Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Άργιλος: Ένα θαυματουργό προϊόν της φύσης


Διάφορα είδη αργίλου χρησιμοποιούνται ήδη από την αρχαιότητα στην κεραμική (για την κατασκευή διαφόρων χρηστικών σκευών, έργων τέχνης ακόμη και μουσικών οργάνων), ως οικοδομικό υλικό (για την κατασκευή τούβλων, τσιμέντου) κ.ά.
Παράλληλα, όμως, χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του σώματος αλλά και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Λίγη χημεία…
Άργιλος είναι η γενική ονομασία για να περιγράψει τα πετρώματα που αποτελούνται κυρίως από αργιλικά ορυκτά [ένυδρα αργιλούχα φυλλοπυριτικά ορυκτά (ιλλίτης, καολινίτης, μοντμοριλλονίτης) που περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία (πυρίτιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο)] και μεταλλικά οξείδια (σιδήρου ή μαγνησίου).
Επομένως, ανάλογα με τη σύσταση του αργιλικού πετρώματος σε αργιλικά ορυκτά και μεταλλικά οξείδια, έχουμε διαφορετικά είδη αργίλου (ιλλίτης, καολίνης, μοντμοριλλονίτης), με διαφορετικές ιδιότητες (λόγω διαφορετικής περιεκτικότητας και αναλογίας σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία) και διαφορετικό χρωματισμό (εξαιτίας των διαφορετικών μεταλλικών οξειδίων). 

Οι ιδιότητες της αργίλου
  • Όλα τα είδη αργίλου, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τους ρύπους, τη λιπαρότητα και το περιττό σμήγμα από την επιδερμίδα.
  • Επίσης, το ηλεκτρικό φορτίο που εμφανίζει η άργιλος όταν έρχεται σε επαφή με το νερό της δίνει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν σφουγγάρι, προσροφώντας βλαβερές ουσίες (τοξίνες, βαρέα μέταλλα, χημικά κλπ.) από τον οργανισμό, δεσμεύοντάς τες και βοηθώντας έτσι στην αποβολή τους.
  • Η άργιλος έχει, επίσης, αντιβιοτική, αντιμικροβιακή και σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση εναντίον μιας μεγάλης γκάμας βακτηριδίων, όπως το βακτηρίδιο της σαλμονέλας, ο E. Coli, ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA).
  • Επιπλέον, τροφοδοτεί το σώμα με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (πυρίτιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο), που του είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία όλων των οργάνων και την γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Πώς μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και ποια 
είναι τα αποτελέσματά της ...
     Η άργιλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε εξωτερικά (είναι η πιο γνωστή και συνηθισμένη χρήση της) είτε εσωτερικά, με μοναδικά θεραπευτικά και καλλυντικά αποτελέσματα. Προϋπόθεση, φυσικά, είναι να γνωρίζουμε το είδος τηςαργίλου που είναι κατάλληλο για κάθε περίπτωση.

Εξωτερική χρήση
  • Τη βρίσκουμε σε διάφορα προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι (μάσκες, κρέμες, scrubs, σαπούνια, πούδρες κ.ά.). Βοηθά να καθαρίσουν σε βάθος οι πόροι του δέρματος από το περιττό σμήγμα και τους ρύπους, μειώνει τη λιπαρότητα, αποτοξινώνει το δέρμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος, αναπλάθει τα κύτταρα, αφήνοντας την επιδερμίδα καθαρή, απαλή, λαμπερή και φωτεινή.
  • Επιπλέον, βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών δερματικών προβλημάτων (ερεθισμούς και φλεγμονές, εξανθήματα, ακμή, έλκη, αποστήματα, σμηγματόρροια, τσιμπήματα εντόμων, κοψίματα, καψίματα, φαγούρα, έκζεμα, ψωρίαση, δερματίτιδες κ.ά.). Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε ένα κατάπλασμα με άργιλο και να το τοποθετήσουμε αρκετή ώρα στην πάσχουσα περιοχή.
  • Ρίχνοντας λίγες κουταλιές αργίλου στο ζεστό νερό της μπανιέρας μπορούμε να απολαύσουμε ένα χαλαρωτικό και αποτοξινωτικό μπάνιο.
  • Η χρήση αργίλου σε σαπούνια, σαμπουάν, μάσκες για τη φροντίδα των μαλλιών έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς όχι μόνο καθαρίζει σε βάθος την τρίχα και το δέρμα του κεφαλιού, αλλά αφαιρεί την περιττή λιπαρότητα, βοηθά στην αντιμετώπιση ξηρότητας και ξηροδερμίας και ανακουφίζει από ερεθισμούς.
  • Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ακόμη για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Λευκαίνει τα δόντια και προστατεύει από ερεθισμούς, φλεγμονές ή μολύνσεις.
 Εσωτερική χρήση
  • Από την αρχαιότητα και σε πολλές φυλές και πολιτισμούς ήταν διαδεδομένη η γεωφαγία, δηλ. η εσωτερική λήψη αργιλικών πετρωμάτων για θεραπευτικούς λόγους. Διέλυαν, δηλ., μικρή ποσότητα αργίλου σε νερό και το έπιναν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα υγείας.
  • Στην εποχή μας αρκετά φάρμακα ή διατροφικά συμπληρώματα περιέχουν άργιλο στα συστατικά τους.
  • Η εσωτερική χρήση της βοηθά στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, στη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια, το πρήξιμο, τα αέρια, σε διαταραχές εξαιτίας της Candida albicans (καντιτίαση), στα συμπτώματα της ναυτίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε θεραπείες αντιμετώπισης ή πρόληψης καρκίνου.
  • Επίσης, βοηθά στην αποβολή από τον οργανισμό τοξινών, βαρέων μετάλλων, χημικών και μειώνει τις δυσάρεστες συνέπειες από την έκθεση στην ακτινοβολία κατά τη θεραπεία καρκίνου.

Συμβουλή
  1. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε άργιλο κατάλληλη για καλλυντική (cosmetic grade) ή θεραπευτική (medicinal ή therapeutic grade) χρήση, γιατί στο εμπόριο κυκλοφορούν και διάφορα είδη αργίλου αμφιβόλου προελεύσεως και επεξεργασίας ή άργιλος για άλλες χρήσεις (π.χ. για χειροτεχνίες και κεραμική) που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες τοξικές προσμείξεις.
  2. Αν αποφασίσετε να πάρετε άργιλο εσωτερικά θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου