Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Νερό καρύδας: Το φυσικό ισοτονικό αναψυκτικό



Όταν σκέφτεσαι διακοπές σε εξωτικές τροπικές παραλίες, όπως της Χαβάης ή της Καραϊβικής, η εικόνα μιας φρεσκοανοιγμένης καρύδας απ’ όπου πίνεις απολαυστικά το υγρό περιεχόμενό της είναι από τα πρώτα πράγματα που φαντασιώνεσαι.
Είναι ίσως η πιο συχνή εικόνα διακοπών σε μια τροπική χώρα, αφού το νερό της καρύδας είναι ένα πολύ δημοφιλές αναψυκτικό αυτών των περιοχών.

Τι είναι το νερό της καρύδας
Δεν πρέπει να το συγχέουμε με το γάλα καρύδας. Το νερό της είναι το άχρωμο και διαφανές ή ημιδιαφανές υγρό με τη γλυκιά γεύση, που βρίσκεται στο εσωτερικό του άγουρου καρπού. Σταδιακά, καθώς η καρύδα ωριμάζει, το νερό αυτό μετατρέπεται στη λευκή σάρκα της, από την οποία φτιάχνεται το γάλα της.

Τα θρεπτικά συστατικά του
Το νερό της καρύδας, εκτός από δροσιστικό, είναι επίσης πολύ θρεπτικό και ευεργετικό ρόφημα, χάρη στα πολύτιμα συστατικά που περιέχει. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Χαβάη ονομάζεται «noelani» που σημαίνει «δροσιά από τα ουράνια».
Το μεγαλύτερο ποσοστό του (95%) είναι νερό, αλλά περιέχει επίσης υδατάνθρακες, σάκχαρα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, όπως θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), Β6, φολικό οξύ (Β9), C, χολίνη, και μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο).

Οι ευεργετικές ιδιότητές του…
  …για τον οργανισμό
Επειδή λοιπόν είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωσή νερού καρύδας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία και την υγεία του οργανισμού.
  • Ενυδατώνει σε βάθος τον οργανισμό, χάρη στο μεγάλο ποσοστό νερού που περιέχει. Είναι πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις έντονης αφυδάτωσης λόγω εφίδρωσης, διάρροιας, ή παθήσεων, όπως η δυσεντερία και η χολέρα.
  • Θεωρείται ιδανικό φυσικό ισοτονικό ποτό, πολύ διαδεδομένο μεταξύ των αθλητών, μετά την άσκηση, γιατί παρέχει στον οργανισμό όλα τα στοιχεία που χάνει με τον ιδρώτα κατά την άσκηση συμβάλλοντας έτσι στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα.
  • Συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων,  εξισορροπεί το pH του σώματος και διατηρεί τους ιστούς ενυδατωμένους και δυνατούς.
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων (κυρίως χάρη στο μαγνήσιο και το κάλιο), ενώ βοηθά και στον έλεγχο του σακχάρου.
  • Αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό και βοηθώντας στο κάψιμο του λίπους.
  • Έχει διουρητικές ιδιότητες, διαλύοντας τις πέτρες στα νεφρά και προλαμβάνει τον σχηματισμό τους (χάρη στο κάλιο).
  • Τα βιοενεργά ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία που περιέχει συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της πέψης, και αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές.
  • Βοηθά στις μυϊκές κράμπες (χάρη στο κάλιο).
  • Δυναμώνει τα οστά, τους μύες και όλους τους ιστούς του σώματος (κυρίως χάρη στο ασβέστιο).
  • Συμβάλλει στη διαχείριση του άγχους καθώς περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.
 Φυσικά, καλό είναι, αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας, να έχεις συμβουλευτεί προηγουμένως τον γιατρό σου, αν αποφασίσεις να πίνεις νερό καρύδας τακτικά.

 …για το δέρμα
Η εξωτερική χρήση του είναι ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση, έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλει στην καλή οξυγόνωση των κυττάρων και καταπολεμώντας έτσι τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καταπραΰνει δερματικά προβλήματα, όπως ακμή, εκζέματα ή δερματίτιδες, και αναπλάθει τους ιστούς του δέρματος.

…για τα μαλλιά
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό του κεφαλιού, ενισχύοντας, ενυδατώνοντας και θρέφοντας σε βάθος τους θύλακες των τριχών. Έτσι, βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, δυναμώνοντας τα μαλλιά από τη ρίζα έως τις άκρες τους, και προλαμβάνει το σπάσιμο της τρίχας. Επιπλέον, καταπολεμά την ξηρότητα, την πιτυρίδα, την ξηροδερμία, τη φαγούρα και το φριζάρισμα των μαλλιών, δίνοντάς τους ελαστικότητα, απαλότητα και λάμψη.

Οι χρήσεις του…
Συνήθως καταναλώνεται ως αναψυκτικό, είτε απευθείας από μια φρέσκια καρύδα είτε συσκευασμένο.
Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Με τη ζύμωσή του παράγεται και ξίδι καρύδας (suka ng niyog ή vinakiri), το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα και την Γκόα της Ινδίας.
Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών είτε αυτούσιο είτε ως συστατικό διαφόρων καλλυντικών.
Επειδή η σύστασή του λέγεται ότι μοιάζει με αυτή του ανθρώπινου πλάσματος φημολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως ενδοφλέβιο υγρό ενυδάτωσης του οργανισμού, όταν υπήρχε έλλειψη αλατούχου διαλύματος (κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο σε στρατιώτες με έντονη αφυδάτωση και στον πόλεμο της Καμπότζης την περίοδο 1975-1979). Οι ειδικοί όμως αμφισβητούν αυτή την χρήση του, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πρακτική είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο, γιατί προκαλεί υπερκαλιαιμία (ανεβάζοντας πολύ τα ποσοστά ασβεστίου και καλίου στο αίμα).

Πού το βρίσκουμε…
Στις τροπικές χώρες όπου ευδοκιμεί ο κοκοφοίνικας, από τον οποίο προέρχονται οι καρύδες, το βρίσκουμε εύκολα, απλά ανοίγοντας μια άγουρη καρύδα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να το βρούμε και όπου εξάγονται φρέσκες καρύδες.
Διαφορετικά, το βρίσκουμε συσκευασμένο σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής και εξειδικευμένα καταστήματα με εξωτικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου