Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Αποσμητικά & Αντιιδρωτικά: Η επικίνδυνη μάχη με τον ιδρώτα και την κακοσμία

Το αποσμητικό είναι, μαζί με το σαπούνι, το πιο απαραίτητο είδος προσωπικής υγιεινής και φροντίδας. Το χρησιμοποιούμε όλοι, γυναίκες και άνδρες, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες, και γενικά όταν υπάρχει περίπτωση να ιδρώσουμε έντονα, όπως για παράδειγμα στο γυμναστήριο.
Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τον ιδρώτα και την κακοσμία που τον ακολουθεί, στο εμπόριο υπάρχουν χιλιάδες είδη και μάρκες αποσμητικών και αντιιδρωτικών (σε roll-on, spray, stick, κρέμα, πούδρα ή κρύσταλλο).

 Αποσμητικά (Deodorant) vs. Αντιιδρωτικά (Antiperspirant)
Τα αποσμητικά, όπως φανερώνει και το όνομά τους, τα χρησιμοποιούμε κυρίως στις μασχάλες και τα πέλματα, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα, και στοχεύουν κυρίως στο να μειωθεί η δυσάρεστη οσμή που αναδύεται από το σώμα όταν αυτό ιδρώνει.
Στη σύνθεσή τους περιέχουν κυρίως αντιβακτηριακές ουσίες, οι οποίες σκοτώνουν τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε περιοχές με έντονη υγρασία και τα οποία προκαλούν τη δυσάρεστη μυρωδιά του σώματος, αλλά και άρωμα, για να καλύπτουν την κακοσμία, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι το σώμα μας μυρίζει όμορφα ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες εφίδρωσης.
 Αφήνουν, δηλαδή, το σώμα να ιδρώνει και απλά καλύπτουν ή καταπολεμούν τη δυσάρεστη οσμή που προκαλείται από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στις περιοχές με έντονη εφίδρωση.
Τα αντιιδρωτικά, από την άλλη, τα χρησιμοποιούμε κυρίως στις μασχάλες, όπου παρατηρείται η πιο εμφανής και δύσοσμη εφίδρωση του σώματος, και στοχεύουν στο να μειωθεί η έκκριση του ιδρώτα σε αυτή την περιοχή, δίνοντάς μας μια «αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας».
Στη σύνθεσή τους περιέχουν κυρίως συστατικά (ενώσεις αλουμινίου), που αντιδρούν με τα στοιχεία που περιέχει ο ιδρώτας δημιουργώντας ένα φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος και έτσι φράσσουν τους πόρους του δέρματος ή συρρικνώνουν τους πόρους του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν εγκλωβισμένο τον ιδρώτα που δημιουργείται στους ιδρωτοποιούς αδένες του σώματος χωρίς να του επιτρέπουν να αποβληθεί από το αυτό.
Έτσι μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι δεν ιδρώνουμε, αφού οι περιοχές απ’ όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να αποβληθεί ο ιδρώτας παραμένουν στεγνές, χωρίς υγρασία και, επομένως, κακοσμία.

Δυσάρεστα αποτελέσματα…
  • Βλαβερά χημικά συστατικά. Η αλόγιστη χρήση αποσμητικών και αντιιδρωτικών και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας και σύνθεσης έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, της νόσου Αλτζχάιμερ και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες και ερεθισμοί στα μάτια και το δέρμα, αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές στο ορμονικό σύστημα, κ.ά. Γι’ αυτές τις διαταραχές ευθύνονται τα διάφορα τοξικά χημικά συστατικά που περιέχονται στη σύνθεση των περισσότερων αποσμητικών και αντιιδρωτικών, όπως:
- Ενώσεις αλουμινίου (άλατα αλουμινίου, Aluminum chloride, Aluminum chlorohydrate, Aluminum zirconium,  Aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly, Aluminum zirconium trichlorohdrex gly)
- Αντιβακτηριακά (triclosan)
- Συντηρητικά [Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Τetrasodium EDTA (που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη) και όλη η σειρά των parabens]
- Αρώματα (fragrance, aroma ή parfum)
- Φθαλικές ενώσεις
- Ενυδατικοί παράγοντες (Propylene Glycol)
- Παράγωγα σιλικόνης (Dimethicone)
- Ταλκ
- Παράγωγα πετρελαίου (Mineral Oil, Paraffinum, Petrolatum) 
    - Νιτροζαμίνες (TEA, DEA, MEA) 
 Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αποσμητικά και αντιιδρωτικά και θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες τοξικές ουσίες για την υγεία του οργανισμού μας.  
(Αναλυτικότερα για τα επικίνδυνα χημικά συστατικά των καλλυντικών εδώ).
  • Υδραδενίτιδα (Ιδραδενίτιδα). Η πιο άμεση, δυσάρεστη και επώδυνη συνέπεια κυρίως της χρήσης των αντιιδρωτικών. Πρόκειται για μολυσματική διόγκωση του δέρματος λόγω απόφραξης των πόρων του δέρματος, από όπου θα έπρεπε να αποβάλλεται ο ιδρώτας, το σμήγμα και άλλες ουσίες άχρηστες για τον οργανισμό, εξαιτίας της χρήσης αντιιδρωτικών. Καθώς, λοιπόν, αυτές οι ουσίες δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα, συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (στους πόρους και στους αδένες), όπου αναπτύσσονται βακτήρια, μολύνεται η περιοχή, και το αποτέλεσμα είναι ένα επώδυνο πρήξιμο της περιοχής, το οποίο για να υποχωρήσει τις περισσότερες φορές απαιτεί χειρουργικό νυστέρι και φαρμακευτική αγωγή.
 Πώς επιλέγουμε, λοιπόν, το κατάλληλο προϊόν…
  • Προτιμούμε πάντα αποσμητικό (deodorant) και όχι αντιιδρωτικό (antiperspirant). Δεν είναι κακό να ιδρώνουμε και λίγο, το αντίθετο μάλιστα. Αν τώρα το πρόβλημα εφίδρωσης είναι πραγματικά πολύ σοβαρό (υπάρχουν και παθολογικοί παράγοντες που κάποιος ιδρώνει υπερβολικά) καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικευμένο γιατρό.
  • Ελέγχουμε την ετικέτα με τα συστατικά του προϊόντος πριν το αγοράσουμε. Ας μην
    επαναπαυόμαστε μόνο στο πόσο «αθώο» δηλώνει ότι είναι ένα προϊόν, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά του, επιλέγοντας αυτό που περιέχει τις πιο ακίνδυνες για τον οργανισμό μας ουσίες.
  • Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε και να δοκιμάσουμε ένα χειροποίητο φυσικό αποσμητικό. Έτσι, θα είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των συστατικών του και ίσως να αποδειχτεί πραγματικά αποτελεσματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου