    Μερικές από τις cruelty free εταιρίες και τα προϊόντα τους που θα βρεις εύκολα στην Ελλάδα τις έχω παρουσιάσει εδώ και εδώ

2. Μην πετάξεις τίποτε
Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιείς ένα προϊόν από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι για την παραγωγή του έχουν υποφέρει ζώα. Όμως μην το πετάξεις. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν θα αλλάξεις κάτι πετώντας το. Έτσι και αλλιώς το αγόρασες. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε πια. Απλά χρησιμοποίησέ το μέχρι να τελειώσει και να το αντικαταστήσεις με ένα cruelty-free.


    Διαφορετικά, χάρισέ το σε κάποια φίλη ή φίλο, εξηγώντας τους και τους λόγους για τους οποίους δεν θέλεις να το χρησιμοποιείς πλέον. Ίσως έτσι να τους βοηθήσεις να συνειδητοποιήσουν και αυτοί με τη σειρά τους πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε cruelty-free προϊόντα! Οπότε, διπλό το καλό!

3. Κάνε σταδιακά την μετάβαση
Μην ξεκινήσεις να αλλάξεις μεμιάς όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Είναι ανέφικτο, κουραστικό και δαπανηρό. Ξεκίνα κάνοντας μια λίστα με τα προϊόντα που θα σου τελειώσουν άμεσα. Άρχισε την έρευνα για να βρεις τις αντίστοιχες επιλογές που έχεις σε cruelty free προϊόντα  και από πού θα τα αγοράσεις. Αγόρασέ τα όσο πιο άμεσα μπορείς, ώστε όταν θα τελειώσουν τα συμβατικά προϊόντα σου, θα μπορείς να τα αντικαταστήσεις χωρίς καθυστέρηση.  Με αυτό τον τρόπο σταδιακά θα αντικαταστήσεις όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. 

4. Μην παραλείψεις τα βασικά προϊόντα
Ίσως μάλιστα είναι και το πρώτο που μπορείς να κάνεις. Να ξεκινήσεις δηλαδή από τα προϊόντα καθημερινής υγιεινής και φροντίδας για όλη την οικογένεια (σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, αποσμητικό) και των κατοικιδίων, αλλά και από τα προϊόντα καθαριότητας του σπιτιού, και σταδιακά να αντικαταστήσεις και τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ.  Όλες οι cruelty free εταιρίες  έχουν εξειδικευμένες σειρές περιποίησης και φροντίδας (για τον άνδρα, τη γυναίκα και το παιδί) με προϊόντα που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες του καθενός.

Καθώς θα μπαίνεις όλο και περισσότερο στον κόσμο των cruelty free προϊόντων θα ανακαλύπτεις ολοένα και περισσότερα αξιόλογα προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες σου με τον καλύτερο τρόπο, από εταιρίες και παραγωγούς με μια διαφορετική και πιο σύγχρονη φιλοσοφία ζωής, με αγάπη στα ζώα, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. 

 Ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο αγάπη, συμπόνια και ενσυναίσθηση ξεκινά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου