Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Ελαιόλαδο: Η μεσογειακή φροντίδα του σώματος


Το ελαιόλαδο (Olive oil) είναι από τα πρώτα φυτικά έλαια που παράχθηκαν και τα ευεργετικά αποτελέσματά του είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο ήδη από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος αναφέρεται σε αυτό ως τον «υγρό χρυσό», ενώ η ελιά θεωρούνταν «ιερό δέντρο» σε πολλές περιοχές του αρχαίου κόσμου, με αναφορές ακόμη και στη Βίβλο.
Τα ευεργετικά αποτελέσματά του για την υγεία και την περιποίηση του σώματος ήταν γνωστά ήδη από εκείνη την εποχή και γι’ αυτό το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή και στη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών, αλλά ακόμη και σε διάφορες οικιακές χρήσεις (π.χ. οι λύχνοι στην αρχαιότητα έκαιγαν λάδι).
Στην αρχαία Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό του σώματος, αλλά και σε διάφορα καλλυντικά και θεραπευτικά σκευάσματα που άλειφαν στο σώμα τους. Στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με ελαιόλαδο τόσο σε περιπτώσεις τραυματισμών, όσο και πριν από τους αγώνες, για να αυξήσουν την ελαστικότητα των μυών τους. Σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας και στην αρχαία Ρώμη οι γυναίκες άλειφαν στα μαλλιά τους ελαιόλαδο για να τους δώσουν λάμψη, απαλότητα και στιλπνότητα. Παράλληλα, συχνές είναι και οι αναφορές από ιατρούς της αρχαιότητας της θεραπευτικής χρήσης του ελαιόλαδου για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων (σε διαστρέμματα, αποστήματα, δερματικούς ερεθισμούς κ.ά.).
Επιπλέον, στα νεότερα χρόνια σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως της μεσογειακής λεκάνης (Συρία, Παλαιστίνη, Γαλλία, Ελλάδα), το χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη για την παρασκευή σαπουνιού, το κύριο μέσο καθαρισμού του σώματος, του σπιτιού, των ρούχων και των σκευών. (Στην Ελλάδα, πολλά νοικοκυριά μέχρι και τα μέσα του 20ου αι. έφτιαχναν με ελαιόλαδο σπιτικό σαπούνι που κάλυπτε τις ανάγκες όλης της οικογένειας και του νοικοκυριού.)

Παράγεται με ψυχρή ή θερμή έκθλιψη των καρπών του δέντρου της ελιάς (Olea europaea), η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Ιδιαίτερα όμως το ελληνικό ελαιόλαδο φημίζεται, από την αρχαιότητα ακόμη, για την εξαιρετική ποιότητά του, ενώ αποτελεί τη βάση της περίφημης μεσογειακής διατροφής, θεμέλιο της καλής υγείας του οργανισμού. 
Υπάρχουν πολλές ποιότητες ελαιόλαδου: το έξτρα παρθένο, το παρθένο και το απλό ελαιόλαδο. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη σαπωνοποιία, χρησιμοποιείται ακόμη το πυρηνέλαιο, που παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς, και το κατακάθι του ελαιόλαδου (η γνωστή μούργα), που έχει επίσης πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Τα χαρακτηριστικά του…
Είναι παχύρρευστο λάδι με πρασινωπό χρώμα. Πολύ πλούσιο σε λιπαρά οξέα (ολεϊκό, λινολενικό, παλμιτικό, στεαρικό και λινολεϊκό), βιταμίνες Ε, Κ, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και φυτοστερόλες.
Για την περιποίηση του σώματος, συνήθως χρησιμοποιείται σε μείγματα φυτικών λαδιών και σε μικρές ποσότητες, γιατί υπερκαλύπτει τα άλλα λάδια και αφήνει πολύ έντονη λιπαρότητα στο δέρμα. Όμως, στη σαπωνοποιία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του.

Οι καλλυντικές ιδιότητές του…
Έχει ισχυρές ενυδατικές, μαλακτικές, αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ιδιαίτερα όμως για το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα. Ακόμη και στο λιπαρό και ακνεϊκό δέρμα, παρά το παχύ λιπαρό στρώμα που αφήνει στην επιδερμίδα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό.
  • Ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα, το προστατεύει από τη βλαπτική δράση των ελεύθερων ριζών, καθυστερεί τα συμπτώματα γήρανσης, αναζωογονεί και αναδομεί τα κύτταρα του δέρματος, δίνει απαλότητα και ελαστικότητα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερέκκρισης σμήγματος, που σχετίζεται με την εμφάνιση ακμής και των βλαβών που δημιουργεί στο δέρμα.
  • Ενυδατώνει τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας του τριχωτού της κεφαλής και της πιτυρίδας, θρέφει σε βάθος την τρίχα, χαρίζει απαλότητα και λάμψη.
  • Ενυδατώνει και δυναμώνει τα εύθραυστα νύχια, μαλακώνει τις ξηρές και τραχιές παρωνυχίδες.
 Πώς το χρησιμοποιούμε…
  • Λίγο ελαιόλαδο στο νερό ζεστό του μπάνιου μαλακώνει, ενυδατώνει, αναπλάθει το δέρμα, χαρίζοντάς του απαλότητα και σφριγηλότητα.
  • Πολύ αποτελεσματικό στο ντεμακιγιάζ των ματιών, ενώ παράλληλα φροντίζει την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.
  • Λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ξηρά ή σκασμένα χείλη θα τα μαλακώσει, θα τα ενυδατώσει, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην ανάπλαση και την ανάκτηση της απαλότητάς τους.
  • Μουλιάστε τα νύχια σας σε ένα μπολ με ελαφρά ζεστό ελαιόλαδο. Θα μαλακώσει τις ξηρές παρωνυχίδες, ενώ θα θρέψει και θα δυναμώσει τα νύχια σας.
  • Αν τα χέρια σας είναι ξηρά και σκασμένα, αλείψτε τα κάθε βράδυ με λίγο ελαιόλαδο. Θα τα ενυδατώσει, θα ανακουφίσει τους ερεθισμούς, ενώ παράλληλα θα φροντίσει τα νύχια και τις ξηρές παρωνυχίδες.
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδου είναι ιδανικό για τις ξηρές περιοχές του σώματος (αγκώνες, γόνατα, πέλματα).
  • Για να αποφύγετε τις ραγάδες στο σώμα (λόγω εγκυμοσύνης ή απώλειας βάρους)  ή για να εξαφανίσετε όσες δημιουργήθηκαν πρόσφατα, απλά κάνετε ελαφρύ μασάζ με ελαιόλαδο στις περιοχές που εμφανίστηκαν ή εμφανίζονται συνήθως.
  • Για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, ή σε περίπτωση ξηροδερμίας και πιτυρίδας, απλώστε ελαιόλαδο σε όλο το μήκος των μαλλιών και στο τριχωτό της κεφαλής και τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα. Αφήστε τη μάσκα για 20 λεπτά και λουστείτε. Τα μαλλιά σας θα γίνουν απαλά, λαμπερά και δυνατά, χωρίς ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής. 
  • Αν τα μαλλιά σας φριζάρουν, βάλτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδου στις παλάμες σας ή σε μια χτένα και περάστε το σε όλο το μήκος των μαλλιών.
  • Τέλος, το ελαιόλαδο είναι το βασικότερο φυτικό λάδι για την παρασκευή σαπουνιών, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλά χειροποίητα καλλυντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου