Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ποια είναι η πιο αξιόπιστη λίστα με cruelty free εταιρίες;





Ας μην αφήσουμε την ματαιοδοξία μας να είναι η αιτία που βασανίζονται άδικα αθώα πλάσματα!




 Κάθε χρόνο οι επίσημες οργανώσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα του ελέγχου, της αξιολόγησης και της πιστοποίησης cruelty free εταιριών, εκδίδουν λίστες με τις εταιρίες που έχουν ελέγξει και τις έχουν πιστοποιήσει ως cruelty free. 

Έτσι, ο καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί να συμβουλεύεται αυτές τις λίστες προκειμένου να βρει εγγυημένα cruelty free προϊόντα από πιστοποιημένες  εταιρίες. 

Όμως, στο διαδίκτυο, εκτός από αυτές τις επίσημες λίστες, κυκλοφορούν πολλές παρόμοιες αμφίβολης αξιοπιστίας και εγκυρότητας. Συνήθως τις καταρτίζουν vegan beauty bloggers, οι οποίες ισχυρίζονται ότι έρχονται σε επαφή με εταιρίες και τους ρωτούν για το θέμα των δοκιμών των προϊόντων τους σε ζώα!

Πρώτα απ' όλα, προσωπικά δεν βλέπω την ανάγκη να καταρτίζονται λίστες από τρίτους. Και κατά δεύτερον, αναρωτιέμαι με τι γνώσεις το κάνουν αυτό;

Γιατί το θέμα των δοκιμών στα ζώα είναι πολύ ευαίσθητο και λεπτό θέμα και δεν χωράει ημιμάθεια, προχειρότητα, επιπολαιότητα, "εκπτώσεις" και υποχωρήσεις. Απαιτούνται εξειδικευμένες νομικές και τεχνικές γνώσεις για να μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για το ποια εταιρία είναι πραγματικά cruelty free και ποια όχι.

Θα αρκεστώ, λοιπόν, να σου παρουσιάσω τις λίστες των φορέων που είναι εξειδικευμένοι στο να ασχολούνται με το θέμα αυτό. Και με το επιστημονικό προσωπικό που έχουν μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια να εξακριβώσουν τι κάνει ή τι δεν κάνει η κάθε εταιρία, και ποια εταιρία είναι στην πραγματικότητα cruelty free και ποια όχι! 

Πώς ψάχνω στις λίστες για μία εταιρία που με ενδιαφέρει

  1. Συνήθως ξεκινώ από την λίστα Leaping Bunny (πιστοποιεί εταιρίες από ΗΠΑ και Καναδά).
  2. Αν δεν βρω εκεί την εταιρία που με ενδιαφέρει, συνεχίζω την αναζήτηση στην λίστα της Cruelty free International (πιστοποιεί εταιρίες από Ευρώπη αλλά και διεθνώς).
  3. Και τέλος, ψάχνω και στην λίστα της Choose Cruelty Free (πιστοποιεί εταιρίες που βρίσκονται στην αγορά της Αυστραλίας). 

Αν δεν βρω την εταιρία που με ενδιαφέρει σε καμία από τις τρεις λίστες, σημαίνει ότι δεν είναι cruelty free. 

(Μπορεί όμως από περιέργεια και μόνο να ψάξω να δω αν την έχει πιστοποιήσει η ΡΕΤΑ!)

1. Leaping Bunny




1. Στο πάνω μέρος της λίστας υπάρχουν τα "κλειδιά" για να την διαβάσεις και να γνωρίζεις με ένα σύμβολο όλα τα στοιχεία της εταιρίας.
  • Με το λαγουδάκι επισημαίνονται οι εταιρίες που έχουν πιστοποίηση και μπορούν να χρησιμοποιούν το λογότυπο.
  • Αν δεν υπάρχει το λαγουδάκι, σημαίνει ότι η εταιρία είναι πιστοποιημένη cruelty free (όλες οι εταιρίες που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν πιστοποίηση), αλλά δεν έχει καταβάλλει συνδρομή για να μπορεί να χρησιμοποιεί το λογότυπο.
  • Με το κόκκινο σύμβολο (της σημαίας του Καναδά) επισημαίνονται οι εταιρίες που προέρχονται από τον Καναδά.
  • Και το τελευταίο σύμβολο (αυτό με την πράσινη κουκκίδα) είναι για τις cruelty free εταιρίες που ανήκουν σε μία μητρική εταιρία ή έναν όμιλο εταιριών που δεν είναι cruelty free. (Αυτό το στοιχείο για κάποιους είναι σημαντικό και καθορίζει τις επιλογές τους). 
  2. Στη συνέχεια παρατίθενται οι εταιρίες με τα λογότυπά τους. Πρώτες στη λίστα είναι οι εταιρίες που η επωνυμία τους περιλαμβάνει στην αρχή αριθμό. Και ακολουθούν οι υπόλοιπες με αλφαβητική σειρά.

  3. Πατώντας στο εικονίδιο Filter:

  • Στην αριστερή στήλη έχεις τη δυνατότητα να ψάξεις μια εταιρία ανάλογα με το είδος του προϊόντος που σε ενδιαφέρει: Οι μεγάλες κατηγορίες είναι Καλλυντικά, Φροντίδα Κατοικίδιων, Είδη Οικιακής Χρήσης, και Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής. Η κάθε κατηγορία περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες, ώστε να γίνεται ακόμη πιο στοχευμένη η έρευνά σου.
  • Στην δεξιά στήλη μπορείς να βρεις τις εταιρίες που έχουν πιστοποιηθεί πιο πρόσφατα, ή να βρεις μόνο αυτές που χρησιμοποιούν το λογότυπο και άλλες παραμέτρους. 
  • Επίσης μπορείς να πας σε ένα γράμμα και να ψάξεις αλφαβητικά την εταιρία που σε ενδιαφέρει.
  • Τέλος, μπορείς να δεις μόνο τις εταιρίες που είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη.
4. Κάνοντας κλικ πάνω στην εταιρία που σε ενδιαφέρει εμφανίζεται μία κάρτα που σου δείχνει όλα τα σχετικά στοιχεία της εταιρίας. Π.χ.
  Πήγα τον κέρσορα πάνω σε μια γνωστή σε όλους μας εταιρία. 
  • Στο παράθυρο που εμφανίστηκε διαβάζω πάνω την επωνυμία της εταιρίας, από κάτω το link για την επίσημη σελίδα της, παρακάτω την περιγραφή της εταιρίας.
  • Στη δεξιά στήλη πάνω πάνω βλέπω ότι μπορεί να φέρει και το γνωστό λογότυπο με το λαγουδάκι. Όμως, βλέπω και το σύμβολο με την πράσινη κουκκίδα, που δηλώνει ότι ανήκει σε εταιρία που δεν είναι cruelty free! (Για μερικούς αυτό είναι ένα θέμα!)
  • Κάτω από τα σύμβολα, βλέπεις τις κατηγορίες προϊόντων που παράγει και διαθέτει η εταιρία.
    

Αυτή η λίστα είναι παρόμοια και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με την προηγούμενη (αφού στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό).  


Δηλαδή και σε αυτή τη λίστα υπάρχουν φίλτρα για να μπορείς να επιλέγεις με ακρίβεια την εταιρία και την κατηγορία προϊόντων που σε ενδιαφέρει. Ή, αν ενδιαφέρεσαι για μια συγκεκριμένη εταιρία, μπορείς να την αναζητήσεις με το επίσημο όνομά της.

Αναζητώντας την γνωστή από το προηγούμενο παράδειγμα εταιρία, μου έβγαλε το εξής αποτέλεσμα:

  • Πάνω πάνω υπάρχουν κάποια γενικά στοιχεία για την εταιρία, και για τον αν ανήκει σε μητρική εταιρία που δεν είναι cruelty free. 
  • Στην συνέχεια παραθέτει τις κατηγορίες των προϊόντων που διαθέτει η εταιρία.
  • Αν είναι vegan ή vegetarian τα προϊόντα της.
  • Και στο τέλος δίνει το link για να επισκεφτείς το site της.


3. Choose Cruelty Free


Η οργάνωση ελέγχει και πιστοποιεί εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Αυστραλίας (είτε εγχώριες είτε εισαγόμενες). 
 Λειτουργεί όμοια με τις προηγούμενες λίστες.


Πάνω δίνει τις επιλογές:
  • να δεις όλες τις εταιρίες με αλφαβητική σειρά 
  • να δεις μόνο τις εταιρίες που χρησιμοποιούν το λογότυπο της οργάνωσης
  • να δεις μόνο τις cruelty free + vegan εταιρίες
  • τους πιστοποιημένους προμηθευτές
  • τις εταιρίες που έχουν διαγραφεί από την λίστα.

Στην συνέχεια, δίνει τη δυνατότητα να ψάξεις αυτό που σε ενδιαφέρει ανά κατηγορία προϊόντων. 

Βλέπεις ότι υπάρχουν όλες οι κατηγορίες: 
  • ειδών προσωπικής υγιεινής, 
  • φροντίδας των κατοικίδιων, 
  • μακιγιάζ και περιποίησης προσώπου, σώματος, μαλλιών, 
  • και οικιακών καθαριστικών.






Κάνοντας κλικ σε κάτι από τα προηγούμενα σου δίνει τα αποτελέσματα που αναζήτησες.  
Έκανα αναζήτηση για προϊόντα φροντίδας κατοικίδιων και μου έβγαλε τα παρακάτω αποτελέσματα.

 Πάνω πάνω δίνει τα "κλειδιά" για να διαβάσεις τα σύμβολα δίπλα στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα:
  • το "v" σημαίνει ότι είναι και vegan.  
  • οι εταιρίες που είναι γραμμένες με φούξια γράμματα σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν και το λογότυπο της οργάνωσης στην συσκευασία των προϊόντων τους.  
  • το "bp" σημαίνει ότι η εταιρία ακολουθεί τα cruelty free standards, παρόλα αυτά μερικά προϊόντα της περιέχουν ζωικά συστατικά!
  • CPOF σημαίνει ότι η εταιρία έχει επίσης πιστοποίηση και για το ότι δεν χρησιμοποιεί φοινικέλαιο στα προϊόντα της! (Πολύ σημαντική παράμετρος και αυτή!)

4. Peta 



(Θα είδες σε προηγούμενα ποστ, ότι προσωπικά δεν θεωρώ τόσο αξιόπιστη την λίστα της ΡΕΤΑ). Παρόλα αυτά την παραθέτω, γιατί εσύ έχεις την ευθύνη για τις δικές σου επιλογές!

Η λίστα λειτουργεί παρόμοια με τις προηγούμενες.
Δίνει τη δυνατότητα να ψάξεις απευθείας μία εταιρία ή να κάνεις έρευνα με κάποια φίλτρα.

 Πατώντας στην επιλογή "please choose" ανοίγει ένα παράθυρο για να επιλέξεις τις εταιρίες με αλφαβητική σειρά (στις δύο πρώτες κατηγορίες).
Επίσης, μπορείς να επιλέξεις εταιρία ανά είδος προϊόντος, ανάλογα με την διαθεσιμότητα που υπάρχει ανά χώρα, ή αν παράλληλα τα προϊόντα μιας εταιρίας είναι και vegan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου