Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Καστορέλαιο: Για όμορφα μαλλιά και όχι μόνο...


Το καστορέλαιο (Castor Oil), γνωστό και ως ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο, είναι από τα πιο φημισμένα φυτικά έλαια, γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του ήδη από την αρχαιότητα.
Στην αρχαία Αίγυπτο, την Ινδία και την Κίνα το χρησιμοποιούσαν τόσο για οικιακή χρήση (φωτιστικό λάδι) όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς, ακόμη και για μαγείρεμα. Οι μαρτυρίες για τη χρήση του ανάγονται ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ.
Στην Ελλάδα εμφανίζεται τον 4ο αι. π.Χ. όπως αναφέρει ο γεωγράφος Στράβων. Διάσημοι φιλόσοφοι, βοτανολόγοι και γιατροί της αρχαιότητας, όπως ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, αναφέρονται στις φαρμακευτικές ιδιότητές του και στην παρασκευή αλοιφών για την αντιμετώπιση διάφορων δερματικών προβλημάτων (αποστήματα, μώλωπες, πληγών, δερματίτιδας κ.α.), πεπτικών προβλημάτων, αιμορροΐδων, χολολιθιάσεων και ως καθαρκτικό (σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης ή δυσκοιλιότητας). Αναφορές στην ιατρική χρήση του βρίσκουμε και στον Ρωμαίο ιστορικό Πλίνιο (1ος αι. μ.Χ.).
 Η χρήση του για τη θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων συνέχισε να είναι πολύ διαδεδομένη σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Επιπλέον, από τις αρχές του 20ού αι. το καστορέλαιο είναι ένα από σημαντικότερα βιομηχανικά έλαια και χρησιμοποιείται για την παρασκευή λιπαντικών, υγρών φρένων και υδραυλικών, χρωστικών ουσιών, βαφών, βερνικιών, πλαστικών, νάιλον, φαρμακευτικών ειδών κ.α.
Το καλύτερης ποιότητας καστορέλαιο παράγεται με ψυχρή έκθλιψη των καρπών του φυτού Ρίκινος ο κοινός (Ricinus Communis), στο οποίο οφείλεται και η αρχαία ονομασία του ως «ρητινέλαιο» ή «κικινέλαιο». Η ονομασία «καστορέλαιο», η οποία επικράτησε από τον 18ο αι. έως σήμερα, οφείλεται στους Βρετανούς που εκείνη την περίοδο άρχισαν να εμπορεύονται το έλαιο από την Τζαμάικα και πίστευαν λανθασμένα ότι παράγεται από τη λυγαριά (Agnus Castus).

Τα χαρακτηριστικά του…
Είναι παχύρρευστο λάδι, με ελαφρά κίτρινο χρώμα. Εισχωρεί εύκολα στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μείγμα με άλλα λάδια σε ποσοστό 5-10%.
Είναι πολύ πλούσιο λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα σε ρικινολεϊκό οξύ, αλλά και λινολεϊκό και ολεϊκό) και βιταμίνη Ε.

Οι καλλυντικές ιδιότητές του… 
Έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές, ενυδατικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

  • Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.
  • Βοηθά στην παραγωγή φυσικού κολλαγόνου και ελαστίνης στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα και αναπλάθει τα κύτταρά της, απαλύνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, βοηθά στην αντιμετώπιση σοβαρών δερματικών καταστάσεων (ακμή, έκζεμα, δερματίτιδα), καθαρίζει τους πόρους, μαλακώνει σκληρά μέρη του σώματος (γόνατα, αγκώνες, πέλματα).
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας των μαλλιών, ενυδατώνει τα αφυδατωμένα ή ταλαιπωρημένα μαλλιά, και αυτά που έχουν τάση να σπάνε ή να εμφανίζουν ψαλίδα στην άκρες, ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής.  
  • Θρέφει, ενυδατώνει και βοηθά τις βλεφαρίδες και τα φρύδια να δυναμώσουν και να πυκνώσουν.

 Πώς το χρησιμοποιούμε… 

  •  Βάλτε λίγες σταγόνες καστορέλαιο σε μια μπατονέτα ή σε μια άδεια και καθαρή συσκευασία μάσκαρα και περάστε κάθε βράδυ τις βλεφαρίδες και τα φρύδια σας. Σε λίγες εβδομάδες θα τα δείτε να γίνονται πιο πλούσια και πυκνά, και οι βλεφαρίδες πιο μεγάλες.
  • Αν τα μαλλιά σας είναι αδύνατα, ξηρά ή ταλαιπωρημένα, με κατεστραμμένες άκρες, βάλτε λίγο καστορέλαιο στις παλάμες σας και τρίψτε τες ελαφρά για να θερμανθεί το λάδι. Περάστε το στα μαλλιά σας σε όλο το μήκος τους και κάνετε απαλό μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού. Αφήστε το σαν μάσκα για 20-30 λεπτά και λουστείτε. Τα μαλλιά σας θα γίνουν πιο δυνατά, απαλά και λαμπερά, θα αποκτήσουν ελαστικότητα και δεν θα σπάνε.
  • Αν υποφέρετε από τριχόπτωση, ξηροδερμία ή πιτυρίδα, κάνετε για λίγη ώρα απαλό μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού με λίγο καστορέλαιο, περάστε το και σε όλο το μήκος των μαλλιών, τυλίξτε τα με μια πλαστική μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το για αρκετή ώρα. Θα ανακουφιστείτε από τη φαγούρα και τους ερεθισμούς, η τριχόπτωση θα περιοριστεί, τα μαλλιά θα δυναμώσουν από τη ρίζα τους και θα αποκτήσουν τη λάμψη και την απαλότητα που επιθυμείτε.
  • Είτε έχετε ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα είτε ρυτίδες και λεπτές γραμμές έχουν κάνει την εμφάνισή τους είτε έχετε λιπαρό δέρμα με προβλήματα ακμής και σημάδια ή δυσχρωμίες, το απαλό μασάζ κάθε βράδυ σε καθαρό πρόσωπο με λίγες σταγόνες καστορέλαιο (ή καλύτερα σε μείγμα με άλλα φυτικά λάδια), βοηθά την επιδερμίδα να ενυδατωθεί, απαλύνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, ηρεμεί τα προβλήματα ακμής, ενώ παράλληλα θρέφει και αναπλάθει σε βάθος το δέρμα.
  • Το καστορέλαιο, συνήθως σε μείγμα με άλλα φυτικά λάδια, είναι και εξαιρετική ενυδατική λοσιόν για όλο το σώμα μετά το μπάνιο ή την ηλιοθεραπεία ή σε τραχιές περιοχές τους σώματος. Αφήνει την επιδερμίδα ενυδατωμένη και απαλή, χωρίς ερεθισμούς, ενώ την προστατεύει ή θεραπεύει τυχόν μολύνσεις και φλεγμονές.
  • Μασάζ σώματος με καστορέλαιο (σε μείγμα λαδιών) εκτός από το ότι θρέφει την επιδερμίδα σε βάθος, βοηθά τους πονεμένους μύες και τις αρθρώσεις και χαρίζει βαθιά χαλάρωση σε όλο το σώμα.
  • Αν σας αρέσει να φτιάχνετε τα δικά σας σπιτικά καλλυντικά ή σαπούνια το καστορέλαιο είναι μια εξαιρετική επιλογή φυτικού λαδιού, χάρη στις πολλές ευεργετικές ιδιότητές του, και αξίζει να το δοκιμάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου