Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Το καλύτερο είδος αργίλου ανάλογα με τον τύπο του δέρματος


Η άργιλος είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα που όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε χρησιμοποιήσει έστω και 1 φορά για τη φροντίδα του δέρματος ή των μαλλιών μας. Πολλές φορές, όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα...
Το μυστικό για τη σωστή χρήση της είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος αργίλου (γιατί υπάρχουν πολλά) το οποίο είναι κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας μας και τις ανάγκες μας. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος και να προσαρμόσουμε τη χρήση του στις ανάγκες μας, γιατί η άργιλος έχει ισχυρές ιδιότητες και αν χρησιμοποιήσουμε ένα ακατάλληλο για μας είδος ή την χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από όσο πρέπει ίσως να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Οι τρόποι που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε είναι πολλοί. Εκτός από προϊόντα που βρίσκουμε στο εμπόριο και περιέχουν άργιλο, ένας πιο οικονομικός τρόπος είναι να την προμηθευτούμε σε σκόνη και να φτιάξουμε τα δικά μας καλλυντικά (μάσκες, καθαριστικά, scrubs, σαπούνια, λοσιόν κ.ά.) για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά μας, ακόμη και για εσωτερική χρήση (αρκεί φυσικά να γνωρίζουμε τον τρόπο).
 Αρκεί να προμηθευτούμε το κατάλληλο είδος αργίλου… Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα πιο γνωστά είδη αργίλου (δεν είναι τα μοναδικά που υπάρχουν και κυκλοφορούν στο εμπόριο)

Μπεντονίτης (Bentonite) / Μοντμοριλλονίτης (Montmorillonite)
Είναι η πιο ισχυρή άργιλος. Χρησιμοποιείται τόσο για εξωτερική χρήση σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, όσο και για εσωτερική.
Ως «μπεντονίτης» οφείλει το όνομά του στο μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στο Fort Benton των ΗΠΑ, ενώ ως «μοντμοριλλονίτης» στην περιοχή Montmorillon της Γαλλίας, όπου επίσης υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα. Σχηματίστηκε από ηφαιστειακή τέφρα, μέταλλα (περιέχει πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, τιτάνιο, κάλιο) και το ορυκτό μοντμοριλλονίτη (σε ποστοστό 60-80%).
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πράσινης αργίλου είναι η μεγάλη απορροφητική ικανότητά της. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό «φουσκώνει» και αυξάνει τον όγκο της, ρουφώντας σαν σφουγγάρι τοξίνες, λιπαρότητα και ακαθαρσίες, και απομακρύνοντάς τες από το σώμα.
Χάρη στις ισχυρές απορροφητικές ιδιότητές της είναι κατάλληλη μόνο για λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα. Καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του δέρματος από το περιττό σμήγμα και τις ακαθαρσίες, μειώνει την περίσσεια λιπαρότητα, αποτοξινώνει, αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους και χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα.
Επειδή είναι πολύ ισχυρή άργιλος, όταν στεγνώνει «τραβάει» πολύ το δέρμα και όταν αφαιρείται το αφήνει ελαφρά κόκκινο και ερεθισμένο, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο 1 φορά την εβδομάδα, γιατί η πιο συχνή χρήση της θα ξηράνει υπερβολικά το δέρμα και θα έχουμε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στο εμπόριο υπάρχουν δύο είδη του: ο ασβεστούχος μπεντονίτης (Calcium Bentonite) και ο νατριούχος μπεντονίτης (Sodium Bentonite), ο οποίος έχει ισχυρότερες αποτοξινωτικές ιδιότητες και διογκώνεται περισσότερο στο νερό.

Καολίνης (Kaolin)
Είναι γνωστός και ως china clay (κινέζικος πηλός), γιατί στην Κίνα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματά του (η ονομασία «καολίνης» προέρχεται από το κινέζικο τοπωνύμιο «Kao Ling» που σημαίνει «Ψηλή Ράχη»). Χρησιμοποιείται και για εξωτερική χρήση (σε προϊόντα για όλο το σώμα και τα μαλλιά) αλλά και για εσωτερική.
Κύριο συστατικό του είναι ο καολινίτης. Περιέχει επίσης μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και διάφορα οξείδια που του δίνουν και διαφορετικό χρώμα. 
Άσπρος καολίνης: Έχει απαλή υφή. Είναι ιδανικός για ξηρά, ευαίσθητα ή ή ερεθισμένα δέρματα, αλλά είναι αποτελεσματικός και σε ακνεϊκά. Έχει ήπιες απορροφητικές ιδιότητες και γι’ αυτό φροντίζει απαλά το δέρμα. Προσφέρει ήπια απολέπιση, ηρεμεί τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του δέρματος, ενώ τα μέταλλα που περιέχει θρέφουν το δέρμα σε βάθος. 
Κίτρινος καολίνης:  Έχει ήπια απορροφητικότητα, ισχυρότερη από τον άσπρο, και απαλή υφή. Κατάλληλος για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα. 
Κόκκινος καολίνης: Το πιο ισχυρό είδος καολίνη. Είναι κατάλληλος για λιπαρό ή ακνεϊκό δέρμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο 1 φορά την εβδομάδα. 
Ροζ καολίνης: Αποτελεί μείγμα άσπρου και κόκκινου καολίνη. Ιδανικός για κανονικά και λιπαρά δέρματα, καθώς εξισορροπεί τις ιδιότητες και των δύο ειδών καολίνη. 

Πράσινος ιλλίτης (Green Illite) 
Είναι, ίσως, το πιο διάσημο είδος πράσινης αργίλου και χρησιμοποιείται για φροντίδα όλου του σώματος και των μαλλιών, ενώ είναι κατάλληλος και για εσωτερική χρήση.Είναι αργιλοπυριτικό ορυκτό, που προέρχεται από τους μαρμαρυγίες (μίκες). Περιέχει κάλιο, πυρίτιο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, τιτάνιο, σελήνιο και οργανική ύλη (υπολείμματα φυτών).
Έχει παρόμοιες ιδιότητες με τον μοντμοριλλονίτη / μπεντονίτη, αλλά λίγο πιο ήπιες. Παρ’ όλα αυτά όμως οι ιδιότητές του είναι πολύ ισχυρές. Απορροφά μικρότερη ποσότητα νερού και δεν διογκώνεται τόσο πολύ όσο ο μπεντονίτης, περισσότερο όμως από τον καολίνη.
Η δράση του είναι πολύ ισχυρή και γι’ αυτό είναι ιδανικός για λιπαρό/ ακνεϊκό δέρμα και μαλλιά, ενώ πρέπει να αποφεύγεται από το ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα. Αποτοξινώνει και απολεπίζει το δέρμα, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα, καθαρίζει σε βάθος τους πόρους από το περιττό σμήγμα και τη λιπαρότητα, και θρέφει το δέρμα προσφέροντάς του τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχει. Η χρήση του πρέπει να περιορίζεται σε 1 μόνο φορά την εβδομάδα ακόμη και για λιπαρά δέρματα. 

Rhassoul άργιλος (Rhassoul ή Ghassoul Clay) 
Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τις γυναίκες του Μαρόκου για τον καθαρισμό και την φροντίδα όλου του σώματος και των μαλλιών. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα χαμάμ της Ανατολής, για να ενσωματωθεί σήμερα στις πολυτελείς περιποιήσεις όλων σχεδόν των σύγχρονων spa
Στην παραδοσιακή χρήση της ως καθαριστικό του σώματος και των μαλλιών οφείλει και το όνομά της, καθώς «ghassala» στα αραβικά σημαίνει «πλένω, καθαρίζω». 
Εξορύσσεται από τα όρη Άτλας στο Μαρόκο. Έχει ευχάριστη υφή και χρώμα γκρι-καφέ. Περιέχει πολλά ευεργετικά μέταλλα (πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο).
 Καθαρίζει σε βάθος το δέρμα και τα μαλλιά, απομακρύνει το περιττό σμήγμα και την λιπαρότητα, απολεπίζει ήπια, μειώνει τους ερεθισμούς και την ξηρότητα, συσφίγγει το δέρμα και δίνει λάμψη στην επιδερμίδα.
 Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, ιδιαίτερα για κανονικά, μικτά και λιπαρά, αλλά και των μαλλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου