Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Τι σημαίνει "cruelty free εταιρία" & ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησής της;



Ας μην αφήσουμε 
την ματαιοδοξία μας 
να είναι η αιτία 
που βασανίζονται άδικα 
αθώα πλάσματα!

 

Τι σημαίνει "cruelty free εταιρία"


Ο χαρακτηρισμός "Cruelty free" αποδίδεται σε μια εταιρία που παράγει προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καλλωπισμού, ή προϊόντα οικιακής χρήσης. 

Για να αξιολογηθεί μια εταιρία ως cruelty free θα πρέπει για την παραγωγή των προϊόντων της να μην γίνονται δοκιμές σε ζώα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε μια σειρά προϋποθέσεων (κριτήρια / standards). 

Τα κριτήρια αξιολόγησης (standards)


Τα κριτήρια αξιολόγησης μιας εταιρίας ώστε να διαπιστωθεί αν είναι πραγματικά cruelty free περιλαμβάνονται στα διεθνή πρότυπα κατά των πειραμάτων στα ζώα που έχουν δημιουργήσει οργανώσεις οι οποίες αγωνίζονται για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων και εναντιώνονται στις δοκιμές στα ζώα.
 

  •  Με βάση την νομοθεσία της Κίνας, για να πωλείται ένα προϊόν στην αγορά της θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί σε ζώα. (Αν και η νομοθεσία της φαίνεται να έχει αλλάξει σε κάποια σημεία, είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση η ηθική που ακολουθεί στο θέμα αυτό).
  • Επομένως, ακόμη και αν μια εταιρία ανταποκρίνεται σε όλα τα άλλα κριτήρια, αν εξάγει στην Κίνα προϊόντα της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως cruelty free.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις εταιριών, οι οποίες έχασαν την πιστοποίηση cruelty free μόλις άρχισαν να εξάγουν στην Κίνα, γιατί αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα, προκειμένου να πωληθούν στην κινεζική αγορά.
  • Όμοια, πολλές εταιρίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν cruelty free όταν δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν πειράματα σε ζώα, αν το απαιτούν οι νόμοι μιας χώρας, στην οποία θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους.
  • Δυστυχώς όμως  όλοι οι φορείς και οι οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα του ελέγχου cruelty free εταιριών δεν ακολουθούν τα ίδια κριτήρια. Πολλοί φορείς είναι πιο ελάστικοι στον έλεγχο και την αξιολόγηση, και έτσι πιστοποιούν εταιρίες που δεν ανταποκρίνονται σε όλα τα standards. (Θα το δούμε αναλυτικά σε άλλο σημείο.)   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου