Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αιθέρια Έλαια: Φροντίδα με τη θεραπευτική δύναμη της φύσης



Τα αιθέρια έλαια έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση στην καθημερινή μας ζωή τα τελευταία χρόνια. Πολλά προϊόντα προσωπικής περιποίησης και υγιεινής (κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν, αφρόλουτρα κλπ.), καθαριστικά για το σπίτι και μαλακτικά για τα ρούχα και πολλά ακόμη αναφέρουν ότι περιέχουν στη σύνθεσή τους αιθέρια έλαια, τονίζοντας παράλληλα τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Τι γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά γι’ αυτά; Και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν;



Τι είναι τα αιθέρια έλαια
Τα αιθέρια έλαια είναι φυτικά προϊόντα, αφού εξάγονται με διάφορες μεθόδους (έκθλιψη, απόσταξη κλπ.) από τα μέρη ενός φυτού (άνθη, ρίζες, καρπούς, κουκούτσια, φλοιό).
Κάθε αιθέριο έλαιο δηλαδή περιέχει σε συμπυκνωμένη μορφή όλες τις ουσίες και τα θρεπτικά συστατικά του φυτού από το οποίο παρασκευάζεται, και έτσι λίγες μόνο σταγόνες του έχουν μεγάλη επίδραση στο σώμα μας.



Πώς  επιδρούν στο σώμα μας
Τα αιθέρια έλαια εισχωρούν στο σώμα μας είτε με την εισπνοή είτε με την επαφή τους με το δέρμα και έτσι μεταφέρουν στο σώμα μας όλα τα πολύτιμα συστατικά που περιέχουν.
Ανάλογα με τις ιδιότητες που έχει κάθε αιθέριο έλαιο λόγω των συστατικών του, αντίστοιχη είναι και η επίδρασή του στο σώμα μας.


Οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων
Τα αιθέρια έλαια αποτελούν έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους για να φροντίσουμε το σώμα μας αφού περιέχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ανάλογα φυσικά με τις ιδιότητες του φυτού από το οποίο προέρχονται.
Υπάρχουν αιθέρια έλαια με αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητισιακές, αποτοξινωτικές, ενυδατικές, αναπλαστικές, τονωτικές αναζωογονητικές, ηρεμιστικές, χαλαρωτικές και πολλές πολλές ακόμη ιδιότητες.
   

Σε ποιες περιπτώσεις και πώς μας βοηθούν
Στο δέρμα προσφέρουν αντισηψία και απολύμανση, βοηθούν στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, τη θεραπεία εκζεμάτων και μωλώπων, συμβάλλουν στην ελαστικότητα της επιδερμίδας και στην ανάπλαση των κυττάρων της, απαλύνουν ρυτίδες και λεπτές γραμμές, και βοηθούν το δέρμα να αποβάλλει τις τοξίνες και αναζωογονηθεί.
Εισχωρώντας κάτω από το δέρμα στον μυϊκό ιστό, χαλαρώνουν τους μύες, ανακουφίζοντάς τους από κράμπες και πιασίματα, ενώ εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης τους ανακουφίζουν από τους πόνους, τις αρθρίτιδες και τους ρευματισμούς.
Καθώς εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, τονώνουν το κυκλοφορικό, αποσυμφορούν τη λέμφο, συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών και επιβραδύνουν τη δημιουργία θρομβώσεων, κιρσών, φλεβίτιδας και κυτταρίτιδας.
Επιδρούν στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο χαλαρώνοντας τις εντάσεις ή διεγείροντας το νου και το σώμα. Έτσι ξεκουράζεται το σώμα, απαλύνονται αρνητικά συναισθήματα (απαισιοδοξία, φόβος, ζήλια κ.ά.)  και μας προκαλούν αίσθημα ευφορίας και ευεξίας. Παράλληλα, βοηθούν στην αποσυμφόρηση των νευρικών απολήξεων καταπολεμώντας έτσι ημικρανίες και πονοκεφάλους.



Με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια στην καθημερινή μας ζωή
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια και να εντάξουμε τη χρήση τους στην καθημερινή μας ζωή. Οι πιο συχνές και εύκολες χρήσεις τους είναι οι εξής:
  • Βάζοντας αιθέρια έλαια σε μια συσκευή αρωματισμού χώρου, καθαρίζουμε την ατμόσφαιρα από δυσάρεστες μυρωδιές και την απολυμαίνουμε από μικρόβια, ενώ παράλληλα η εισπνοή τους βοηθά να εξισορροπήσουμε συναισθηματικά, να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε, ή αντίθετα να αναζωογονηθούμε και να ενεργοποιηθούμε, ανάλογα το αιθέριο έλαιο ή τα αιθέρια έλαια θα επιλέξουμε.
  • Προσθέτοντας μερικές μόνο σταγόνες στο νερό της μπανιέρας μας βοηθούν να φροντίσουμε το σώμα και το δέρμα μας με τον πιο φυσικό και αγνό τρόπο, ανάλογα πάντα με τις ιδιαίτερες ανάγκες μας (ενυδάτωση, ανάπλαση, σύσφιξη, αποσυμφόρηση, αποτοξίνωση, αδυνάτισμα). Επίσης μας βοηθούν να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε, απαλύνουν τυχόν μυϊκούς πόνους και μας αναζωογονούν. 
  • Λίγες σταγόνες ενός αιθέριου ελαίου ή μείγματος περισσότερων σε ένα ποδόλουτρο θα βοηθήσουν να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε τα πόδια μας, προστατεύοντάς τα από μύκητες,  θα συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την αποσυμφόρηση της λέμφου, που αποτελούν την αιτία εμφάνισης οιδημάτων και πρηξιμάτων, και θα μαλακώσουν τα πέλματα ώστε να μας διευκολύνουν στη διαδικασία του πεντικιούρ.
  • Επίσης, με μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας καλλυντικά περιποίησης για το δέρμα, τα μαλλιά ή τα νύχια μας και χειροποίητα σαπούνια, και να φροντίσουμε έτσι με έναν φυσικό τρόπο το σώμα μας.
  • Αν ρίξουμε λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια στο νερό που καθαρίζουμε το σπίτι ή πλένουμε τα πιάτα, μπορούμε να επιτύχουμε απόλυτη καθαριότητα, απολύμανση και αρωματισμό.
 Υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμη τρόποι εφαρμογής τους (σε κρύα ή ζεστά επιθέματα, ατμόλουτρα, γαργάρες, μασάζ και εντριβές κ.ά.) και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε πολλές διαταραχές στη λειτουργία του οργανισμού μας.



Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση τους
Τα αγνά αιθέρια έλαια είναι 100% φυτικά προϊόντα με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες σε πολύ συμπυκνωμένη μορφή. Για τη σωστή χρήση τους πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τα εξής:
  • Δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αυτούσια, αλλά πάντα διαλυμένα σε φυτικά λάδια (λάδια βάσης, carrier oils) σε συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες (λίγες σταγόνες σε πολύ περισσότερη ποσότητα φυτικού λαδιού) και περιστασιακά ή για μικρά χρονικά διαστήματα. 
  • Όταν τα χρησιμοποιούμε πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις ενδείξεις και αντενδείξεις του κάθε αιθέριου ελαίου καθώς και την κατάσταση της υγείας μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν παρενέργειες. 
  • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια σε μικρά παιδιά ή εγκύους ή αν το κάνουμε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 
  • Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχουμε, γι’ αυτό και θα πρέπει πριν την εφαρμογή τους να κάνουμε ένα τεστ αλλεργίας σε κάθε αιθέριο έλαιο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης.
  • Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι φωτοτοξικά και όταν τα χρησιμοποιούμε δεν θα πρέπει να εκτεθούμε στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό του δέρματος και άλλες δερματοπάθειες.
  • Δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα μάτια μας, και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους.
  • Τα φυλάσσουμε πάντα σε σκουρόχρωμα και καλά σφραγισμένα μπουκαλάκια μακριά από φως, υγρασία, θερμότητα και αέρα.

Υπάρχουν διαφορές στην ποιότητά τους - Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αιθέρια έλαια
Μπορούμε να βρούμε διαφορετικής ποιότητας αιθέρια έλαια, ανάλογα με την προέλευσή τους, φυτική ή συνθετική.Τα αγνά αιθέρια έλαια είναι 100% φυτικά προϊόντα, και επομένως περιέχουν τις θεραπευτικές φυσικές χημικές ουσίες των φυτών από τα οποία προέρχονται. Κοστίζουν όμως πολύ, καθώς είναι δύσκολη η παρασκευή τους και απαιτούνται μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης (φυτών) για να παραχθούν. Ας έχουμε υπόψη μας ότι για την παρασκευή μιας πολύ μικρής ποσότητας αγνού αιθέριου ελαίου μπορεί να απαιτούνται και κιλά ενός φυτού.
Όμως ακόμη και στα αγνά αιθέρια έλαια υπάρχουν διάφορες ποιότητες, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο παρασκευής τους και την ποιότητα των πρώτων υλών, δηλ. των φυτών από τα οποία εξάγονται.
Πολύ φθηνότερα είναι τα συνθετικά αιθέρια έλαια, τα οποία δεν είναι φυτικά προϊόντα καθώς παρασκευάζονται από συνθετικές χημικές ουσίες, χωρίς να διαθέτουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυσικών.
Αυτονόητο είναι, λοιπόν, ότι αν αποφασίσουμε να αγοράσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια ας επιλέξουμε αγνά αιθέρια έλαια. Μόνο έτσι θα φροντίσουμε το σώμα μας με τη θεραπευτική δύναμη και τη σοφία της φύσης από την οποία προέρχονται.


2 σχόλια:

  1. Γεια σας,
    Πολύ χρήσιμες και κατανοητές οι πληροφορίες που δίνετε. Ευχαριστούμε.
    Μια ερώτηση: Πως ξεχωρίσουμε τα συνθετικά από τα αγνά αιθέρια έλαια.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος (έστω και με πολύ μικρά γράμματα).. Επίσης η τιμή του είναι μια κάποια ένδειξη (ένα πολύ φτηνό αιθέριο έλαιο σίγουρα θα πρέπει να μας υποψιάσει)... Και φυσικά ο προμηθευτής ή η εταιρεία που το παράγει ή το διαθέτει.. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια :)

      Διαγραφή