Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Πώς γνωρίζουμε σίγουρα αν μια εταιρία είναι cruelty free;





Ας μην αφήσουμε την ματαιοδοξία μας να είναι 
η αιτία που βασανίζονται άδικα 
αθώα πλάσματα!




 Επειδή δεν είμαστε όλοι μας νομικοί ή ειδικοί επιστήμονες ώστε να μπορούμε να κάνουμε προσωπική έρευνα, ο πιο σίγουρος τρόπος για να γνωρίζουμε αν μια εταιρία δεν κάνει πειράματα στα ζώα κατά την παραγωγή των προϊόντων της είναι να δούμε αν έχει μια ανάλογη πιστοποίηση. 

Ίσως να υπάρχουν και cruelty free εταιρίες οι οποίες δεν έχουν πιστοποίηση. Αλλά πώς να είμαστε σίγουροι, αφού δεν έχουμε τις απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις για να το ελέγξουμε;  

Καλύτερα, λοιπόν, να βαδίζουμε σε σίγουρα μονοπάτια...

Πώς αναγνωρίζουμε μια cruelty free εταιρία;

Υπάρχουν οργανώσεις [Leaping Bunny, Cruelty Free International, Choose Cruelty Free, PETA (;)], οι οποίες με το νομικό, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό τους:
  •  Ελέγχουν και αξιολογούν ποιες εταιρίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια αξιολόγησης και μπορούν να χαρακτηριστούν cruelty free. 
Όμως, υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το ποια κριτήρια (standards) λαμβάνει υπόψη του ο κάθε φορέας κατά τον έλεγχο και την αξιολόγηση. Και γι' αυτό η πιστοποίηση από κάποιους φορείς μπορεί να αμφισβητηθεί, ή δεν είναι τόσο αξιόπιστη, όσο άλλων!
 Κάποιοι φορείς ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εταιρίες και έτσι αλλάζουν και τις λίστες τους προσθέτοντας ή αφαιρώντας εταιρίες. Άλλοι φορείς δεν ενδιαφέρονται να ξαναελέγξουν μια εταιρία, οπότε στις λίστες τους μόνο προσθέτουν καινούριες εταιρίες, χωρίς να αφαιρούν αυτές που έπαψαν να πληρούν τις προϋποθέσεις!
  • Διαθέτουν ειδικό λογότυπο (με ένα λαγουδάκι) που μπορεί (προαιρετικά) να το τυπώσει μία πιστοποιημένη εταιρία στις συσκευασίες των προϊόντων της, για καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. 
 Πρόκειται για το επίσημο λογότυπο κάθε φορέα πιστοποίησης. Δυστυχώς όμως κυκλοφορούν και πολλά λογότυπα που δεν είναι επίσημα και δεν εγγυώνται ότι πράγματι τα προϊόντα είναι από cruelty free εταιρίες!
  • Τα τελευταία χρόνια αυτές οι οργανώσεις αυτές διαθέτουν και mobile app για να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν ακόμη ευκολότερη πρόσβαση σε αυτές τις λίστες.

← Συγκεντρωτικός Πίνακας                                            → Προσοχή στα λογότυπα! 
                                                                                Όλα τα λαγουδάκια δεν είναι ίδια!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου