Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Τα πιο δημοφιλή φυτικά έλαια για πραγματικά υγιή και όμορφα μαλλιά!

Τα φυτικά έλαια είναι ο πιο απλός και φυσικός τρόπος για να φροντίσεις για την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών σου. (Πώς εφαρμόζουμε τα φυτικά έλαια στα μαλλιά!) Με τα πολύτιμα συστατικά (λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες) που περιέχουν στη σύνθεσή τους, έχουν αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές, ενυδατικές και αναπλαστικές ιδιότητες.
  • Δρουν σε βάθος, τόσο στην δομή της τρίχας, όσο και στους θύλακες των τριχών και στο δέρμα του κεφαλιού, φροντίζοντας ώστε τα μαλλιά, όχι μόνο να φαίνονται, αλλά και να είναι πραγματικά υγιή και όμορφα (σε αντίθεση με συμβατικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών τα οποία δεν αντιμετωπίζουν σε βάθος τα προβλήματα, απλά δρουν επιφανειακά.)
  • Προστατεύουν τα μαλλιά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιακή ακτινοβολία, κρύο, αέρα), και την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και από την ταλαιπωρία του styling (φορμάρισμα, ίσιωμα, βαφές) στα οποία ίσως τα υποβάλλεις.
  • Το καλό με τα φυτικά έλαια είναι ότι αν κάποιο δεν σου ταιριάσει στα μαλλιά δεν θα πάει χαμένο! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την φροντίδα του προσώπου και του σώματός σου, καθώς η χρήση τους και τα ευεργετικά τους αποτελέσματα δεν περιορίζονται μόνο στα μαλλιά!
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 μόνο φυτικό έλαιο, ή να φτιάξεις μείγμα από διάφορα φυτικά έλαια που έχεις στο σπίτι και να πειραματιστείς. Μπορείς ακόμη να προσθέσεις και μερικές σταγόνες ενός ή περισσότερων αιθέριων ελαίων. (Αιθέρια έλαια για υγιή και όμορφα μαλλιά!)

 Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο φυτικό έλαιο έχεις στο σπίτι. Αλλά τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά για την φροντίδα των μαλλιών είναι:

 Καστορέλαιο (Castor Oil)
  Είναι το πιο δημοφιλές φυτικό έλαιο για την φροντίδα των μαλλιών. Είναι ένα παχύρρευστο λάδι, κατάλληλο ιδιαίτερα για τα ξηρά, αφυδατωμένα, ταλαιπωρημένα ή αδύναμα μαλλιά, με τάση να σπάνε και να φριζάρουν, ή σε περιπτώσεις τριχόπτωσης, ξηροδερμίας και πιτυρίδας.
  Θρέφει σε βάθος τα μαλλιά από τη ρίζα έως τις άκρες, δυναμώνει τους θύλακες των τριχών, καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος του κεφαλιού, αντιμετωπίζει την πιτυρίδα, την ξηροδερμία και την τριχόπτωση. Το αποτέλεσμα με τη συχνή χρήση του είναι πιο πλούσια, δυνατά και ενυδατωμένα μαλλιά.
  Χρήση: Ως μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης. Ιδανικά το χρησιμοποιούμε 1 φορά την εβδομάδα ή συχνότερα (εξαρτάται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις με τα μαλλιά σου).

Έλαιο Καμέλιας (Camelia Oil)
  Ένα επίσης δημοφιλές φυτικό έλαιο για την φροντίδα των μαλλιών. Οι γυναίκες στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το λάδι καμέλιας αιώνες τώρα για την περιποίηση των μαλλιών τους. Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη ελαίου καμέλιας, ανάλογα από το είδος της λουλουδιού από το οποίο προέρχεται. Το ιδανικότερο για τα μαλλιά θεωρείται το έλαιο που προέρχεται από την Camelia Oleifera, αλλά οποιοδήποτε είδος και να χρησιμοποιήσεις θα είναι πολύ ευεργετικό για τα μαλλιά σου.
  Έχει ελαφριά υφή και απορροφάται εύκολα από τα μαλλιά χωρίς αν αφήνει ίχνος λιπαρότητας. Επομένως, είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους μαλλιών, από τα ξηρά και άγρια μαλλιά μέχρι και τα πιο λιπαρά.
  Θρέφει σε βάθος τα μαλλιά από τις ρίζες έως τις άκρες, και καταπραΰνει τους ερεθισμούς στο δέρμα του κεφαλιού.
  Χρήση: Ως μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης αλλά και για την καθημερινή ενυδάτωση της τρίχας, ακόμη και στις άκρες των μαλλιών που έχουν την τάση να σπάνε.

Έλαιο Αργκάν (Argan Oil)
  Είναι γνωστό και ως Moroccan oil ή «υγρός χρυσός». Προέρχεται από το Μαρόκο, και η χρήση του από τις γυναίκες της περιοχής, οι οποίες φημίζονται για τα πλούσια, στιλπνά και λαμπερά μαλλιά τους, είναι γνωστή εδώ και αιώνες.
  Έχει ελαφριά υφή και ενδείκνυται για όλους τους τύπους μαλλιών. Θρέφει σε βάθος την τρίχα, προστατεύει τα μαλλιά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, κρύο ή αέρα), μειώνει το φριζάρισμα, και αφήνει τα μαλλιά μαλακά, ευκολοχτένιστα και λαμπερά.
  Χρήση: Καθημερινή χρήση σε όλο το μήκος των μαλλιών με έμφαση στις άκρες τους, αποφεύγοντας τις ρίζες, για να μην τα βαρύνει. Αλλά και ως μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης. 

Έλαιο αβοκάντο (Avocado Oil)
  Το έλαιο αβοκάντο είναι το αγαπημένο έλαιο για τα μαλλιά των Αφροαμερικανίδων με τα χαρακτηριστικά σκληρά, σγουρά μαλλιά τους, καθώς αφήνει τα μαλλιά τους ενυδατωμένα, απαλά και λαμπερά.
  Απορροφάται εύκολα από την τρίχα και το δέρμα, και ενδείκνυται για όλους τους τύπους μαλλιών, ιδιαίτερα για τα θαμπά, ταλαιπωρημένα μαλλιά, με τάση να σπάνε και να φριζάρουν. Επιπλέον, βοηθά στα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού (πιτυρίδα, τριχόπτωση, ξηροδερμία, ερεθισμός και φαγούρα).
  Χρήση: Ως μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης, ή ως κοντίσιονερ μετά το λούσιμο, αλλά και για καθημερινή χρήση.

Έλαιο καρύδας (Coconut Oil)

  Δεν νομίζω ότι υπάρχει σπίτι πλέον που δεν έχει ένα μπουκαλάκι με έλαιο καρύδας.
Είναι λεπτόρρευστο λάδι, και ενδείκνυται για όλους τους τύπους μαλλιών. Όπως και όλα τα προηγούμενα έλαια, ενυδατώνει και αναπλάθει τα κατεστραμμένα μαλλιά, τα προστατεύει από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δέρμα του κεφαλιού (πιτυρίδα, ξηροδερμία, φαγούρα και ερεθισμοί).
  Χρήση: Κυρίως ως κοντίσιονερ αλλά και για καθημερινή χρήση σε όλο το μήκος της τρίχας μέχρι τις άκρες. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης.

Έλαιο Jojoba (Jojoba Oil)

  Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι η δομή του μοιάζει με το φυσικό έλαιο (σμήγμα) του ανθρώπινου δέρματος και γι’αυτό μπορεί να εισχωρήσει ευκολότερα στο δέρμα.
  Είναι λεπτόρρευστο και κατάλληλο για όλους τους τύπους μαλλιών. Όπως και όλα τα άλλα φυτικά έλαια, ενυδατώνει την τρίχα και την προφυλάσσει από το σπάσιμο, καταπραΰνει τους ερεθισμούς στο δέρμα του κεφαλιού, αντιμετωπίζει την πιτυρίδα, και την τριχόπτωση.
  Χρήση: Ως κοντίσιονερ αλλά και για καθημερινή χρήση. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης.

Να έχεις υπόψη σου:
  • Αν βάφεις τα μαλλιά σου, στην αρχή κάνε μια δοκιμή σε μια μικρή τούφα για να δεις πώς θα αντιδράσουν τα μαλλιά σου (κυρίως το χρώμα) στο έλαιο. Απλά για να είσαι 100% σίγουρη!
  • Διάλεξε ένα αγνό βιολογικό φυτικό έλαιο από μια cruelty free εταιρία (γιατί αγαπάμε τα ζώα, ας μην το παραβλέπουμε ποτέ αυτό! Είναι πολύ σημαντικό!). 
  • Μην επιλέγεις άγνωστης ποιότητας έλαια, απλά και μόνο επειδή δηλώνουν ότι είναι «λάδι καρύδας» ή «καστορέλαιο» κλπ. Μπορεί να έχουν προσμείξεις από άλλα συστατικά ή να είναι πολύ επεξεργασμένα έλαια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα (και δεν το θέλουμε αυτό).
Ποιοτικά φυτικά έλαια θα βρεις στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε επιλεγμένα e-shops


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου