Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

DIY: Scrub για την κυτταρίτιδα


Όλα τα προϊόντα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να «σπάσουν» τον φαύλο κύκλο δημιουργίας της, δηλαδή να επαναφέρουν την καλή αιματική και λεμφική κυκλοφορία, να αποτοξινώσουν, να μειώσουν την διόγκωση των λιποκυττάρων καθώς και την κατακράτηση υγρών στο ενδιάμεσό τους. 

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατροφή, η άσκηση, η διόρθωση της στάσης του σώματος, η επιλογή κατάλληλων παπουτσιών (!), ακόμη και ρούχων (!), είναι σημαντικά γιατί "πολεμούν" το πρόβλημα εκ των έσω και πιο ουσιαστικά. Θα ωφελήσουν όχι μόνο την εμφάνιση του δέρματός σου, αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό σου. Και το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί για αυτό. 

Παράλληλα, όμως, μπορείς να υιοθετήσεις και μια ρουτίνα για την εξωτερική φροντίδα του σώματος, ώστε να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, να βοηθήσεις στην αποτοξίνωση και τη μείωση της διόγκωσης των λιποκυττάρων του λιπώδους ιστού και στη σύσφιξη του συνδετικού ιστού.

Στα ίδια ακριβώς σημεία στοχεύει και αυτό το scrub. Είναι απλό στην παρασκευή του και με τη συνεχή και συστηματική χρήση του, θα δεις αποτελέσματα. Αν το συνδυάσεις και με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση, αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο!

Η βασική συνταγή του περιέχει 3 πολύ απλά υλικά: κάποιο φυτικό έλαιο, ζάχαρη και καφέ.

Ο καφές, χάρη στις διεγερτικές ιδιότητές του, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην μείωση της κατακράτησης υγρού μεταξύ των λιποκυττάρων. Παράλληλα, τονώνει και συσφίγγει το δέρμα.

Η ζάχαρη περιέχει γλυκολικό οξύ, ένα α-υδροξύ, το οποίο σε συνδυασμό με τους κόκκους και την τριβή που που προκαλεί στο δέρμα, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα και βελτιώνει με μηχανικό τρόπο την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Έτσι, συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στην μείωση της κατακράτησης υγρών που παρατηρείται στις περιοχές με κυτταρίτιδα, ενώ παράλληλα απολεπίζει την επιδερμίδα αφήνοντάς την απαλή και λαμπερή.

Το φυτικό έλαιο καταρχήν είναι το μέσο μέσα στο οποίο διαλύονται και ενώνονται τα υπόλοιπα υλικά, και βοηθά να μην προκαλείται ερεθισμός του δέρματος από την τραχύτητα των κόκκων της ζάχαρης ή τα αιθέρια έλαια. Επιπλέον, περιέχει πολλά ευεργετικά συστατικά του (βιταμίνες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία κ.ά.) θρέφει σε βάθος το δέρμα και του δίνει λάμψη και απαλότητα.

Ενίσχυσα ακόμη περισσότερο τη δράση της βασικής συνταγής, εμπλουτίζοντας τα συστατικά της. Και έτσι, ύστερα από κάποιες παραλλαγές, τελικά κατέληξα σε αυτή την συνταγή:

Χρόνος ετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος αποθήκευσης: Έως 3 μήνες

Υλικά
2 κ.σ. λάδι κισσού
2 κ.σ. λάδι καφέ (DIY: Φτιάχνω λάδι καφέ) ή οποιοδήποτε φυτικό έλαιο (αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, λάδι καρύδας, κ.ά.) ή μείγμα λαδιών, οτιδήποτε έχεις.
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
4 κ.σ. τριμμένους κόκκους καφέ
Αιθέρια έλαια: 7 σταγόνες λεμόνι (ή γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι), 7 σταγόνες κυπαρίσσι (ή δενδρολίβανο), 7 σταγόνες λεβάντα (ή πατσουλί) και 5 σταγόνες tea tree.

(Ιδανικά, τα υλικά να είναι πιστοποιημένα cruelty free και organic. Έχει διαφορά στην ποιότητα και στο αποτέλεσμα!).

Παρασκευή
Αναμειγνύω καλά τα υλικά. Το τελικό μείγμα θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι "νερουλό" (να μην "βγει" δηλαδή το λάδι στην επιφάνεια). Αν συμβεί αυτό συμπληρώνω με λίγη ποσότητα από τα στερεά υλικά (ζάχαρη, καφέ ή αλάτι). Αν δεν είναι αρκετά υγρό, συμπληρώνω με λίγο λάδι ακόμη.

Χρήση
   Μετά το μπάνιο ή το ντουζ απλώνω μια ποσότητα στις περιοχές που χρειάζεται και κάνω μασάζ με κυκλικές και ανοδικές κινήσεις για περίπου 5 λεπτά σε κάθε περιοχή. Ξεβγάζω με άφθονο χλιαρό νερό.

 Αποθήκευση
Φυλάσσω το μείγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι με καπάκι. Προσέχω να μην έρθει καθόλου σε επαφή με το νερό, γιατί θα αναπτυχθούν βακτήρια. Πάντοτε παίρνω την ποσότητα που χρειάζομαι με ένα καθαρό κουταλάκι ή μια σπάτουλα. Φτιάχνω μικρές ποσότητες κάθε φορά για να προλάβω να το χρησιμοποιήσω πριν προλάβει να χαλάσει. Αν αποθηκευτεί κατάλληλα αντέχει μέχρι και 3 μήνες. Ή τουλάχιστον μέχρι τότε αισθάνομαι εγώ ασφάλεια να το χρησιμοποιήσω. 

Καλή επιτυχία! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου