Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Καλλυντικά: Τα επικίνδυνα συστατικά τους (Μέρος 3)



Νανοσωματίδια
Μικροσκοπικά σωματίδια ύλης, αποτέλεσμα των επιτευγμάτων της νανοτεχνολογίας, που έχουν την ικανότητα να διεισδύουν καλύτερα στο σώμα, ενώ έχουν βελτιωμένες ιδιότητες σε σύγκριση με τα συμβατικά σωματίδια. Βρίσκονται ήδη σε χιλιάδες προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, μεταξύ των οποίων τρόφιμα και καλλυντικά. 
Θεωρούνται υπεύθυνα για ένα νέο είδος τοξικότητας, την νανοτοξικότητα, καθώς αυτά τα σωματίδια πιστεύεται ότι, καθώς εισέρχονται και συσσωρεύονται ευκολότερα στο σώμα μας, το επηρεάζουν αρνητικά. Μάλιστα, πρόσφατα (Ιούλιος 2013) τέθηκε σε ισχύ οδηγία της ΕΕ η οποία επιβάλλει την αναγραφή στην ετικέτα των καλλυντικών την ύπαρξη νανοσωματιδίων. Συνήθως στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια του οξειδίου του ψευδαργύρου (Zinc Oxide) και του διοξειδίου του τιτανίου (Titanium Dioxide).
Έτσι, στην ετικέτα θα διαβάσουμε nanoparticles ή Nano (όταν περιέχονται νανοσωματίδια) ή ίσως No Nano (όταν δεν περιέχονται). Για παράδειγμα, Titanium Dioxide (Nano), σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει νανοσωματίδια του διοξειδίου του ψευδαργύρου.
Πού χρησιμοποιούνται: Σε πολλά καλλυντικά, κυρίως αντηλιακά και κρέμες, αφού το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου θεωρούνται φυσικά αντηλιακά φίλτρα.   
Τι προκαλούν: Εισέρχονται στο σώμα μέσω της αναπνοής ή απορροφώνται από το δέρμα. Επηρεάζουν αρνητικά όλα τα συστήματα του οργανισμού (αναπνευστικό, γαστρεντερικό, κυκλοφορικό, νευρικό κ.λπ.), επειδή είναι τόσο μικροσκοπικά που επικάθονται στα κύτταρα δημιουργώντας αλλοιώσεις ακόμη και στο DNA. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με έρευνες, να επιφέρουν βαρύτατες βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα (εγκέφαλο, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς), καρδιακά προβλήματα και καρκίνο.  

Νιτροζαμίνες
Θεωρούνται από τα πιο τοξικά χημικά συστατικά. Στην ετικέτα ενός προϊόντος θα διαβάσουμε Nitrosamine, Ethanamine, N-Nitrosodi, Dena ή παρόμοια. Πολλές φορές δεν αναγράφονται γιατί δεν θεωρούνται συστατικό ενός προϊόντος, αλλά δημιουργούνται όταν στο προϊόν υπάρχουν αμίνες (amine) DEA, TEA ή MEA και νιτρώδη ή νιτρικά άλατα.
Αν λοιπόν στην ετικέτα ενός προϊόντος διαβάσουμε Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA), Cocamide DEA ή ΜΕΑ, Iminobisethanol, Iminobis, Nitrilotris, Daltogen, Cocamidopropyl Betaine, Aminomethyl Propanol, Stealkonium Hectorite ή παρόμοια, να υποψιαστούμε ότι στο προϊόν περιέχονται νιτροζαμίνες.
Πού χρησιμοποιούνται: Χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές ή ρυθμιστές pH. Βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα είδη καλλυντικών: conditioner, παιδικά σαμπουάν, προϊόντα μακιγιάζ, self tanning, κ.ά.
Τι προκαλούν: Έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου, ενδοκρινικών διαταραχών, προβλήματα γονιμότητας, διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και στο ανοσοποιητικό.

Parabens
Από τα πιο γνωστά, αν όχι τα πιο γνωστά, χημικά συστατικά καλλυντικών. Στην ετικέτα ενός προϊόντος θα τα βρούμε ως Ethyl-paraben, Methyl-paraben, Propyl-paraben, Butyl-paraben.
Πού χρησιμοποιούνται: Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροβίων σε ένα προϊόν, ώστε να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του (περισσότερο από 1 χρόνο).
Τα βρίσκουμε σε ένα μεγάλο φάσμα καλλυντικών, σαμπουάν, μαλακτικά (conditioners), λοσιόν, αφρόλουτρα, καθαριστικά προσώπου, γαλακτώματα, απολεπιστικά (scrubs) και σε πολλά ακόμη.
Τι προκαλούν: Απορροφώνται από το δέρμα και το πεπτικό σύστημα, και έτσι περνούν στην αιματική κυκλοφορία και από κει σε όλον τον οργανισμό. Έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου, ενδοκρινολογικών διαταραχών, διαταραχών στο γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών, στο ανοσοποιητικό καθώς και με δερματικούς ερεθισμούς. Συγκεκριμένα, προκαλούν αλλεργίες και δερματίτιδες, μείωση στην έκκριση τεστοστερόνης, δρώντας ως οιστρογόνα και δημιουργώντας διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες (μείωση της δύναμης του σπέρματος, καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος), ενώ ενοχοποιούνται και για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Ορυκτά Έλαια (Παράγωγα Πετρελαίου)
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε Mineral Oil, Liquid Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Liquid Paraffin, Paraffin Oil, Paraffin wax, Petroleum, Deobase και παρόμοιες ονομασίες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η γνωστή μας βαζελίνη.
Πού χρησιμοποιούνται: Τα βρίσκουμε ως μαλακτικούς παράγοντες σε πάρα πολλά καλλυντικά: κρέμες και γαλακτώματα, προϊόντα μακιγιάζ και μαλλιών, προϊόντα για μωρά και παιδιά κ.ά.
Τι προκαλούν: Χαρακτηριστικό τους είναι ότι καλύπτουν το δέρμα με ένα λεπτό στρώμα σαν μεμβράνη, δημιουργώντας φραγμό με το περιβάλλον, και έτσι το εμποδίζουν να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο όμως φράσσει τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαύρα στίγματα, σπιθουράκια, και να προκαλείται αφυδάτωση και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσουν φωτοαλλεργίες. Τέλος, ενοχοποιούνται για διαταραχές στο ανοσοποιητικό και το κυκλοφορικό, βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι, δυσκολία στην αναπνοή. 

Προπυλενογλυκόλη
Στην ετικέτα ενός προϊόντος θα τη βρούμε ως Propylen Glycol, 1,2-Dihydroxypropane, Propanediol, Methylethyl Glycol, Dowfrost και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιείται: Έχει ενυδατικές ιδιότητες και γι’ αυτό χρησιμοποιείται από όλο σχεδόν το φάσμα των καλλυντικών.
Τι προκαλεί: Προκαλεί δερματίτιδες και ερεθισμούς στο δέρμα και τους βλεννογόνους, προβλήματα στα νεφρά και το ήπαρ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου