Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ροδόνερο: Τα 4 διαφορετικά είδη που θα συναντήσεις και πώς να διαλέξεις το καλύτερο!



Σίγουρα έχεις ακούσει για το πόσο ωφέλιμο είναι το ροδόνερο για το δέρμα ή τα μαλλιά!
Πράγματι! Οι πολλές ευεργετικές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιήθηκε από όλους τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. 

Όμως, δεν είναι όλα τα ροδόνερα που θα συναντήσεις στην αγορά ίδια, και δεν έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες!

Τα 4 διαφορετικά είδη που θα συναντήσεις…

Για να διαλέξεις το κατάλληλο ροδόνερο:
  • Διάβασε τι γράφει η ετικέτα και ποια είναι τα συστατικά του προϊόντος.
  • Αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική, κοίταξε να αναφέρεται ότι προορίζεται και για "εσωτερική χρήση"

Συγκεκριμένα:
Οι ονομασίες των προϊόντων είναι ενδεικτικές. Το πιθανότερο είναι ότι στην αγορά θα βρεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των ονομάτων. Γι’ αυτό διαβάζουμε πάντα προσεκτικά την ετικέτα και τα συστατικά του, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τι ακριβώς είναι το προϊόν αγοράζουμε. Πολλές φορές είναι πιθανόν το προϊόν που βρήκες να είναι ένας συνδυασμός 2 ή περισσότερων ειδών!

1. Rosa Damascena (Rose) Flower Distillate
Πρόκειται για ένα υδροαπόσταγμα (hydrosol ή hydrolat) το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από τριαντάφυλλα του είδους Rosa Damascena (Ρόδο της Δαμασκού).
Συγκεκριμένα, είναι το υποπροϊόν (rose hydrosol ή hydrolat) που προκύπτει κατά την παρασκευή του ελαίου τριαντάφυλλου (rose oil) με την μέθοδο της απόσταξης (distillation)

Είναι το αυθεντικό ροδόνερο, αυτό με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες, επειδή, λόγω της ειδικής μεθόδου παρασκευής του, περιέχει σωματίδια αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου και υδατοδιαλυτά συστατικά που εξάγονται από τα πέταλα κατά την απόσταξη. 

Αν λοιπόν διαβάσεις στην ετικέτα του προϊόντος Rosa Damascena (Rose) Flower Distillate [σύμφωνα με το σύστημα INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients)], τότε ξέρεις ότι αυτό είναι αυθεντικό ροδόνερο.  
Συνήθως, δεν περιέχει άλλα συστατικά (πχ συντηρητικά, τεχνητά χρώμα και αρώματα), γιατί στην καθαρή του μορφή δεν χρειάζεται συντηρητικά, είναι άχρωμο με ένα διακριτικό χαρακτηριστικό άρωμα!

Είναι το πιο ακριβό από όλα. 
Αλλά να έχεις υπόψη σου ότι για την παρασκευή του ελαίου και του ροδόνερου απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες ροδοπέταλων (υπολογίζεται ότι για την παρασκευή 1 κιλού ελαίου απαιτούνται περίπου 3,5 τόνοι ροδοπέταλων!).


2. Rose Flower Extract Infused)
Αυτό το ροδόνερο παράγεται με τον εμποτισμό (infusion) ροδοπέταλων (πολλές φορές ακόμη και από άλλο είδος τριαντάφυλλα) σε νερό ή αλκοολικό διάλυμα. Αυτό το είδος ανήκει στην κατηγορία των ανθόνερων (florar ή flower water). 

Αυτό το ροδόνερο είναι πιο ήπιο σε δράση, καθώς δεν περιέχει όλα τα ευεργετικά συστατικά που έχει το αυθεντικό ανθόνερο, λόγω της μεθόδου παρασκευής του.

Θα το αναγνωρίσεις καθώς στην ετικέτα του προϊόντος συνήθως αναγράφεται ως Rose Flower Extract ή κάτι ανάλογο (infused) που να παραπέμπει στην μέθοδο παρασκευής του. Στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και χημικά συστατικά (συντηρητικά, τεχνητό άρωμα και χρώμα).
 Συνήθως έχει χρώμα (απαλό ροζ ή πιο έντονο) και ίσως να μυρίζει λίγο πιο έντονα από το προηγούμενο! Αυτό οφείλεται τόσο στην μέθοδο παρασκευής του, όσο και στα τεχνητό χρώμα ή άρωμα που πιθανόν να περιέχει!

3. Rose Flower Water
Ένα τρίτο είδος ροδόνερου είναι αυτό που παρασκευάζεται με απλό νερό στο οποίο έχει προστεθεί αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, σε πολύ μικρή αναλογία (συνήθως 1%).
 Δεν περιλαμβάνει τα υδατοδιαλυτά συστατικά του αυθεντικού ροδόνερου, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του αιθέριου ελαίου βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα.

Επειδή τα αιθέρια έλαια κανονικά δεν αναμειγνύονται με το νερό,  αυτό σημαίνει ότι αυτό το ροδόνερο σίγουρα περιέχει χημικά συστατικά που βοηθούν στην ένωσή τους. 
 Θα το αναγνωρίσεις διαβάζοντας την ετικέτα με τα συστατικά του. Πάνω πάνω, θα αναγράφει Aqua (νερό δηλαδή), Rose Oil, και μετά όλα τα  χημικά συστατικά που θα περιέχει (γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, κλπ). 
 Κανονικά θα πρέπει να είναι άχρωμο με πιο έντονο άρωμα (χάρη στο αιθέριο έλαιο). Αλλά πολλές φορές περιέχει τεχνητό "τριανταφυλλένιο" χρώμα!

4. Rose Water
Τέλος υπάρχει και το ροδόνερο που παρασκευάζεται εξολοκλήρου εργαστηριακά. Δηλαδή πρόκειται για ένα συνθετικό χημικό παρασκεύασμα που, όπως καταλαβαίνεις, κανέναν συστατικό του δεν προέρχεται από τριαντάφυλλα. Ακόμη και το χρώμα και το άρωμά του είναι τεχνητά.
Η ετικέτα του προϊόντος θα περιλαμβάνει μια ολόκληρη λίστα χημικών συστατικών και θα απουσιάζει (ή θα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις) οτιδήποτε έχει να κάνει με «τριαντάφυλλο».
Συνήθως έχει το πιο έντονο "τριανταφυλλένιο" άρωμα και χρώμα από όλα τα είδη ροδόνερου. Αυτό οφείλεται στο ό,τι είναι εξολοκλήρου παρασκευασμένο σε εργαστήριο με χημικά συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και τεχνητό χρώμα και τεχνητό άρωμα!

Ανάλογα λοιπόν με το πώς θα το χρησιμοποιήσεις, επέλεξε το ανάλογο είδος ροδόνερου. Για να αρωματίσεις το χώρο ή τα ρούχα σου μπορεί να είναι κατάλληλο ένα απλό παρασκεύασμα! 

Όμως μόνο το αυθεντικό ροδόνερο έχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου για τις οποίες είναι τόσο φημισμένο. 

Αν, όμως, θέλεις να απολαύσεις όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του, διάλεξε ένα αυθεντικό βιολογικό ροδόνερο. Και δεν θα το μετανιώσεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου