Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Λάδι καρύδας: για το δέρμα, τα μαλλιά και τη διατροφή


Το λάδι καρύδας (coconut oil) είναι από τα πιο γνωστά φυτικά έλαια. Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική (γιατί είναι βρώσιμο), όσο και στην κοσμετολογία, τη σαπωνοποιία κ.ά.
Παρασκευάζεται από τον καρπό του γνωστού μας κοκοφοίνικα, δηλ. του δέντρου Cocos nucifera (Κόκος ο καρυοφόρος).
Στο εμπόριο το συναντάμε σε δύο μορφές: το παρθένο λάδι καρύδας (virgin coconut oil) και το επεξεργασμένο ή διυλισμένο λάδι καρύδας (fractionated coconut oil).


Τα χαρακτηριστικά του…
Το παρθένο λάδι καρύδας έχει το χαρακτηριστικό εξωτικό άρωμα της καρύδας. Έχει άσπρο χρώμα και είναι συμπαγές σε θερμοκρασία δωματίου. Παρασκευάζεται από τη σάρκα της καρύδας με διάφορες μεθόδους ήπιας επεξεργασίας, ώστε να διατηρούνται όλα τα πολύτιμα συστατικά του καρπού.
Το επεξεργασμένο λάδι καρύδας είναι σχεδόν άχρωμο ή υποκίτρινο, πολύ ρευστό και δεν έχει καθόλου ή ελάχιστα το άρωμα της καρύδας. Παρασκευάζεται με πιο σκληρές μεθόδους επεξεργασίας, ώστε να διαχωριστούν και να απομακρυνθούν από το τελικό προϊόν μέρος των πολύτιμων λιπαρών οξέων της καρύδας (ιδιαίτερα το λαυρικό οξύ), τα οποία πωλούνται και χρησιμοποιούνται ξεχωριστά, αφήνοντας όμως ένα πιο φτωχό σε πολύτιμα συστατικά τελικό λάδι καρύδας.
Γενικά, το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε πολύτιμα λιπαρά οξέα κορεσμένα και ακόρεστα (λαυρικό, λινολεϊκό, ολεϊκό, παλμιτικό, στεαρικό, μυριστικό οξύ), βιταμίνες Ε και Κ, χολίνη, φυτοστερόλες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (περισσότερο από 1 χρόνο). Για καλλυντική χρήση συνήθως χρησιμοποιείται σε μείγματα ελαίων σε ποσοστό 10-50%.

Οι καλλυντικές ιδιότητές του…
Έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, ενυδατικές, καταπραϋντικές, αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται πολύ ως συστατικό πολλών καλλυντικών προϊόντων (χειροποίητων ή του εμπορίου) καθώς είναι πολύ ευεργετικό για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Το συναντάμε σχεδόν σε όλα τα είδη προϊόντων προσωπικής φροντίδας (κρέμες, μάσκες, αποσμητικά, conditioner, κλπ.).

…για τη φροντίδα του δέρματος
       Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, τόσο για το ξηρό, αφυδατωμένο, ταλαιπωρημένο ή ώριμο όσο και για το λιπαρό και ακνεϊκό δέρμα.
  • Συμβάλλει στη διαδικασία της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος  
  • Ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα
  • Απαλύνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
  • Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση
  • Καταπραΰνει ερεθισμούς και κοκκινίλες 
  • Αναζωογονεί και αναπλάθει τα κύτταρα
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών δερματικών προβλημάτων (δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή)
  • Συμβάλλει στην ανακούφιση του δέρματος από διάφορες μολύνσεις και ιούς (πόδι αθλητή, έρπη, μυκητιάσεις κ.ά.)
  • Βοηθά στη γρηγορότερη επούλωση πληγών, εγκαυμάτων και ραγάδων
  • Χαρίζει απαλότητα και λάμψη στο δέρμα

 …για τη φροντίδα των μαλλιών
   Πολύτιμο για τη φροντίδα κυρίως των ξηρών, κατεστραμμένων ή ταλαιπωρημένων μαλλιών.
  • Θρέφει και ενυδατώνει σε βάθος τα μαλλιά
  • Βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και της πιτυρίδας
  • Απομακρύνει τις ψείρες από το τριχωτό της κεφαλής
  • Ανακουφίζει κάθε είδους ερεθισμό ή μόλυνση
  • Δίνει λάμψη, απαλότητα και ελαστικότητα στα μαλλιά

 Λάδι καρύδας και διατροφή…
Εκτός από την χρήση του σε διάφορα καλλυντικά και σαπούνια, πολύ διαδεδομένη, εδώ και αιώνες, είναι η χρήση του στη μαγειρική, ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα. Εκτός από το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση που δίνει στα φαγητά, το λάδι καρύδας θεωρείται ευεργετικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη αποδοχή από όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή και την υγεία τους. Το λάδι καρύδας είναι το ανθεκτικότερο στις υψηλές θερμοκρασίες φυτικό έλαιο, γι’ αυτό και θεωρείται το ιδανικότερο λάδι για μαγείρεμα, ιδιαίτερα για τηγάνισμα.
Επιπλέον, θεωρείται σημαντική πηγή λαυρικού οξέος, το οποίο μέσα στο σώμα μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το λαυρικό οξύ υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μόνο στο μητρικό γάλα (και ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι το μητρικό γάλα και ο θηλασμός για τη σωστή ανάπτυξη ενός βρέφους).
Επίσης, αν και περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα τριγλυκερίδιά του είναι μικρής και μεσαίας αλυσίδας, και έτσι διασπώνται και αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό, χωρίς να αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους και χωρίς να επιβαρύνουν αρνητικά τον οργανισμό.
Το αντίθετο μάλιστα… Έρευνες δείχνουν ότι το λάδι καρύδας:
  • Συμβάλλει στον έλεγχο ή την απώλεια βάρους
  • Ενισχύει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού
  • Δίνει ενέργεια στο σώμα
  • Προλαμβάνει ή ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Ανακουφίζει από νεφρικά προβλήματα
  • Δυναμώνει τα δόντια και τα οστά
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ακόμη και σοβαρών προβλημάτων υγείας (τα οποία οφείλονται κυρίως σε ιούς και μολύνσεις εξαιτίας αδύναμου ανοσοποιητικού), όπως καρκίνος, HIV (Aids),  ηπατίτιδα, έρπης, καντιντιάσεις, κ.ά., καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Φυσικά, υπάρχει και η αντίθετη γνώμη που υποστηρίζει ότι το λάδι καρύδας, επειδή περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, είναι επιβαρυντικό για τον οργανισμό, καθώς αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα (με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες: αύξηση χοληστερίνης, κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και καρδιακών νοσημάτων), αν και οι έρευνες σε ανθρώπους που παραδοσιακά καταναλώνουν λάδι καρύδας με τη διατροφή τους δεν έχουν αποδείξει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Παρόλα αυτά,  αν αποφασίσουμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας

Και φυσικά, επιλέγουμε ένα βιολογικό παρθένο λάδι καρύδας κατάλληλο για μαγείρεμα (organic virgin coconut oil food grade/edible).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου