Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Vegan vs. Cruelty Free: Και όμως, δεν είναι το ίδιο!

Πολλοί ταυτίζουν αυτούς τους δύο χαρακτηρισμούς ενός προϊόντος. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι όταν ένα προϊόν είναι vegan, αυτονόητα είναι και cruelty free, δηλαδή δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα! Και το αντίστροφο!
Και όμως, οι όροι δεν είναι ταυτόσημοι και δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα! Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη παρανόηση που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα της δοκιμής προϊόντων σε ζώα.
Ακόμη και ενημερωμένοι καταναλωτές πολλές φορές δεν μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ αυτών των δύο χαρακτηρισμών και γι’ αυτό οδηγούνται άθελά τους σε λάθος επιλογές προϊόντων! 



Τι σημαίνει «cruelty free»
«Cruelty Free» είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε μία εταιρία όταν αυτή δεν κάνει δοκιμές σε ζώα.
Για να χαρακτηριστεί μία εταιρία cruelty free θα πρέπει κατά την παραγωγή των προϊόντων της, από τις πρώτες ύλες μέχρι και το τελικό προϊόν, να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα standards, τα οποία έχουν καθοριστεί από μεγάλες οργανώσεις που αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για το θέμα της κατάργησης των πειραμάτων στα ζώα (Leaping Bunny, Cruelty Free International, Choose Cruelty Free, ή PETA).

Τι σημαίνει «vegan»
Ο χαρακτηρισμός «vegan» αποδίδεται σε συγκεκριμένα προϊόντα και όχι σε ολόκληρες εταιρίες. Vegan θεωρείται κάθε προϊόν που δεν περιέχει στη σύνθεσή του ζωικές πρώτες ύλες (λανολίνη, κερί ή γύρη μέλισσας, γάλα, μέλι κ.ά.).
Ένα προϊόν μπορεί να είναι συμπτωματικά vegan, όταν δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει στη σύνθεσή του ζωικά συστατικά (π.χ. ένα φυτικό έλαιο).
Τα περισσότερα όμως vegan προϊόντα είναι πιστοποιημένα, από οργανώσεις που ασχολούνται με τον vegan τρόπο ζωής, όπως είναι η Vegan Society, η Vegan Action και άλλες. 


Ένα προϊόν μπορεί να είναι cruelty free αλλά όχι vegan
  • Δηλαδή, μπορεί κατά την παραγωγή του να μην έχουν δοκιμαστεί σε ζώα ούτε οι πρώτες ύλες, ούτε το τελικό προϊόν, με κανέναν τρόπο άμεσο ή έμμεσο (δηλαδή από τρίτους για λογαριασμό της εταιρίας), αλλά να περιέχει στη σύνθεσή του ζωικά συστατικά (π.χ. κερί μέλισσας), δηλαδή να μην είναι vegan.
  • Οι οργανώσεις που πιστοποιούν cruelty free εταιρίες αναφέρουν ρητά ότι δεν ελέγχουν αν στη σύνθεση των προϊόντων των πιστοποιημένων εταιριών υπάρχουν ζωικά συστατικά, αλλά μόνο το αν γίνονται ή όχι δοκιμές σε ζώα στα διάφορα στάδια της παραγωγής τους ή στις πρώτες ύλες τους.
Παρόλα αυτά, στις λίστες που εκδίδουν κάθε χρόνο με τις πιστοποιημένες cruelty free εταιρίες αναφέρουν και ποιες από αυτές είναι vegan ή vegetarian
Η Choose Cruelty Free κάνει έλεγχο και για την ύπαρξη ή όχι ζωικών συστατικών, αλλά αυτός ο έλεγχος είναι παράλληλος και δεν ανήκει στα βασικά κριτήρια cruelty free αξιολόγησης. 
Επίσης, η ΡΕΤΑ διεξάγει αντίστοιχους ελέγχους και έχει δημιουργήσει και ένα διαφορετικό λογότυπο για αυτή την περίπτωση.
  • Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός cruelty free αποδίδεται σε ολόκληρη την εταιρία και όχι σε μεμονωμένα προϊόντα. Μια εταιρία, προκειμένου να πάρει την ανάλογη πιστοποίηση μετά από έλεγχο, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα διεθνή standards που έχουν τεθεί όσον αφορά το θέμα των δοκιμών στα ζώα. Δηλαδή, αξιολογείται ολόκληρη η εταιρία, η φιλοσοφία και η στάση της απέναντι στο θέμα των πειραμάτων σε ζώα, και όχι μόνο μεμονωμένα προϊόντα!

Ένα προϊόν μπορεί να είναι vegan αλλά όχι cruelty free
  • Ένα προϊόν μπορεί να είναι vegan, δηλαδή να μην περιέχει στη σύνθεσή του κανένα ζωικό συστατικό, αλλά είτε οι πρώτες ύλες του είτε το τελικό προϊόν να έχουν δοκιμαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω τρίτων δηλαδή) σε ζώα!
  • Οι οργανώσεις που πιστοποιούν vegan  προϊόντα, ισχυρίζονται ότι ελέγχουν, εκτός από την ύπαρξη ζωικών συστατικών στα προϊόντα, και το αν γίνονται δοκιμές στα ζώα. Όμως, κατά τον έλεγχο αυτής της παραμέτρου δεν είναι ξεκάθαρο αν λαμβάνονται υπόψη όλα τα κριτήρια στα οποία πρέπει να ανταποκρίνεται μία cruelty free εταιρία! Επομένως, ο έλεγχος σε αυτό το επίπεδο μπορεί να είναι ελλιπής! Άρα, εύκολα μπορεί να τους διαφύγει μία σημαντική παράμετρος, και να δημιουργούν, άθελά τους, την εντύπωση ότι το προϊόν εκτός από vegan είναι και cruelty free, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.
  • Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός vegan αποδίδεται σε μεμονωμένα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρία μπορεί να παράγει και προϊόντα τα οποία δεν είναι vegan και στα οποία μπορεί να ακολουθεί συμβατικές μεθόδους παραγωγής (ζωικά συστατικά στη σύνθεσή τους και δοκιμές σε ζώα)! Δηλαδή, η πιστοποίηση vegan δεν χαρακτηρίζει τη γενική στάση και φιλοσοφία μιας εταιρίας, παρά μόνο μεμονωμένα προϊόντα της.

Ένα προϊόν μπορεί να είναι και vegan και cruelty free
  • Όταν για την παραγωγή του ακολουθούνται και τα vegan standard και όλα τα cruelty free standards.

Αν, λοιπόν, ψάχνεις για ένα vegan προϊόν, αναζητάς πάνω στη συσκευασία του προϊόντος ένα από τα λογότυπα ενός vegan φορέα πιστοποίησης, όπως είναι η Vegan Society και η Vegan Action. {Εκτός αν είναι εντελώς φυτικό (π.χ. ένα φυτικό έλαιο) οπότε είναι αυτονόητο}.



Αν ψάχνεις για ένα cruelty free προϊόν, αναζητάς πάνω στη συσκευασία του προϊόντος ένα από τα λογότυπα ενός αντίστοιχου cruelty free φορέα πιστοποίησης. (Συγκριτικός πίνακας της αξιοπιστίας των φορέων εδώ)


Αν ψάχνεις για ένα προϊόν και vegan και cruelty free αναζητάς πάνω στη συσκευασία 2 λογότυπα (vegan και cruelty free). Η ΡΕΤΑ έχει ξεχωριστό λογότυπο για αυτές τις περιπτώσεις.


(Να έχεις όμως υπόψη σου ότι, δυστυχώς, η αξιοπιστία της ΡΕΤΑ όσον αφορά το θέμα του ελέγχου και της πιστοποίησης cruelty free εταιριών αμφισβητείται εδώ και αρκετά χρόνια!)

Επομένως, όπως καταλαβαίνεις, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν! Οι σωστές επιλογές προϊόντων απαιτούν και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να αποφασίσουμε σωστά, ανάλογα με το τι αναζητούμε.

Η απόφαση είναι δική σου, όπως και οι επιλογές σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου