Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Ποια είναι η πιο αξιόπιστη cruelty free πιστοποίηση προϊόντων;




Ας μην αφήσουμε την ματαιοδοξία μας να είναι η αιτία που βασανίζονται άδικα 
αθώα πλάσματα!








Ανέφερα σε άλλο ποστ ότι τρεις είναι οι επίσημες οργανώσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα των δοκιμών στα ζώα, αν και εμμέσως ασχολούνται και άλλες οργανώσεις, χωρίς αξιόπιστα πολλές φορές συμπεράσματα. 
 

Ομοιότητες και διαφορές στην αξιολόγηση από τις διάφορες οργανώσεις

  
Στον  παρακάτω συγκριτικό πίνακα, εκτός από τις 3 κύριες οργανώσεις, προσθέτω και δύο vegan οργανώσεις, γιατί πολλοί φίλοι vegan πιστεύουν ότι, αφού ένα προϊόν είναι πιστοποιημένο από μία vegan οργάνωση, είναι σίγουρα cruelty free! 

Θα δεις όμως ότι μπορεί και να μην είναι ακριβώς έτσι!

  • Οι vegan οργανώσεις ελέγχουν μεμονωμένα προϊόντα και όχι ολόκληρες εταιρίες! Αυτό αφήνει νομικά "παραθυράκια" ανοιχτά. Συν το γεγονός ότι δεν ελέγχουν με βάση όλα τα κριτήρια στα οποία πρέπει να ανταποκρίνεται μία πραγματικά cruelty free εταιρία!
  • Πολλοί αμφισβητούν την αξιοπιστία της cruelty free πιστοποίησης που δίνεται από την ΡΕΤΑ! Γιατί, στην ουσία, αφήνει πολλά νομικά κενά και έτσι είναι πιθανό να πιστοποιεί εταιρίες που δεν είναι πραγματικά κατά των πειραμάτων στα ζώα (η αξιολόγησή της βασίζεται σε μια απλή δήλωση της υποψήφιας εταιρίας, και δεν ασχολείται αν μια εταιρία εξάγει σε χώρες όπου επιβάλλεται η δοκιμή σε ζώα προϊόντων! Επιπλέον, δεν επανελέγχει αν μια εταιρία εξακολουθεί, με βάση την γραπτή δήλωσή της, να μην πειραματίζεται σε ζώα, ή αν έχει αλλάξει τις μεθόδους της!). Δυστυχώς! Γιατί η PETA είναι μια οργάνωση που πρωτοστατεί δυναμικά στην προστασία των ζώων και με πολλές δράσεις της αγωνίζεται εναντίον της κακοποίησής τους! Και όμως, ακολουθεί μια τόσο χαλαρή και ελαστική πολιτική στο θέμα του ελέγχου και της αξιολόγησης των εταιριών!
  • Επιπλέον, η ΡΕΤΑ ποτέ δεν διαγράφει (στην πραγματικότητα) μια εταιρία από την λίστα της. Αντίθετα, Leaping Bunny, Cruelty Free International και Choose Cruelty Free πολλές φορές έχουν διαγράψει εταιρίες από τις λίστες τους, αν κατά τον επανέλεγχο βρήκαν ότι δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις πιστοποίησης!
Μπορείς να διαβάσεις λεπτομερέστερα για τα κριτήρια και τα standards κάθε οργάνωσης:
Leaping Bunny 
Cruelty Free International 
Choose Cruelty Free
ΡΕΤΑ
Vegan Society 
Vegan Action 

← Συγκεντρωτικός Πίνακας                 → Ποια είναι η σχέση μιας cruelty free εταιρίας
                                                                                                     με την μητρική εταιρία;                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου