Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

10 λόγοι για να ΜΗΝ μαυρίσεις (πολύ) φέτος το καλοκαίρι!

   Κάθε καλοκαίρι η ίδια εικόνα στις παραλίες: κορμιά ξαπλωμένα με τις ώρες σε ξαπλώστρες ή πετσέτες στην άμμο, χωρίς ομπρέλα, παραδομένα στις ακτίνες του ήλιου (ακόμη και τις πιο ακατάλληλες ώρες της ημέρας), για να αποκτήσουν το πολυπόθητο ηλιοκαμένο χρώμα που θα τα κάνει να φαίνονται όμορφα, σέξι και υγιή (;).

  Δεκάδες διαφημίσεις προϊόντων για το καλύτερο μαύρισμα, την καλύτερη after sun φροντίδα σώματος, ματιών, προσώπου κλπ, και κάθε λογής άρθρα σε περιοδικά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για το καλύτερο αντιηλιακό, που θα χαρίσει το επιθυμητό ηλιοκαμένο χρώμα στην επιδερμίδα, την καλύτερη λοσιόν που θα διατηρήσει για περισσότερο το μαύρισμα, και χίλιους δυο τρόπους και "μυστικά" για να επιτύχουμε την πολυπόθητη μαυρισμένη όψη του δέρματος.

    Η "ηλιοθεραπεία" και το μαύρισμα της επιδερμίδας το καλοκαίρι, είτε το ξέρεις, είτε το υποψιάζεσαι, είναι απλά μια μόδα!


   Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα η μαυρισμένη επιδερμίδα θεωρούνταν κάτι αδιανόητο. Οι γυναίκες και οι άνδρες απέφευγαν την έκθεση στον ήλιο και το μαύρισμα, καθώς θεωρούνταν δείγμα κατώτερης κοινωνικής τάξης, αποκλειστικά για ανθρώπους που δούλευαν σε εξωτερικούς χώρους. Μακρυμάνικες μπλούζες και ομπρελίνα  το καλοκαίρι ήταν το σήμα κατατεθέν των γυναικών, που ήθελαν να διατηρήσουν το λευκό χρώμα στο δέρμα τους όλο τον χρόνο.
Η Gwen Stefani στην παραλία!

   Και τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1930 όλα άρχισαν να αλλάζουν, όταν η Coco Chanel κατά λάθος, κατά τις διακοπές της στην Γαλλική Ριβιέρα, κάηκε στον ήλιο και η επιδερμίδα της έχασε το λευκό της χρώμα και μαύρισε. Καθώς η ίδια αποτελούσε σύμβολο κομψότητας εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι δημιούργησε μια καινούρια τάση στην μόδα: το καλοκαιρινό μαύρισμα. Οι γυναίκες άρχισαν να τη μιμούνται και έτσι η ηλιοθεραπεία και το μαυρισμένο δέρμα το καλοκαίρι άρχισε να γίνεται μόδα και μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Σε αυτό συνέβαλαν και οι συμβουλές των γιατρών ότι η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική για την υγεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο το σώμα μπορεί να παράξει την πολύτιμη βιταμίνη D. 

   Έτσι, περνώντας τα χρόνια και οι δεκαετίες, η μόδα αντιστράφηκε: Οι καλοκαιρινές διακοπές κοντά στη θάλασσα, τα παιχνίδια στην άμμο και το νερό, το παραδομένο σώμα στον ήλιο και το θαλασσινό αεράκι απαλλαγμένο από τα περιττά ρούχα έγινε σύμβολο πολυτελούς τρόπου ζωή ή σύμβολο ελευθερίας και επιστροφής στη φύση μακριά από τις συμβατικότητες.
   Λίγο τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ, λίγο τα όμορφα ανέμελα boho κορίτσια της "Εποχής των Λουλουδιών", συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση.

   Και έτσι μπήκαμε σε μια καινούρια εποχή, που η μαυρισμένη επιδερμίδα το καλοκαίρι ταυτίστηκε με την υγεία, την ομορφιά και την σεξουαλικότητα. 

   Η "μόδα του καλοκαιριού" άρχισε να μας κατακλύζει όλο και περισσότερο. Καλλίγραμμα μοντέλα και σταρ της βιομηχανίας του θεάματος, με την ηλιοκαμένη επιδερμίδα τους άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε περιοδικά, τηλεόραση και κινηματογράφο. Και εμείς οι κοινοί θνητοί να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε αυτή την καινούρια μόδα που υποσχόταν να μας χαρίσει όμορφη, σέξι και υγιή εμφάνιση.
 


   Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα αρχίζουν και αλλάζουν. Πολλές είναι οι σταρ του Χόλιγουντ που άρχισαν να προβάλλουν έναν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς (με τις υπερβολές του, δεν λέω!) κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών στη θάλασσα, αλλά και στην πόλη.
Η Madonna
Η Jessica Biel

   Τις βλέπουμε να κολυμπούν καλυμμένες με μακρυμάνικες μπλούζες, ακόμη και κολάν, να κυκλοφορούν με ομπρέλες (παρασόλια) μέσα στην πόλη το κατακαλόκαιρο, για να μην αφήσουν τον ήλιο να "δει" και να "αγγίξει" το δέρμα τους. 
H Anne Hathaway σε βόλτα στην πόλη. Το παρασόλι κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του!
Κακά τα ψέματα! Ο ήλιος δεν είναι τόσο αθώος, και δεν "αστειεύεται" καθόλου πλέον. Το καταλαβαίνεις και εσύ. Οι ακτίνες του, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα, γίνονται όλο και πιο καυτές. Ακόμη και νωρίς το πρωί καίει τόσο πολύ που "τσούζει" το δέρμα στα σημεία που είναι απροστάτευτα. Δύσκολα αντέχεις τις ακτίνες του στο δέρμα σου, είτε φοράς αντιηλιακό είτε όχι.

   Παράλληλα, οι ειδικοί που μιλούν για τις βλαβερές συνέπειες που έχει η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για το δέρμα και την υγεία μας γενικότερα.

Μήπως είναι καιρός λοιπόν, να δούμε το θέμα λίγο διαφορετικά, και στις πραγματικές του διαστάσεις;

1. Πολύ σοβαρά προβλήματα στο δέρμα

Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα, η πιο σοβαρή και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, θεωρείται η πρώτη σε εμφάνιση μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ. Δεν θέλω να το βαρύνω καλοκαιριάτικα, γι' αυτό το σταματώ εδώ. Ο νοών νοείτω! 

2. Το αντιηλιακό δεν αρκεί! 

Τα αντιηλιακά, όσο εξελιγμένες φόρμουλες και πρώτες ύλες να περιέχουν, δεν προφυλάσσουν εντελώς από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου. Γι' αυτό και είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, όσο συνεπής και αν είσαι με την χρήση του αντιηλιακού σου, το έγκαυμα (περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό) δεν το γλιτώνεις. Να έχεις υπόψη σου ότι στις περιοχές του εγκαύματος αργότερα εμφανίζονται κηλίδες, δυσχρωμίες και ελιές, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης καρκινωμάτων. 

3.  Η φωτογήρανση δεν σε απασχολεί;

Ο ήλιος ευθύνεται επίσης για την πρόωρη γήρανση και χαλάρωση του δέρματος, και την εμφάνιση ρυτίδων. Ακόμη και οι σύμβουλοι ομορφιάς επισημαίνουν ότι αν θέλεις να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου υγιή και όμορφη ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, τότε θα πρέπει να αποφεύγεις την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και να προστατεύεις την επιδερμίδα σου ακόμη και τον χειμώνα (αλλά είπαμε: το αντιηλιακό δεν αρκεί από μόνο του). Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, οι οποίες συμβάλλουν, μεταξύ των άλλων, στην καταστροφή του κολλαγόνου του δέρματος, με συνέπεια την χαλάρωσή του και την εμφάνιση ρυτίδων.
Σε μια φωτογραφία με υπέρυθρη ακτινοβολία φαίνεται η πραγματική ζημιά του δέρματος!
Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι άμεσα, ή να είσαι σε νεαρή ηλικία και να νομίζεις ότι δεν σε αφορά. Να ξέρεις όμως ότι η ζημιά γίνεται χωρίς να φαίνεται αμέσως και λειτουργεί αθροιστικά. Δεν εξαφανίζεται, δηλαδή, από το ένα καλοκαίρι στο άλλο, αλλά συσσωρεύεται.

4. Μήπως έχεις ήδη μια δερματοπάθεια;

Πολλές φορές η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει δερματικά προβλήματα που τυχόν υπάρχουν, όπως απλή ή ροδόχρου ακμή, ευρυαγγείες, επιχείλειο έρπη και πολλές ακόμη δερματοπάθειες.

5. Έχεις ακούσει για τις φωτοαλλεργίες;

Επίσης, η εμφάνιση δερματικών αλλεργιών είναι πολύ συχνή μετά την έκθεση στον ήλιο (φωτοαλλεργίες). Συνήθως εμφανίζονται ως εξανθήματα με έντονη φαγούρα, και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

6. Για τα μάτια σου, και όχι μόνο!

Πολλές φορές στην προσπάθεια για ομοιόμορφο μαύρισμα στο πρόσωπο, δεν φοράμε γυαλιά ηλίου όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία των ματιών, καθώς πολλές παθήσεις των ματιών (η πιο γνωστή είναι το καταρράκτης, αλλά υπάρχουν και πολλές ακόμη) σχετίζονται με την μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία.
Κοίτα τι έπαθε η Κim! Προφύλαξε τα μάτια της (σωστό!), αλλά δεν απέφυγε το κάψιμο και το κοκκίνισμα! Φαντάσου τι θα γινόταν στα μάτια της, αν δεν φορούσε γυαλιά ηλίου!

7. Και τι θα γίνει με την βιταμίνη D;

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η πολύτιμη για τον οργανισμό μας βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί και χωρίς να "ψηνόμαστε" με τις ώρες στον ήλιο. Ακόμη και 10 λεπτά έκθεσης καθημερινά στην ηλιακή ακτινοβολία, και πάντα στις πιο ακίνδυνες ώρες της ημέρας, είναι αρκετές για να την παράξει ο οργανισμός μας.

8. Και στη σκιά ένα χρωματάκι θα το πάρεις!


Αν δεν θες αν είσαι "σαν το γάλα" καλοκαιριάτικα, να θυμάσαι ότι ακόμη και στην σκιά, κάτω από μια ομπρέλα, ένα χρωματάκι θα το πάρεις. Το καλοκαίρι οι ακτίνες του ήλιου είναι τόσο δυνατές, που ακόμη και στην σκιά και με την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία, θα μαυρίσεις. Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό!

9. Τα αντιαισθητικά σημάδια πώς σου φαίνονται;

Δεν είναι αστείο το θέαμα ενός καταμαυρισμένου σώματος με κάτασπρα τα σημεία που καλύπτονται από το μαγιό; Πόσο σέξι και όμορφο είναι ένα δίχρωμα σώμα; Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα μου προκαλεί γέλιο ένα κατάμαυρο ηλιοκαμένο κορμί και ένας κάτασπρος κ@λ@ς. (Γνώμη μου, ε!) Και είναι τόσο αντιαισθητική αυτή η εμφάνιση ώστε να έχουν γραφτεί ολόκληρα άρθρα για το πώς θα καλύψουμε αυτά τα σημάδια και θα δώσουμε ομοιομορφία στο χρώμα της επιδερμίδας μας (με τα κατάλληλα προϊόντα φυσικά!).

10. Μήπως είναι απλά μακιγιάζ ή φωτοσοπιά;


 














Τέλος, να έχεις υπόψη σου ότι τα καλλίγραμμα σέξι μοντέλα που βλέπεις στις διαφημίσεις έχουν αποκτήσει το ηλιοκαμένο χρώμα τους τις περισσότερες φορές χάρη σε ειδικά προϊόντα μακιγιάζ (με αερογράφο, self tan κλπ.), photoshop ή απλά είναι το φυσικό τους χρώμα. Δεν σημαίνει πάντα και απαραίτητα ότι έχουν εκτεθεί και ξεροψηθεί με τις ώρες στον ήλιο.

  Το σοκολατένιο ή μαύρο χρώμα της επιδερμίδας είναι πολύ όμορφο. Αρκεί να είναι το φυσικό σου χρώμα. Αλλά και μια λευκή επιδερμίδα είναι εξίσου όμορφη, ακόμη και το καλοκαίρι.
 Η ομορφιά δεν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματός σου. Έχει να κάνει με την φυσικότητα, την χαλαρότητα, την διάθεσή σου και το κατά πόσο αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι. Ό,τι χρώμα και αν έχει η επιδερμίδα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου