Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Καλλυντικά: Τα επικίνδυνα συστατικά τους (Μέρος 5)


Συνέχεια από το Μέρος 4

Υδροκινόνη
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε Hydroquinone, Benzenediol, Dihydroxybenzene, Hydroxyphenol, Dioxybenzene και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιείται: Έχει ισχυρές λευκαντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά που απαλύνουν και θεραπεύουν τις δυσχρωμίες του δέρματος, αλλά και σε βαφές μαλλιών και αρώματα.
Τι προκαλεί: Πάρα πολύ τοξική. Προκαλεί ερύθημα και απολέπιση, αλλεργική δερματίτιδα, ερεθιστική δερματίτιδα από επαφή, εκτεταμένο τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος, ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα, διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ θεωρείται ύποπτη για μεταλλάξεις στο DNA, και εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι και το στομάχι.

Φθαλικές Ενώσεις
Στην ετικέτα ενός προϊόντος ίσως θα διαβάσουμε Phthalate, Dibutyl Phthalate (DBP), Diethylhexyl Phthalate (DEHP), DBPC, Agidol, Antioxidant (4, 4K, 29, 30, KB), Benzenedicarboxylic Acid ή παρόμοιες ονομασίες.
Όμως, επειδή αποτελούν και συστατικό των συνθετικών αρωμάτων (fragrances), μπορεί να μην αναγράφονται στην ετικέτα των καλλυντικών, αλλά όταν ένα προϊόν περιέχει συνθετικό άρωμα, σημαίνει ότι περιέχει και φθαλικές ενώσεις.
Πού χρησιμοποιούνται: Εκτός από τα συνθετικά αρώματα (fragrances), χρησιμοποιούνται κυρίως σε βερνίκια και σκληρυντικά νυχιών, σαμπουάν, μαλακτικά, λοσιόν, αποσμητικά και αντιηλιακά.
Τι προκαλούν: Έχουν συνδεθεί με σοβαρές διαταραχές στο ενδοκρινολογικό και αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών, με υπογονιμότητα, και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Φορμαλδεΰδη
Στην ετικέτα ενός προϊόντος θα διαβάσουμε formaldehyde, formalin, formic aldehyde, Methaldehyde, Methanal, Methyl Aldehyde, Oxomethane, Oxymethylene.
Επίσης, αν διαβάσουμε Quaternium-15, Dimethyl-dimethyl (DMDM) Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea (Germal II και Germal 115), Sodium hydroxymethylglycinate, 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol) να συνδέσουμε αυτά τα συστατικά με τη φορμαλδεΰδη, γιατί είναι χημικά συστατικά που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη στον οργανισμό μας.
Πού χρησιμοποιείται: Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων, σε πολλά προϊόντα: σαμπουάν, αφρόλουτρα, βερνίκια νυχιών, κόλλα για τα νύχια και τις βλεφαρίδες, conditioner, παιδικά σαπούνια. 
Τι προκαλεί: Πολύ τοξική ουσία, καθώς συνδέεται με δερματικούς ερεθισμούς, δερματίτιδες και την εμφάνιση καρκίνου και λευχαιμίας.
Αυτά ήταν μερικά από τα πιο γνωστά και επικίνδυνα χημικά συστατικά που περιέχονται στα καλλυντικά προϊόντα. Υπάρχουν πολλά ακόμη που είτε δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά είτε δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί επακριβώς ο βλαπτικός τους ρόλος.
Τέλος, να σημειώσω ότι αναφέρθηκα μόνο στη χρήση αυτών των χημικών ουσιών στα καλλυντικά, αν και περιέχονται σε πολλά άλλα είδη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, όπως τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια,  κλπ. 
Αν, λοιπόν, θέλουμε να αποφύγουμε αυτές τις ουσίες πρέπει να συνηθίσουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες όλων των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, για να ξέρουμε τι ακριβώς περιέχουν και τι είδους συστατικά πρόκειται να βάλουμε στον οργανισμό μας. 

  
Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου