Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Αποχαιρετώντας μια αγαπημένη εταιρία...


...που δεν είναι πια cruelty free

Η δυσάρεστη έκπληξη
Ετοιμάζοντας ένα κείμενο για αγαπημένα προϊόντα face / body care με πιστοποίηση cruelty free που χρησιμοποιώ κατά καιρούς, και ενώ έκανα έναν τελευταίο έλεγχο  στην λίστα με τις πιστοποιημένες cruelty free εταιρίες της Cruelty Free International (https://www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny) και της Leaping Bunny (https://www.leapingbunny.org/guide/brands/list) (όπως κάνω πάντα πριν αγοράσω ένα προϊόν ή πριν μιλήσω για αυτό), ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Η δανέζικη εταιρία Urtekram ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλέον στην λίστα των cruelty free εταιριών της Cruelty Free International (που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την cruelty free πιστοποίηση εταιριών εκτός Αμερικής)! «Τι συνέβη;» αναρωτήθηκα. Μια εταιρία που πορεύτηκε τόσα χρόνια πιστή στη φιλοσοφία της για την παραγωγή vegan, organic και cruelty free προϊόντων, γιατί άλλαξε ξαφνικά; 

Και να φανταστείς ότι τα περισσότερα προϊόντα που θα παρουσίαζα στο ποστ (φωτό), αγορασμένα φυσικά πολύ καιρό πριν, ήταν της Urtekram.  

Αρχίζοντας το ψάξιμo
Στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας αλλά και στη σελίδα της στο facebook διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί το σήμα με το λαγουδάκι της Leaping Bunny, ενώ εξακολουθούν να εμφανίζονται όμως τα άλλα δύο σήματα, της Vegan Society και της Ecocert). Αρα, παραδέχεται πλέον και η ίδια η εταιρία ότι δεν είναι cruelty free (με λίγα λόγια, κάνει πλέον πειράματα σε ζώα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο). Τι απογοήτευση!
Το σήμα της Leaping Bunny που πιστοποιεί ότι ένα προϊόν και μια εταιρία είναι πραγματικά cruelty free.
Googleάροντας δεν μπόρεσα να βρω κάτι συγκεκριμένο που να αιτιολογεί αυτή την εξέλιξη. Μόνο σκόρπιες πληροφορίες από εδώ και από εκεί.

Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα είναι ότι η Urtekram άρχισε να εξάγει και να πουλάει στην αγορά της Κίνας (σημ.: για να κυκλοφορήσουν προϊόντα προσωπικής περιποίησης και υγιεινής, όπως και πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων, στην αγορά της Κίνας, θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν σε ζώα).

Και έτσι εξηγείταi γιατί η εταιριά έχασε την πιστοποίηση Leaping Bunny ως cruelty free εταιρία.

Μπορεί να εξακολουθεί ακόμη να είναι μια εταιρία που παράγει vegan προϊόντα (έχει πιστοποίηση από την Vegan Society) και οργανικά/βιολογικά (έχει πιστοποίηση Ecocert), αλλά δεν είναι πλέον cruelty free, δηλαδή δοκιμάζει πλέον τα προϊόντα της σε ζώα (αφού βρίσκεται πλέον στην αγορά της Κίνας).

Αυτό μάλλον (το πιο πιθανό) ανακάλυψε η  Cruelty Free International, η οποία διεξάγει ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα ακόμη και στις εταιρίες που έχει ήδη πιστοποιήσει και αν διαπιστώσει ότι μια εταιρία δεν πληροί πλέον τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, δεν διστάζει να της αφαιρέσει την πιστοποίηση

Επιλέγοντας ένα προϊόν λοιπόν...
 Αυτή η περίπτωση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ξαναδούμε λίγο το θέμα των cruelty free εταιριών, δηλαδή των εταιριών που δεν δοκιμάζουν τα προϊόντα τους και τις πρώτες ύλες τους σε ζώα.
  • Μπορεί μια εταιρία να παράγει vegan (δηλαδή χωρίς ζωϊκής προέλευσης συστατικά) ή/και organic/βιολογικά/φυτικά (χωρίς χημικά) προϊόντα, αλλά να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ cruelty free (δηλαδή να κάνει πειράματα σε ζώα). Περισσότερα εδώ.
  • Μπορεί μια εταιρία να ισχυρίζεται ότι δεν κάνει πειράματα σε ζώα, αλλά θα πρέπει να μας το αποδείξει κιόλας. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που αναλαμβάνουν να ελέγξουν μια εταιρία για το θέμα των δοκιμών στα ζώα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και τρόπους.
  • Αν μας ενδιαφέρει (και πρέπει να μας ενδιαφέρει) να αγοράζουμε προϊόντα στα οποία δεν έχουν γίνει πειράματα σε ζώα, πρέπει πάντα να ελέγχουμε την πιστοποίηση cruelty free από μια αξιόπιστη οργάνωση. Υπάρχουν πολλές, αλλά εμείς εμπιστευόμαστε την Leaping Bunny πιστοποίηση.

Θα χρησιμοποιήσω, λοιπόν, όσα προϊόντα της Urtekram έχω ήδη αγοράσει (όταν ακόμη είχε την πιστοποίηση Leaping Bunny) και θα την αποχαιρετήσω με βαριά καρδιά, ευχαριστώντας της για τα αγαπημένα προϊόντα της που χρησιμοποιούσα τόσο καιρό αλλά δεν πρόκειται να αγοράσω ξανά.

Γιατί; Γιατί θέλω να υποστηρίζω αποκλειστικά και μόνο εταιρίες που δεν διεξάγουν με κανένα τρόπο (έμμεσο ή άμεσο) πειράματα σε ζώα. Αυτόν τον κόσμο θέλω και αυτόν επιλέγω. Εσύ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου