Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Οδηγός Αγοράς | Slow Fashion: Αλλάζοντας τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο!




Γιατί υπάρχει και «γρήγορη μόδα»; θα ρωτήσεις. 
Ναι, υπάρχει. Δυστυχώς!
 
Είναι η μόδα όπως την γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες. Φτηνά μοδάτα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, αλλά όχι τόσο ποιοτικά, που τα φοράμε μόνο για λίγους μήνες, γιατί μετά «θα έχουν φύγει από την μόδα» ή θα έχουν φθαρεί, φτιαγμένα με αμφίβολης ποιότητας πρώτες ύλες από ένα εξοργιστικά φθηνό εργατικό δυναμικό, μεταξύ τους και παιδιά (έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος φτιάχνει τα ρούχα σου;), που επιβαρύνουν το περιβάλλον είτε ως σκουπίδια (λόγω των υλικών τους, αφού γρήγορα θα τα πετάξουμε ως άχρηστα) είτε κατά τον τρόπο παραγωγής τους …
  
Η Αργή Μόδα είναι εδώ, ταράζοντας τα νερά στην βιομηχανία της μόδας!
 Έκανε την εμφάνισή της πριν μερικά χρόνια,  όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες εταιρίες, που, απορρίπτοντας την συνηθισμένη πρακτική παραγωγής προϊόντων μόδας, αποφάσισαν να παράγουν τα προϊόντα τους δείχνοντας σεβασμό στο περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους. 

 Και ήταν τόσο μεγάλος ο αντίκτυπος, ώστε ήδη γνωστές εταιρίες ρούχων έχουν αρχίσει να λανσάρουν αντίστοιχες σειρές, αν όχι να υιοθετούν πλήρως τις αξίες και τις αρχές του κινήματος!

Η Slow Fashion υποστηρίζει τα διαχρονικά προϊόντα, μακριά από εφήμερες μόδες, με μοναδικότητα, καθώς συνήθως παράγονται σε μικρές ποσότητες, με ποιοτικές πρώτες ύλες, και με ηθικό τρόπο παραγωγής,  τα οποία θα τα φοράμε για πολλά χρόνια χωρίς να χάνουν το στιλ και την εφαρμογή τους.

Τα χαρακτηριστικά των προϊόντων της Αργής Μόδας: 
Εco-friendly, Ethical, Sustainable

  • Ως πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται οργανικά υλικά (πολλές φορές φυτικής προέλευσης χωρίς καθόλου ή ελάχιστα ζωικά παράγωγα), ή ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά, ή ανακυκλωμένα υλικά. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για «δερμάτινα» είδη και υφάσματα από ανανά, μανιτάρια, φύκια, ανακυκλωμένο πλαστικό κλπ.
  • Συνήθως πρόκειται για χειροποίητα προϊόντα, φτιαγμένα με παραδοσιακές μεθόδους και με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία, ή αν χρησιμοποιούνται πιο πολύπλοκες μέθοδοι, αυτές δεν έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Ή παράγονται από τοπικές κοινότητες και μικρές οικοτεχνίες ή βιοτεχνίες σε όλο τον κόσμο, που καταφέρνουν να ζουν με αξιοπρέπεια, πουλώντας τα προϊόντα τους απευθείας ή συνεργαζόμενες με εταιρίες του κινήματος της «Αργής Μόδας» για την παραγωγή των προϊόντων τους.
  •  Τα προϊόντα παράγονται και διακινούνται στα πλαίσια του Δίκαιου Εμπορίου (Fair Trade), που σημαίνει δίκαιη αμοιβή και αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όσους εργάζονται για την παραγωγή τους.
  • Ο ανάλογος σεβασμός δίνεται και στα ζώα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης (δέρμα, μαλλί, ανκορά, πούπουλα, γούνα, μετάξι, αλπακά κ.ά.).
  • Δεν γίνονται πειράματα σε ζώα στα προϊόντα και στις πρώτες ύλες παραγωγής τους (κυρίως όταν μιλάμε για προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καλλυντικά).
  Για έναν καλύτερο κόσμο, για  ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας!
Αυτή η νέα τάση προς μια ηθική, φιλική προς το περιβάλλον και αειφόρου «Αργής Μόδας» αφορά και όλους εμάς ως καταναλωτές! Γιατί διαφορετικά δεν έχει λόγω ύπαρξης και επιβίωσης, αν δεν υποστηριχθεί από εμάς τους αποδέκτες των προϊόντων αυτών.
Ακόμη και αν είναι ίσως λίγο πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα της Γρήγορης Μόδας, αξίζει τον κόπο και τα χρήματα που θα διαθέσουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου