Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αλόη: Το θαύμα της Φύσης... - Μέρος Α'

«Φυτό της αθανασίας» για τους αρχαίους Αιγύπτιους, «μαγική αρετή» για τους Σουμέριους, «ελιξίριο της Ιερουσαλήμ» για τους Ναΐτες ιππότες, «κρίνο της ερήμου» για τους Άραβες, «φάρμακο της αρμονίας» στην αρχαία Κίνα, η «πηγή της νεότητας» των ιθαγενών της Αμερικής, «σιωπηλή θεραπεύτρια» στην αρχαία Ινδία, «ελιξίριο μακροζωίας» στη Ρωσία…

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που διάφοροι λαοί σε όλον τον κόσμο στο πέρασμα του χρόνου έδωσαν στην αλόη και αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη θέση που κατείχε το φυτό στη ζωή τους χάρη στις πολλές θεραπευτικές ιδιότητές της.


Ένα φυτό με ιστορία χιλιάδων ετών…
Η αλόη (από την αραβική λέξη «alloeh» που σημαίνει «πικρή και λαμπερή ουσία») είναι η γενική ονομασία των φυτών του ομώνυμου είδους, που περιλαμβάνει περισσότερες από 300 ποικιλίες, από τις οποίες οι ποικιλίες Aloe barbadensis Miller (Aloe vera ή Αλόη η γνησία), Aloe ferox (Αλόη η άγρια ή Αλόη του Ακρωτηρίου) και Aloe arborescens (Αλόη η δενδρώδης) είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους εδώ και αιώνες. 

Ο αιγυπτιακός πάπυρος Ebers (1550 π.Χ.), που περιέχει ιατρικές συνταγές για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ο Έλληνας φυσιοδίφης Διοσκουρίδης στο έργο του «De Materia Medica», ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο πρεσβύτερος στο έργο του «Historia Naturalis» αποτελούν τις πρώτες, όχι όμως και μοναδικές, καταγραφές των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της αλόης για την αντιμετώπιση πάρα πολλών ασθενειών.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα χιλιάδες επιστημονικές έρευνες σε όλο τον κόσμο ανακάλυψαν και συνεχώς ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητές της.

Πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών…
Λίγα φυτά περιέχουν τον πλούτο των θρεπτικών συστατικών της αλόης. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει 75 διαφορετικού είδους θρεπτικά συστατικά, 20 πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, 18 αμινοξέα και 200 ενεργά ένζυμα. Αυτά τα συστατικά συνεργάζονται μεταξύ τους με τον καλύτερο τρόπο ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ευεργετική δράση τους στον οργανισμό.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες (προβιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, Ε και φολικό οξύ), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, χαλκό, ψευδάργυρο, χρώμιο, σίδηρο, γερμάνιο), αμινοξέα (λυσίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη, τυροσίνη κ.ά.), ανθρακινόνες (αλοΐνη, κινναμικό οξύ, ανθρανόλη κ.ά.), σάκχαρα (κυτταρίνη, φρουκτόζη, γλυκόζη, μαννόζη, ακεμαννάνη κ.ά.), ένζυμα (οξειδάση, αμυλάση, λιπάση κ.ά.).
Χάρη σε αυτά τα συστατικά, η αλόη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αποτοξινωτική, αντισηπτική, αντιμυκητιασική, καταπραϋντική, αναζωογονητική, αντιοξειδωτική και καθαριστική δράση. 

Σε τι μορφές την βρίσκουμε…
  •  Στο εμπόριο θα βρούμε πολλά προϊόντα αλόης ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και για εξωτερική χρήση. Οι κυριότερες μορφές προϊόντων αλόης που βρίσκουμε είναι:
- Τζελ αλόης: Προέρχεται από το εσωτερικό του φύλλου της. Είναι διαφανής ουσία σε μορφή ζελέ. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμού αλόης και ως συστατικό προϊόντων περιποίησης.
- Χυμός αλόης: Παρασκευάζεται από το τζελ του φύλλου και χρησιμοποιείται κυρίως εσωτερικά, αφού συνήθως τον πίνουμε διαλυμένο σε χυμό φρούτων.
- Χυμός αλόης από ολόκληρο φύλλο: Χρησιμοποιείται όπως και ο απλός χυμός αλόης, με τη διαφορά ότι για την παρασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το φύλλο της αλόης (και το πράσινο μέρος του δηλαδή) και γι’ αυτό περιέχει μικρό ποσοστό αλοΐνης (καθαρτικής ουσίας που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα).
- Υπάρχουν και άλλες (λιγότερο συχνές) μορφές σκευασμάτων αλόης όπως το βάμμα και η σκόνη αλόης.

  • Στο εμπόριο θα τη συναντήσουμε, επίσης, ως συστατικό σε πολλά προϊόντα υγιεινής και περιποίησης του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών.
  •    Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε και τα δικά μας προϊόντα αλόης, αρκεί καλλιεργήσουμε ένα φυτό στο σπίτι. Από τα φύλλα του εύκολα μπορούμε να εξάγουμε το ζελέ και να φτιάχνουμε σπιτικό χυμό αλόης ή να το χρησιμοποιούμε στα σπιτικά χειροποίητα καλλυντικά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου