Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Καλλυντικά: Τα επικίνδυνα συστατικά τους (Μέρος 2)


Συνέχεια από Μέρος 1

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα ορισμένα από τα πιο γνωστά επικίνδυνα χημικά συστατικά με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή μέσω των προϊόντων φροντίδας και περιποίησης και ας μάθουμε να διαβάζουμε λίγο την ετικέτα με τα συστατικά ενός προϊόντος πριν το αγοράσουμε.

Ενώσεις Αλουμινίου
Στην ετικέτα ενός προϊόντος θα διαβάσουμε Aluminum dihydroxy allantoinate, Aluminium chloride, Alda, Isalon, Ascomp, RC 12, ALCL3 και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιούνται: Περιέχονται σε αποσμητικά και αντιιδρωτικά (deodorant και antiperspirant) προϊόντα. 
Τι προκαλούν: Σταματούν τη φυσική διαδικασία εφίδρωσης του σώματος, μπορούν να συρρικνώσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ ενοχοποιούνται για την εμφάνιση Alzheimer’s. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες για τις γυναίκες γιατί έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, καθώς οι λεμφαδένες της μασχάλης συνδέονται με τους αδένες του στήθους, οπότε μεταφέρονται στο στήθος όλα τα χημικά που εισχωρούν στη μασχάλη.

Θειικές ενώσεις
Στην ετικέτα του προϊόντος θα διαβάσουμε Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), AI3-00356, Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid, Akyposal SDS, Aquarex me, Polyethylene glycol και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιούνται: Είναι ισχυροί επιφανειοδραστικοί και αφριστικοί παράγοντες και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται κυρίως σε σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες και αφρούς ξυρίσματος.
Τι προκαλούν: Ερεθισμούς στα μάτια, εξανθήματα και φαγούρα στο δέρμα, ακμή ή επιδείνωση ακμής, τριχόπτωση, ξηροδερμία, πιτυρίδα, ενώ κατηγορούνται για κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα, προβλήματα γονιμότητας, καταρράκτη και προβλήματα όρασης, καθώς και καρκίνο του δέρματος.

Ισοπροπυλική Αλκοόλη
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε Isopropyl Alcohol, Propyl Alcohol, Propanol, 1-methylethanol, 2-Hydroxypropane, Sec-Propyl Alcohol και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιείται: Τη βρίσκουμε ως διαλύτη, ρυθμιστή του ιξώδους, σε αρώματα, κρέμες, βαφές μαλλιών, λάδια μασάζ, after shaves κ.ά.
Τι προκαλεί: Η επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς και ερύθημα στα μάτια και δερματίτιδες. Με την αναπνοή αυτής της ουσίας επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας συμπτώματα ζαλάδας, πονοκεφάλους, ακόμη και αναισθησία.  Σχετίζεται με προβλήματα στους νεφρούς, το ήπαρ, καθώς και στο κυκλοφορικό. Πιστεύεται ότι μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση.

Λιθανθρακόπισσα
Στην ετικέτα ενός προϊόντος θα διαβάσουμε Coal Tar, Carbo Cort, Estar, KC 261, Lavatar, Ricis Carbonis, Impervotar και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιείται: Έχει κερατολυτικές, αντικνησμικές και χρωστικές ιδιότητες και γι’ αυτό τη βρίσκουμε σε σαμπουάν, βαφές μαλλιών, σαπούνια και προϊόντα μακιγιάζ.
Τι προκαλεί: Είναι πολύ τοξική. Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, ναυτία, αίσθημα κόπωσης, φωτοευασθησία και φωτοαλλεργίες, ενώ σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου.

Μόλυβδος και άλλα μέταλλα
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε lead, arsenic, mercury, aluminum, zinc, chromium, iron, C.I. 77575, Blue powder, LB Pigment 5, A (00, 95, 995 κ.ά.), HG, Liquid silver, FE, Hematin, Hydroxyhemin, Ferruheme hydroxide και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιούνται: Χρησιμοποιούνται ως χρωστικές ή αντηλιακά φίλτρα. Τα βρίσκουμε σε όλα τα είδη προϊόντων μακιγιάζ, καθώς και σε βερνίκια, οδοντόκρεμες, αντηλιακά.
Τι προκαλούν: Αν και μερικά από αυτά τα μέταλλα, υπάρχουν ή είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας σε μικρές ποσότητες, όπως π.χ. ο σίδηρος, σε μεγάλες ποσότητες γίνονται τοξικά, και οι συγκεντρώσεις τους στο σώμα μας έχουν βλαβερές συνέπειες. Υψηλές συγκεντρώσεις μετάλλων (σίδηρος, νίκελ, χρώμιο, κάδμιο, υδράργυρος, μόλυβδος, ψευδάργυρος) έχει βρεθεί στον οργανισμό γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές στο αναπαραγωγικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ιδιαίτερα, ο μόλυβδος έχει αποδειχθεί νευροτοξικός, και έχει συνδεθεί με μαθησιακά και συμπεριφορικά προβλήματα, με διαταραχές στη γονιμότητα και το αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών, ορμονικές διαταραχές, προβλήματα στην έμμηνο ρύση κυρίως σε νεαρές κοπέλες και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου