Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Φτιάχνω σαπούνι: Πώς επιλέγω τα φυτικά βούτυρα που θα χρησιμοποιήσω


Εκτός από φυτικά έλαια, όταν φτιάχνουμε σαπούνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά, για να ενισχύσουμε ή να συμπληρώσουμε τα χαρακτηριστικά που θα έχει το σαπούνι μας (σκληρότητα, καθαριστική δράση και καλλυντική φροντίδα), και φυτικά βούτυρα.
Ανάλογα, λοιπόν, με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας, εκτός από τα κατάλληλα φυτικά έλαια επιλέγουμε να προσθέσουμε στη συνταγή μας και τα κατάλληλα φυτικά βούτυρα, αφού το καθένα από αυτά έχει διαφορετική σύνθεση και αναλογία λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, του σαπουνιού μας δηλαδή.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα φυτικά βούτυρα που χρησιμοποιούμε συχνότερα στην παρασκευή σαπουνιών, την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα και τα χαρακτηριστικά που θα δώσει το καθένα στο σαπούνι μας…

Βούτυρο Καριτέ (Shea butter)
Περιέχει 6% λινολεϊκό, 48% ολεϊκό, 5% παλμιτικό, 40% στεαρικό μέτρια περιεκτικότητα σε ιώδιο. Χρησιμοποιείται σε αναλογία 5%-15% σε μείγμα με φυτικά έλαια. Περιέχει ασαπωνοποίητα συστατικά που δίνουν στο σαπούνι ισχυρές καλλυντικές ιδιότητες. Σε μεγάλη αναλογία επιταχύνει πολύ το trace. Κατάλληλο για ώριμες, ξηρές επιδερμίδες, με ερεθισμούς. (Περισσότερες πληροφορίες για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει σκληρή μπάρα σαπουνιού, με ήπια καθαριστική δράση, χωρίς μεγάλες φουσκάλες αφρού, αλλά κρεμώδη σταθερό αφρισμό, με ισχυρές μαλακτικές ιδιότητες.

Βούτυρο Κακάο (Cocoa butter)
Περιέχει 3% λινολεϊκό, 35% ολεϊκό, 33% στεραρικό, 28% παλμιτικό. Επιταχύνει το trace. (Περισσότερες πληροφορίες για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει σκληρή μπάρα σαπουνιού, με λίγες καθαριστικές ιδιότητες, αλλά με κρεμώδη αφρισμό χωρίς φουσκάλες, ενώ έχει ισχυρές ενυδατικές και μαλακτικές  ιδιότητες.

Βούτυρο Μάνγκο (Mango butter):
Περιέχει 3% λινολεϊκό, 45% ολεϊκό, 42% στεαρικό, 7% παλμιτικό. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 5%. (Περισσότερες πληροφορίες για τις καλλυντικές ιδιότητές του υπάρχουν εδώ).
Δίνει μέτριας σκληρότητας μπάρα σαπουνιού, με μικρή καθαριστική δράση, κρεμώδη αφρό χωρίς φουσκάλες, αλλά ισχυρές μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου