Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ecosia: Η μηχανή αναζήτησης που φυτεύει δέντρα!



Αν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσες μόνο το Google για τις ιντερνετικές σου αναζητήσεις, μάλλον ήρθε ο καιρός να γνωρίσεις (αν δεν την γνωρίζεις ήδη!) την Ecosia, ένα «ψαχτήρι» με οικολογικές ευαισθησίες.

  Η Ecosia είναι μια μηχανή αναζήτησης που ιδρύθηκε στο Βερολίνο στα τέλη του 2009. Δωρίζει το 80% από τα κέρδη της σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που φυτεύουν δέντρα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας!  

  Χαρακτηρίζεται ως «κοινωνική επιχείρηση», είναι CO2 neutral (ουδέτερη ως προς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα), υποστηρίζει την πλήρη οικονομική διαφάνεια και είναι πιστοποιημένη από το B-Lab (μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ) ως benefit corporation (δηλαδή ως ένας οργανισμός που ικανοποιεί εθελοντικά ορισμένα πρότυπα διαφάνειας, υπευθυνότητας, βιωσιμότητας και απόδοσης). 

  Τον Μάιο του 2015 επιλέχθηκε για το The Europas, δηλαδή τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Tech Startups, στην κατηγορία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Startup Εταιρίας που Στοχεύει στη Βελτίωση της Κοινωνίας (Best European Startup Aimed at Improving Society).

Το έργο της
  Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει δωρίσει χρήματα από τα κέρδη της σε διάφορα προγράμματα δενδροφύτευσης σε όλον τον κόσμο. 

  Μέχρι τα τέλη του 2010 οι δωρεές της πήγαιναν σε ένα πρόγραμμα της WWF Γερμανίας που προστάτευε το Εθνικό πάρκο Jurena στην λεκάνη του Αμαζονίου, στην Νότια Αμερική. 
    Έως τα μέσα του 2013 έκανε δωρεές και στο πρόγραμμα Plant a Million Trees για την αποκατάσταση του Δάσους του Ατλαντικού στη Βραζιλία. 
   Το 2015 ξεκίνησε τη χρηματοδότηση της αναδάσωσης στην Μπουρκίνα Φάσο στο πλαίσιο του έργου Great Green Wall που αποσκοπεί στην πρόληψη της απερήμωσης.

   Υπολογίζεται ότι μέχρι τον περασμένο Ιούνιο (2018) είχαν φυτευτεί πάνω από 30.000.000 δέντρα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη με τη συνδρομή της Ecosia.

Δηλαδή, χρησιμοποιώντας την Ecosia, είναι ο πιο εύκολος, απλός και ανέξοδος τρόπος να λάβεις δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να συμβάλλεις στην δενδροφύτευση διαφόρων περιοχών του πλανήτη μας
Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να την χρησιμοποιείς για τις ιντερνετικές αναζητήσεις σου.

Πώς τη χρησιμοποιώ
Αν δεν έχεις μεγάλη εξοικείωση με τους υπολογιστές και το ίντερνετ ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα:
1. Όποιον browser  και αν χρησιμοποιείς (δεν έχει σημασία), κάνεις αναζήτηση στο Google για Ecosia. Ή απλά πατάς εδώ (και πας κατευθείαν στην σελίδα της).

2. Επιλέγεις το πρώτο αποτέλεσμα που θα σου βγάλει και βγαίνεις κατευθείαν στη μηχανή αναζήτησης:

 3. Το περιβάλλον είναι παρόμοιο με της Google και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Έχει όμως πιο ωραία γραφικά!
  • Επάνω δεξιά έχει ένα μικρό πλαίσιο που υπολογίζει τις αναζητήσεις που έχεις κάνει αθροιστικά. 
  • Με κάθε 50 περίπου αναζητήσεις έχεις συμβάλλει στο να φυτευτεί 1 δέντρο! Οπότε, βλέποντας αυτό το πλαίσιο, θα ξέρεις πόσα δέντρα έχεις φυτέψει συνολικά από τη στιγμή που αρχίσεις να την χρησιμοποιείς ως μηχανή αναζήτησης.
  • Κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης υπάρχει ο αριθμός των δέντρων που έχουν φυτευτεί από την οργάνωση μέχρι στιγμής. Γι’ αυτό θα βλέπεις ότι αυτός ο αριθμός «τρέχει» (αυξάνεται) συνεχώς, ανάλογα με τις αναζητήσεις που γίνονται από τους χρήστες σε όλο τον κόσμο.
 Εντυπώσεις
  • Εντάξει, θα διαπιστώσεις ότι δεν προβάλλει τόσα πολλά αποτελέσματα όπως το Google.
  • Γι’ αυτό και προσωπικά χρησιμοποιώ την Ecosia για να βρω τις βασικές σελίδες οι οποίες αναφέρονται στο αντικείμενο αναζήτησής μου. Και στη συνέχεια ψάχνω και στο Google.
  • Παρόλα αυτά, για πολλές αναζητήσεις βρήκα στοιχεία στην Ecosia που δεν μου τα έδινε το Google (τουλάχιστον όχι πριν ψάξω πάρα πολύ, και ξεπεράσω τις αρχικές σελίδες αναζητήσεων).
 Μπορείς να διαβάσεις μια πιο αναλυτική κριτική για την Ecosia εδώ.

Εγώ πάντως πείστηκα και δεν παραλείπω να την χρησιμοποιώ κάθε φορά που θέλω να ψάξω κάτι στο ίντερνετ. 
Μου αρέσει να βλέπω να μεγαλώνει ο αριθμός των αναζητήσεών μου, που σημαίνει ότι φυτεύω (έμμεσα) δέντρα σε διάφορες περιοχές της γης. Τι λες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου